הרשות הפלסטינית משיבה את התיאום הביטחוני והאזרחי עם ישראל, אחרי הקפאה שנמשכה מחודש מאי. השר לעניינים אזרחיים ברשות, חוסיין א-שייח, הודיע הערב (שלישי) כי "על רקע המגעים שערך הנשיא אבו מאזן בעניין מחויבות ישראל להסכמים החתומים עמנו, ובהסתמך על המסרים הרשמיים הכתובים שקיבלנו שמוכיחים את מחויבות ישראל לכך, יחודשו היחסים עם ישראל כפי שהיו".
בשבועות האחרונים התחדשו המגעים בין ישראל לפלסטינים בנוגע לחידוש היחסים, שהוקפאו כאמור בחודש מאי בעקבות "עסקת המאה" והצהרות ראש הממשלה בנימין נתניהו על סיפוח שטחים ביהודה ושומרון. את המגעים הוביל בצד הישראלי מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו רוקון, ובצד הפלסטיני פעלו חוסיין א-שייח ובכירים נוספים. שר הביטחון, בני גנץ, שוחח עם נציגי האיחוד האירופי כדי שיפעלו להחזרת התיאום כאינטרס הדדי.
בימים האחרונים התקבל בישראל מכתב מהפלסטינים בנוגע למחויבותם המחודשת להסכמים שנחתמו, והאלוף אבו רוקון ימשיך להוביל את המגעים עד להשגת נייר הסכמות רשמי שיסדיר מחדש את היחסים בין הצדדים. לפי הנראה, גם בישראל וגם ברשות הפלסטינית יש כוונה להשיב את היחסים למה שהיו טרם ההחלטה על ניתוקם בחודש מאי. כבר בימים הקרובים יחודשו השיחות השוטפות בין קציני החטיבות המרחביות באגודת יו"ש לעמיתיהם הפלסטינים.
במערכת הביטחון הופתעו לטובה מהתשובה החיובית שהתקבלה מהרשות הפלסטינית להפצרות הישראליות להשיב את התיאום, ומייחסים את השינוי לגל השני של הקורונה - שהכה בשני צדי הקו הירוק - ובבחירתו של ג'ו ביידן לנשיאות ארה"ב. בעיניים ישראליות, השבת התיאום עשויה להפחית משמעותית את הסיכוי שהתחזק בשבועות האחרונים לפיוס הפנים-פלסטיני בין פת"ח לחמאס. עם החזרת התיאום, צפויים מנגנוני הביטחון הפלסטיניים לשוב ולעצור פעילי חמאס בגדה.
למעשה, שיחות הפיוס בין חמאס לפת"ח מתקיימות בימים אלה בין בכירי הארגונים בקהיר - ולא מן הנמנע שההחלטה להוציא את ההודעה על חידוש התיאום הביטחוני, דווקא בתזמון הזה, נועדה לגרום לחמאס לפוצץ את השיחות.
בהודעה מטעמו, גינה חמאס את חידוש התיאום: "אנו מגנים בחריפות את החלטת הרשות הפלסטינית לחדש את היחסים עם הכיבוש הציוני הפושע. היא משליכה בצעד זה את כל הערכים והעקרונות הלאומיים, וגם את תוצאות הפגישה ההיסטורית של מזכ"לי הארגונים הפלסטיניים".
בארגון הוסיפו: "אנו דורשים מהרשות הפלסטינית לחזור בה מההחלטה הזאת ולהניח לציפייה מביידן או מדומיו. הדבר היחיד שישחרר את האדמה, יגן על הזכויות ויגרש את הכיבוש הוא אחדות לאומית אמיתית".
בכירים בישראל אומרים כי גנץ פועל כבר שבועות ארוכים כדי לחדש את התיאום הביטחוני עם הרשות. לדבריהם, "זה מה שאנחנו מבשלים איתם כבר כמה שבועות. שר הביטחון העביר לפלסטינים מסרים גלויים בפגישה עם שגרירי מדינות האיחוד האירופי, שלפיהם אנחנו רוצים בחידוש התיאום הביטחוני. היו מגעים שקטים של מתאם פעולות הממשלה בשטחים מול המקבילים הפלסטינים, ואנחנו מברכים על הצעד הזה. ניפגש איתם בהקדם".
אבו מאזן, נזכיר, הכריז על הקפאת ההסכמים עם ישראל לאחר שזו הסכימה ל"עסקת המאה" של הנשיא טראמפ, שאותו החרימו הפלסטינים, ובעקבות ההכרזות הישראליות בדבר הכוונה לספח באופן חד-צדדי שטחים ביהודה ושומרון. את ההחלטה קיבל אבו מאזן בגיבוי של ההנהגה הפלסטינית - ובין היתר גם ממזכ"ל אש"ף סאיב עריקאת, שמת מסיבוכים של מחלת הקורונה בשבוע שעבר.
מאז שנותקו היחסים סירבה הרשות הפלסטינית לקבל את כספי המסים שישראל גובה עבורה, והפסיקה את התיאום האזרחי והביטחוני מולה. כתוצאה מכך, נכנסה הרשות הפלסטינית לגירעון כספי עמוק, וקיצצה במחצית את משכורתם של עשרות אלפי פקידי הממשל הפלסטיני. כמו כן, הרשות נאלצה להתמודד לבדה עם משבר הקורונה, וללא כל סיוע ישראלי.
בשבועות האחרונים החלו להישמע רמיזות מרמאללה שלפיהן אם הדמוקרטים ינצחו בבחירות בארצות הברית, הרשות הפלסטינית תשיב את יחסיה עם ישראל לרמה שהיו בעבר. קולות אלו התחזקו אחרי ניצחונו של ג'ו ביידן.
בחודשים האחרונים נשמעה ברשות הפלסטינית ביקורת פנימית נגד מדיניותה של רמאללה ושל אבו מאזן בכל הקשור ליחסים עם ישראל. עם זאת, יש לומר כי אבו מאזן הוכיח נחישות בהחלטתו עד לסיומו של ממשל טראמפ, והמשיך במדיניות של הקפאת היחסים עד לידיעה הוודאית שהממשל בארה"ב יתחלף.