משאיות ראשונות המובילות חיסונים של חברת "פייזר" נגד קורונה יצאו היום (א') ממפעל הייצור בקלמזו, מישיגן, לקראת מבצע החיסונים הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקנית שיחל מחר. הפצתם החלה לאחר שמנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר בסוף השבוע את השימוש בחיסון.
בשלב הראשון יישלחו כ-3 מיליון מנות חיסון לכל 50 המדינות, ותינתן עדיפות לעובדי שירותי הבריאות ולדיירי בתי האבות. גורמים פדרליים אמרו כי המשלוחים הראשונים של החיסון יגיעו מחר ל-145 מרכזי הפצה. 425 מרכזים נוספים יקבלו את החיסונים ביום שלישי ו-66 הנותרים ביום רביעי.
החיסונים מועברים לבתי חולים ואתרים אחרים שיכולים לאחסן אותם בטמפרטורה נמוכה במיוחד – כ-70 מעלות מתחת לאפס. פייזר משתמשת במכלים עם קרח יבש וחיישנים תומכי GPS כדי להבטיח שכל משלוח יישאר קר יותר ממזג האוויר באנטארקטיקה.
המרכז הרפואי של אוניברסיטת פיטסבורג בפנסילבניה (UPMC), אחד המרכזים הרפואיים הגדולים בארה"ב, הודיע כי חלק מעובדיו החיוניים יהיו בין הראשונים להתחסן. "זה מרגש מאוד. אני אתרגש מאוד ברגע שבו נזריק את מנת החיסון הראשונה", אמר ד"ר גרהאם סניידר, שעומד בראש צוות המשימה של המרכז למלחמה בקורונה. "ללא ספק, זה יהיה קו פרשת המים עבורנו". הוא הוסיף כי ב- UPMC מעריכים שמחצית מהעובדים יסכימו להתחסן ברגע שזה יוצע להם.
ד"ר סנדרה קמרלי, מנהלת רפואית במערכת הבריאות "אושנר", המחזיקה 40 בתי חולים בלואיזיאנה ובמיסיסיפי, אמרה כי הם מצפים לקבל יותר מ-9,000 מנות חיסון בימים הקרובים. לדבריה, העובדים שיתחסנו בסבב הראשון קיבלו הודעות עם מידע על אופן קבלת החיסון. "הייתי אומר שיש התלהבות", אמרה קמרלי. "יש את המחשבה הזאת שאולי הם לא צריכים לפחד כל כך לבוא לעבודה אם הם יוכלו להתחסן ולהיות חסינים".
גנרל גוסטב פרנה, קצין המבצעים של מבצע "מהירות-על" להפצת החיסון, השווה את הרגע ל-D-Day, נקודת המפנה של מלחמת העולם השנייה. "אני בטוח לחלוטין במאת האחוזים שאנחנו הולכים להפיץ בבטחה את המצרך היקר הזה, את החיסון הזה, הדרוש כדי להביס את האויב קוביד", אמר פרנה לעיתונאים.
ארה"ב הפכה למדינה השישית שאישרה את החיסון של פייזר ביום שישי בערב, אחרי בריטניה, בחריין, קנדה, סעודיה ומקסיקו. מבצע החיסונים יחל בשעה שמניין המתים בארה"ב מתקרב ל-300 אלף בני אדם. 1.1 מיליון נדבקים חדשים אובחנו בארה"ב ב-5 הימים האחרונים בלבד, ומספר הנדבקים הכולל מפרוץ המגפה עומד על יותר מ-16 מיליון. ארה"ב מקווה שתצליח לחסן 20 מיליון בני אדם עוד החודש.