שר הביטחון בני גנץ חתם הערב (יום ה') בוושינגטון עם מזכיר ההגנה האמריקני מארק אספר על הצהרה המבטיחה את המחויבות האסטרטגית של ארה"ב לשמירה על העליונות הביטחונית של ישראל במזרח התיכון עשרות שנים קדימה. לאחר החתימה אמר גורם ביטחוני בכיר כי "המחויבות היא קבועה וגם נוכח כל הדברים שאנו שומעים במזרח התיכון עם איחוד האמירויות, בחריין, עוד מעט סודן ועוד מעט גם סעודיה תצא מהארון. דווקא בעת הזאת המפגש היה מאוד חשוב ויהיה לו המשך. ואנחנו כאמור נשמור על היתרון האיכותי שלנו. אני מאוד שקט שיישמר היתרון לנוכח ההתפתחויות שהיו לאחרונה".
הגורם אישר בשיחה עם כתבים את הדיווח ב-ynet לפני כחודש שלפיו הסכמי שלום נוספים של ישראל עם מדינות ערביות יובילו לעסקות נשק שלהן עם ארצות הברית – מעבר לעסקת מטוסי ה-F-35 שיגיעו לאיחוד האמירויות. ישראל חתמה רשמית בשבוע האחרון על הסכם נורמליזציה עם בחריין ולפי ההערכות, בימים הקרובים עשוי להיות מוכרז ההסכם גם עם סודן, שנמצאת במצב כלכלי חמור וסובלת מחוסר יציבות, וגם היא עשויה לקבל נשק אמריקני מתקדם.
הגורם מסר הערב: "היתרון הישראלי במזרח התיכון יישמר מול הסכמים נוספים שבדרך. אלו מדינות עם הרבה כסף ואינטרסים לשדרג את הצבאות שלהם. לארצות הברית יש אינטרס למכור את הנשק שלה ביחס למדינות אחרות שיכולות גם למכור נשק. גם לנו יש אינטרס שמכירות כאלו יהיו על-ידי ארצות הברית". בשלב זה לא ידוע אילו עסקאות נרקמות מאחורי הקלעים בהסכמה ישראלית שקטה, אך ניתן להעריך שמדובר ברכש במיליארדי דולרים של אמצעי לחימה מתקדמים, בעיקר עבור חילות אוויר.
במקביל, אמר הגורם כי ביקורו של גנץ לא בהכרח נגע לבחירות בארה"ב, שיתקיימו בעוד פחות משבועיים. "השמירה על היתרון האיכותי של ישראל נמשכת, התמיכה הזו חוצת מפלגות", אמר. "אנחנו רואים שטראמפ הוא ידיד גדול של ישראל והיחסים בינינו לבין ארה"ב בתחום הביטחוני-אסטרטגי הם לגמרי דו-מפלגתיים, גם בתוך ישראל".
עוד אמר כי "המגמה של נורמליזציה עם ישראל תימשך. אני מאמין שהנורמליזציה עם סודן צריכה לקרות בימים הקרובים. הכיוון הוא הוצאת סודן מרשימת המדינות תומכות בטרור ופתיחה של תהליכי נורמליזציה עם מדינת ישראל".
גנץ לעמיתו האמריקני: "הנורמליזציה תסייע מול איראן"
בתום פגישתו עם שר ההגנה האמריקני מארק אספר, אמר שר הביטחון וראש הממשלה החליפי בני גנץ: "הובלנו בשבועות האחרונים דיונים חשובים שמבטיחים את מחויבות ארה"ב לשמור על עליונותה הביטחונית של ישראל. אנחנו נכנסים לעידן של נורמליזציה במזרח התיכון, שתוכל לסייע מול התוקפנות האיראנית באזור. ביחד עם ארה"ב וידידותינו הוותיקות והחדשות, נבטיח שיתוף פעולה פורה. אני מבקש להודות לממשל האמריקאי ובפרט לידידי, מזכיר ההגנה אספר שקידם ביחד איתי את הנושא".
שר ההגנה האמריקני אספר אמר: "זה היה חשוב עבורי שוב לאשר את היחסים המיוחדים בין שתי המדינות, המחוייבות שעשינו לביטחונה של ישראל מבוססת על הערכים המשותפים שלנו, ההיסטוריה המשותפת שלנו ואני רוצה להודות לך באופן אישי על המאמצים שלך בשבועות האחרונים".
מלבד הנורמליזציה, נידונו בין שר הביטחון לשר ההגנה האמריקני גם הקדמת העברת מטוסי ומסוקי קרב חדשים לידי חיל האוויר, וכן העברה מהירה יותר של חימושים אוויריים ארוכי טווח לישראל. לטובת זאת, תתכנס ביום ראשון הקרוב ועדת השרים לענייני הצטיידות לטובת אישור חלק מהרכש, שצפוי להיות ממומן על גבי כספי הסיוע האמריקניים. עם זאת, במשרד האוצר צפויים להתנגד לכך, לאור המתווה שגובש במערכת הביטחון.
במסגרת המתווה, תיקח יצרנית נשק אמריקנית הלוואה כדי לספק באופן מיידי לישראל מטוסי קרב חדשים, ואת הריבית עליה.
"הניסיון של האוצר הוא מיותר, ואנחנו פועלים כעת לפי קונספט כלכלי מקובל ומוכר בעולם במצבים האלה". הסביר הגורם. "אני מציע שהפוליטיקה לא תלכלך את התחום הזה".
עיקר ביקורו של גנץ נגע לרכש של טייסת קרב חדשה של מטוסי F-35 וכן של מערך המסוקים שיחליפו את מסוקי היסעור הישנים – הסופר יסעור קיי של לוקהיד מרטין או הצ'ינוק של בואינג, עם אפשרות לשלב בתמהיל גם את המטוס-מסוק V-22. "ההסכם שנחתם היום בארה"ב הוא קריטי בעת הזו להבטחת היתרון האיכותי של ישראל במזה"ת, וגובש בו גם מה אנו מקבלים כעת, מה לא מקבלים ומה נקבל בהמשך", ציין הגורם.