תחלואת הקורונה בארה"ב נמצאת במגמת ירידה כבר שבועות ארוכים, וגם מבצע החיסונים נגד הנגיף מתקדם בה בקצב נאה למדי, אך מומחי הבריאות מודאגים כעת מאוד מכך שדווקא הנתונים האופטימיים מעוררים אדישות בקרב המוני אמריקנים, כזו שתגרום להם שלא להקפיד יותר על אמצעי זהירות כמו שמירת מרחק ועטיית מסכות.
המומחים מזהירים שבמצב שכזה עלולה ארה"ב לחוות זינוק מחודש בתחלואה, ולחזור לראות מספרי נדבקים ומתים איומים כפי שראתה לאחר החגיגות וההפרות ההמוניות שנרשמו בתקופת החגים בסוף השנה שעברה. הם מזהירים שכעת המצב מסובך עוד יותר, בשל החשש מהתפשטותם של הזנים החדשים והמידבקים יותר של הנגיף.
בשטח, בינתיים, נראה שהאזהרות הללו נופלות על אוזניים ערלות. יותר ויותר מדינות, בעיקר כאלו שמושליהן רפובליקנים, מקלות את ההגבלות או אף מסירות אותן לחלוטין, ולפי נתוני הרשויות הפדרליות ביום שישי האחרון נרשם מספר שיא של אמריקנים בשדות התעופה – 1.3 מיליון. מספר גבוה כל כך של נוסעים לא נראה כבר שנה, מאז 15 במרץ 2020, אז החלה המגפה להתפרץ ברחבי ארה"ב.
העדות הברורה ביותר לאדישות כלפי ההנחיות ניכרת בימים האחרונים בחופי מיאמי ביץ' בפלורידה, לשם מגיעים כעת המוני צעירים מרחבי ארה"ב כדי לחגוג את חופשת האביב (spring break). בשנה שעברה החופשה הזו נקטעה בעקבות התפרצות הנגיף, אך הפעם המושל הרפובליקני רון דה סנטיס מסרב להטיל הגבלות ובשבוע שעבר אף חתם על צו שמעניק פטור לתושבים מלשלם קנסות שקיבלו מהרשויות המקומיות בגלל הפרת הנחיות הקורונה, כמו חובת עטיית מסכה.
התוצאה בשטח היא שהמוני צעירים חוגגים כעת בחופים ובברים של מיאמי ביץ' בלי שמירה על ההנחיות, ומשחררים קיטור אחרי שנה שלמה של הגבלות וסגרים, שבה מתו מהנגיף יותר מחצי מיליון אמריקנים. בעיתון "מיאמי הראלד" שוחחו עם אייס בק בן ה-22, סטודנט מאלבמה, בזמן שזה טייל בשדרת "אושן דרייב" הצפופה, עם מסכה מתחת לסנטר. הוא סיפר לעיתון המקומי כי הגיע למיאמי ביץ' בשביל לחגוג ולפלרטט עם בחורות צעירות, ושאינו חושש מהקהלים הגדולים.
בק, באופן שמזכיר את הטענות חסרות השחר שהשמיע בזמנו הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, בטוח שמזג האוויר החם לא יאפשר לנגיף להתפשט בקלות: "אין שום סיכוי שבחורה תשתעל ושאני אקבל את זה, זה חם מדי", הוא אומר, טענה שהופרכה לאור ההתפרצויות בקיץ בשנה שעברה. בק לא מרגיש אשמה כלשהי על התנהגותו: "סבתא בכל מקרה לא צריכה להיות פה. יש פה יותר מדי אנשים".
חשוב לציין שלמרות הירידה בתחלואה, נתוני הנדבקים והמתים בארה"ב עדיין גבוהים למדי. הממוצע היומי נע כעת בין 50,000 ל-60,000 נדבקים חדשים. לפי ספירת "ניו יורק טיימס", אתמול אובחנו 49,728 נדבקים חדשים ומתו עוד 1,846 חולים. אמנם מדובר במספרים נמוכים בהרבה מאלו שרשמה ארה"ב בשיא ההתפרצות לפני חודשים אחדים – כ-4,000 מתים וכ-300,000 נדבקים ביממה – אך עדיין מדובר ברמת תחלואה גבוהה למדי.
אף שמבצע החיסונים מתקדם בקצב מהיר – היעד הראשוני של הנשיא ג'ו ביידן ל-100 מיליון חיסונים בתוך 100 ימים הושלם במחצית מהזמן הזה וכיום ניתנים בממוצע יותר מ-2 מיליון זריקות בכל יממה – ארה"ב עדיין רחוקה מ"חסינות העדר" המיוחלת. עד כה התחסנו לחלוטין רק כ-10% מהאוכלוסייה: 36.9 מיליון, לפי נתוני המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). עוד 68.8 מיליון אמריקנים קיבלו זריקה אחת של החיסון.
ה-CDC פרסם אמנם בשבוע שעבר הנחיות חדשות שמתירות לאמריקנים מחוסנים להתקהל יחדיו ללא מסכות, אך רק בקבוצות קטנות ולא בפומבי. מעבר לכך, רוב הצעירים הבריאים בארה"ב עדיין לא זכאים לקבל את החסון, מלבד באלסקה.
המומחים מזהירים כאמור שהתפשטות המוטציות תפגע במאמצים להמשיך בבלימת הנגיף, וגם חוששים מהתפתחות זנים שאולי יפתחו עמידות מסוימת כלפי החיסונים. העובדה שצעירים רבים מגיעים למיאמי ביץ' מרחבי ארה"ב מעלה כעת את החשש שהם יידבקו ויפיצו את הנגיף ואת הזנים שלו כשיחזרו למדינות המוצא שלהם. פלורידה, יצוין, מדווחת על כמות גבוהה יותר מכל מדינה אחרת בארה"ב של נדבקים בווריאנט הבריטי.
בפלורידה אובחנו ביום שישי האחרון עוד 5,214 נדבקים, ורשויות הבריאות שם מפצירות בתושבים והתיירים לשמור על ההנחיות. "אנחנו מתקרבים לסוף", אמר ל"מיאמי הראלד" ד"ר גלן מוריס מאוניברסיטת פלורידה. "עכשיו זה לא הזמן להידבק בקורונה".
הרשויות המקומיות לא מקבלות כאמור גיבוי מהמושל, ונאלצות לפיכך להסתפק במאמצי שכנוע של הבליינים הצעירים לעטות מסכות, אך זו אינה משימה פשוטה. "יש כמות עצומה של אנשים ואין מספיק מסכות", אמר בשבוע שעבר ראש העיר מיאמי ביץ', דן גלבר. "אני חושב שמסכות כרגע הן יותר החריג מאשר הכלל". בראיון שהעניק אתמול לרשת CNN הוסיף גלבר: "אנחנו רואים יותר מדי פעילות בחופשת האביב. יותר מדי אנשים מגיעים לכאן בשביל להשתחרר. זה מאתגר".
סטודנטית נוספת שהתראיינה ל"מיאמי הראלד" היא אקסיה גמבון, שלומדת בבית ספר לאחיות במסצ'וסטס והגיעה למיאמי ביץ' ביום חמישי, לחופשה קצרה עם חברותיה. הטיול הזה הוא הראשון שלה מאד פרוץ המגפה. "אנחנו לא עוזבים את הבית איפה שאנחנו חיים", סיפרה. היא אמרה שנדהמה כשראתה כל כך הרבה אנשים בלי מסכות. "זה מוזר בשבילנו", הוסיפה בעודה שותה מוחיטו תותים עם החברות באחד מבתי הקפה באושן דרייב. "אתה יכול להיכנס למסעדה הזאת בלי מסכה, וזה בסדר".