בהולנד נשמעים מאז הבוקר (יום ב') גינויים נרחבים מצד פוליטיקאים ומנהיגים מקומיים אחרי לילה שני של מהומות ברחבי המדינה, מהומות שפרצו במחאה על החלטת הממשלה להטיל עוצר לילי מחשש להתפשטותן של מוטציות הקורונה. "זה בלתי מתקבל על הדעת", אמר ראש הממשלה מארק רוטה. "אין לזה שום קשר להפגנה, זו אלימות פלילית וכך נתייחס אליה".
ההפגנות בלילה האחרון נערכו בעשר עיירות וערים שונות במדינה, והעימותים הקשים ביותר נרשמו בעיר איינדהובן שבדרום הולנד. שם מאות מתפרעים השליכו אבנים וזיקוקים על השוטרים, הציתו באש מכוניות ואופניים ובזזו חנויות בתחנת רכבת מקומית.
הקורונה בעולם – הכותרות האחרונות:
• צנוע מדי? ביקורת על יעד החיסונים של ביידן
• נשיא מקסיקו, שנמנע ממסכות, נדבק בקורונה
• גם בקורונה: בספרד הולכים לתיאטרון ולקולנוע
• זעם באירופה: החיסונים שהובטחו לא מגיעים
ראש העיר ג'ון ג'וריטסמה אמר כי כאשר השוטרים הודיעו למפגינים שהם מפרים את העוצר הלילי, הללו "הוציאו מהכיסים שלהם נשקים ותקפו מיד את המשטרה". ראש העיר הוסיף במסיבת עיתונאים מאולתרת שקיים לאחר מכן: "העיר שלי בוכה, וכך גם אני". הוא כינה את המפגינים "חלאות המין האנושי", והוסיף: "אני מפחד שאם נמשיך להידרדר בדרך הזו, אנחנו צועדים לעבר מלחמת אזרחים".
גם במרכז אמסטרדם היו עימותים, בהפגנה אתמול שבה 200 איש השליכו לעבר שוטרים אבנים וזיקוקים. כדי לפזר אותם נעזרה המשטרה בפרשים, בתותח מים ובכלבים. באמסטרדם נעצרו לפי הרשויות כ-190 איש ובאיינדהובן 55. באיינדהובן נפצעה אישה אחת, שלפי הרשויות לא הייתה מעורבת בהתפרעויות. עימותים נרשמו גם בעיר אנסחדה ליד הגבול הגרמני, ושם המתפרעים השליכו אבנים על חלונות של בית חולים.
ההתפרעויות הללו מצטרפות למהומות בלילה שלפני כן, בכפר אורק, כ-80 קילומטרים מאמסטרדם. צעירים שיצאו להפגין נגד העוצר העלו שם באש מרכז לבדיקות קורונה ויידו גם הם אבנים וזיקוקים לעבר שוטרים. "ההפגות נחטפות על ידי אנשים שרוצים רק דבר אחד, וזה להתפרע", אמר ראש העיר ניימכן במזרח הולנד, שעומד בראש קבוצה של ארגוני אבטחה מקומיים.
באיגוד השוטרים ההולנדי NBP הזהירו כי הפגנות נוספות צפויות בהמשך, עקב תסכולם של רבים במדינה מההגבלות החמורות שנמשכות כבר חודשים ארוכים. "לא ראינו כזו אלימות כבר 40 שנה", אמר קואן סימרס, מבכירי איגוד השוטרים.
הפרלמנט ההולנדי אישר את העוצר הלילי בשבוע שעבר, הראשון במדינה מאז מלחמת העולם השנייה, בשל החשש שהתפשטות הווריאנט הבריטי של הקורונה תוביל לעלייה מחודשת בשיעור הנדבקים, אחרי חודש של ירידה במספרם. אישור חריג לצאת בזמן הסגר, שייאכף מדי לילה עד 9 בפברואר ונמשך מ-9 בערב עד 4:30 בבוקר, יינתן במקרי חירום רפואיים ולעוסקים בעבודות חיוניות. יותר גם להוציא את הכלב לטיול.
בתי הספר והחנויות המוגדרות לא-חיוניות סגורים בהולנד מאז אמצע דצמבר. ברים ומסעדות סגורים שם כבר מאוקטובר. במדינה אובחנו עד כה 944,000 נדבקים בנגיף, ומניין המתים מפרוץ המגפה עומד על 13,540.
גם בצרפת גובר החשש מההשפעה של הזנים החדשים של הנגיף, בצל עלייה מחודשת בתחלואה: הממוצע היומי של נדבקים חדשים שם עלה מ-18,000 ליותר מ-20,000. בעקבות העלייה הזו, שמתרחשת למרות העוצר הלילי בצרפת בין השעות 6 בערב עד 6 בבוקר, שוקלת כעת ממשלתו של הנשיא עמנואל מקרון כניסה לסגר שלישי.
"זה רגע מדאיג", אמרה אתמול פרופ' דומיניק לה גולידק, שעומדת בראש רשות הבריאות העליונה של צרפת. "אנחנו מסתכלים על הנתונים, יום אחרי יום. אנחנו צריכים לנקוט צעדים די במהירות... אבל באותו זמן, לא בפזיזות".
גם פרופ' ז'אן-פרנסואה דלפריסי, שעומד בראש מועצת מומחים המייעצת לממשלה הצרפתית בנוגע להתמודדות עם הנגיף, אמר אתמול כי צרפת תצטרך ככל הנראה להטיל סגר נוסף, אולי בתקופת חופשת בתי הספר בחודש הבא, כדי לבלום את התפשטות המוטציות. הבוקר הבהיר השר לעניינים אירופיים בממשלתו של מקרון, קלמנו בון, כי טרם התקבלה החלטה סופית בסוגיה.
מקרון עצמו לא התייחס היום ישירות לשאלת הסגר, אך רמז על האפשרות הזו בדברים שנשא בפסגת השקעות בשם "בחרו בצרפת". מקרון אמר כי "בכל מקום באירופה אנחנו נעים בשבועות הבאים לעבר של התאמה של האסטרטגיות שלנו כדי לשלוט טוב יותר במגפה". בצל הכעס ברחבי אירופה על העיכובים במשלוחי החיסונים של פייזר ומודרנה, מקרון הוסיף כי היבשת צריכה להיות עצמאית יותר בתחומי הבריאות, האנרגיה והטכנולוגיה.
בינתיים, באוקראינה הסתיים היום הסגר המהודק שהוטל במדינה ב-8 בינואר במטרה למנוע גל חדש של הדבקות. בתי הספר, המסעדות ומכוני הכושר הורשו לפתוח מחדש את שעריהם, אחרי שמספר הנדבקים במדינה צנח מבין 6,000 ל-9,000 בתחילת החודש ל-2,516 נדבקים חדשים שעליהם דווח היום – הנתון היומי הנמוך ביותר באוקראינה מאז ספטמבר.
שר הבריאות האוקראיני מקסים סטפנוב אמר כי הנתונים הללו מצביעים על "התייצבות של המצב". הוא הודה לאזרחים האוקראינים ואמר שרק "בזכותכם" ניתן היה להגיע להפחתה הזו בתחלואה. "אנחנו מאמינים שהסגר הזה שיפר משמעותית את המצב עכשיו ובעתיד", הוסיף.
סטפנוב ציין כי אוקראינה, שבה אובחנו מפרוץ המגפה 1.2 מיליון איש ומתו 21,924 חולים, תשאיר בתוקף חלק מההגבלות, רובן נוגעות לאופן הפעילות במגזר הפרטי, במסעדות ובתחבורה הציבורית. הוא הוסיף שככל הנראה הממשלה תחזור למערכת של הגבלות מקומיות על בסיס רמות ההדבקה בערים או אזורים שונים.