ישראל ובריטניה, בצוותא עם איחוד האמירויות, ממשיכות לעורר עניין רב בעולם בשל הצלחת מבצעי החיסונים שלהן נגד קורונה. הממשלה בלונדון הודיעה היום (א') כי מכיוון שהמבצע שלה מתנהל יפה ויש לה די מנות חיסון במלאי, היא מתכוונת להחיש את תוכנית החיסונים וכבר עד סוף יולי לחסן במנה ראשונה כל בריטי שמלאו לו 18 שנים. עיתונים וערוצי טלוויזיה בעולם מסקרים היום בהרחבה את פתיחתו ההדרגתית של המשק בישראל, תוך הדגשת העובדה שהפתיחה מתאפשרת משום שכחצי מהישראלים כבר התחסנו, נתון שאין דומה לו בעולם.
אף שישראל מובילה בפער גדול את הדירוג העולמי של מספר המתחסנים ביחס לגודל האוכלוסייה, גם לבריטניה אין במה להתבייש בהשוואה לרוב המדינות. הממשלה בלונדון ספגה בראשית משבר הקורונה ביקורת על תגובתה האיטית ועל החלטתה המאוחרת להטיל סגר, אבל בכל הקשור לחיסונים היא מקדימה את רוב העולם. בריטניה הייתה המדינה הראשונה במערב שהחלה לחסן, בתחילת דצמבר, ועד כה היא הספיקה לחסן במנה ראשונה יותר מ-17.2 מיליון בני אדם – קרוב לשליש מאוכלוסיית הממלכה.
ראש הממשלה בוריס ג'ונסון שאף תחילה לחסן במנה ראשונה את כל בני ה-50 ומעלה עד חודש מאי ואת כל בני ה-18 ומעלה עד ספטמבר, אבל היום הודיעה הממשלה על החשת המבצע, וכעת המטרה היא לחסן במנה ראשונה את כל מי שמלאו לו 50 כבר עד אמצע אפריל ואת כל האזרחים הבגירים עד לסוף יולי.
השיטה הבריטית: עד 12 שבועות מחיסון לחיסון
בריטניה היא אחת המדינות שספגו את המכה הקשה ביותר מנגיף הקורונה, ועד כה מתו בה מהנגיף יותר מ-120 אלף איש. אחרי הקלה של ההגבלות סביב חג המולד חלה עלייה במספר הנדבקים והמאושפזים, ובתחילת ינואר נאלצה המדינה להטיל סגר הדוק שלישי, שכולל סגירה של בתי הספר ובתי עסק לא חיוניים. כעת נרשמת ירידה במספר הנדבקים, ויש סימנים לכך שהחיסונים עוזרים להפחית גם את מספר החולים קשה.
כשברקע הנתונים האלה, גובר הלחץ על ממשלתו של ג'ונסון להסיר הגבלות. מחר צפוי ראש הממשלה להציג לציבור את המתווה ליציאה מהסגר, שתחל ב-8 במרץ, והקבינט שלו צפוי לתמוך בפתיחה של בתי הספר כבר באותו היום. עם זאת פתיחה מלאה של חנויות, פאבים ואירועי ספורט צפויה להידחות לשלב מאוחר יותר. כמו בישראל, גם בבריטניה מתמודד ג'ונסון עם טענות הן מצד אלה שסבורים שהפתיחה מהירה מדי ומסוכנת והן מצד אלה שקוראים להחיש את החזרה לשגרה כדי להחיות את המשק.
אף שחברות פייזר ואסטרה-זניקה, שבחיסוניהן משתמשת בריטניה, מדווחות על בעיות בשרשרת הייצור והאספקה ועל עיכובים צפויים במשלוחים, שר הבריאות של בריטניה מאט הנקוק אמר היום כי הממשלה בלונדון מעריכה שיש לה די מנות כדי לעמוד ביעדים החדשים שהציבה לעצמה.
בריטניה, נזכיר, נקטה גישה שונה משל ישראל, והיא מאפשרת יצירת פער של עד 12 שבועות בין המנה הראשונה לשנייה של החיסון, ולא רק שלושה. היא עושה זאת כדי לספק ראשית הגנה חלקית לכמה שיותר תושבים. במדינות אחרות בעולם – וגם בחברת פייזר – מתחו ביקורת על המדיניות הזו, מחשש שהגדלת הפער בין שני החיסונים מפחיתה את יעילותם. המדענים המייעצים לממשלת בריטניה, לעומת זאת, תומכים בהחלטה.
סטנדרט בינלאומי
התקשורת העולמית ממשיכה לעסוק בנתוני החיסונים המגיעים מישראל, והיום היא עוקבת בעניין גם אחרי הסרת ההגבלות והניסיון בארץ לחזור חלקית לשגרת טרום-קורונה בעזרת התו הירוק. "ישראל מסירה הגבלות בעקבות הצלחת מבצע החיסונים", דיווחו בכותרת בעמוד הראשי של אתר רשת BBC הבריטית. ברשת דיווחו לקוראים שיותר מ-49% מאוכלוסיית ישראל התחסנה במנת חיסון אחת לפחות.
הצהובון הבריטי "דיילי מייל", אחד הנקראים בעולם, דיווח: "ישראל פותחת את כלכלתה אחרי שכמעט ח-צ-י מהאוכלוסייה קיבלה זריקה – אבל אנשים צריכים דרכון כדי לבקר בחדרי כושר, מלונות ואולמות". באתר העיתון הסבירו לקוראים כי "התו הירוק החדשני מונפק למי שקיבלו את המנה השנייה של החיסון של פייזר יותר משבוע לפני כן או למי שהחלימו מקורונה ולפי הערכות פיתחו חסינות". עוד כתבו שם: "ישראל זוכה לשבחים מרחבי תבל על כך שהיא מנהלת תוכנית חיסונים שאין כדוגמתה בעולם ושבמסגרתה הצליחה לחסן שיעור גבוה יותר של תושבים מכל מדינה אחרת".
באתר של "קוריירה דלה סרה" האיטלקי דיווחו בעמוד הראשי: "חדרי כושר, בריכות ובתי מלון: כך עובד דרכון החיסונים בישראל". בכותרת המשנה הסבירו: "בישראל, שם התחסנו כמעט 50% מהתושבים, הונפק תו מיוחד. האם ישמש גם לנסיעות לחו"ל, והאם יהפוך לסטנדרט בינלאומי?". בעיתוני העולם מעוררת היום עניין רב גם ההודעה הישראלית מסוף השבוע שלפי נתוני החיסונים בישראל, החל מ-14 יום אחרי קבלת המנה השנייה מונע החיסון של פייזר מוות מקורונה אצל 98.9% מהנדבקים. בין המדווחים על כך היה העיתון הספרדי הנפוץ "אל-פאיס".
יש מי ששואלים: מה עם הפלסטינים?
על פתיחת המשק בישראל דיווחו היום בהרחבה גם סוכנויות הידיעות, שכתבותיהן מתפרסמות כלשונן בכל רחבי העולם. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בכותרתה כי "תעודות המחוסנים לקורונה בישראל פותחות מסלול מהיר לחזרה לשגרה", ובסוכנות AP ציינו כי אחרי שחתמה על הסכם עם פייזר שלפיו תספק לחברה מידע על יעילות החיסונים בתמורה למנות החיסון עצמן, "הפכה ישראל למחסנת המהירה בעולם".
ב-AP, כמו בכלי תקשורת בינלאומיים נוספים, ציינו היום כי ישראל ספגה בשבועות האחרונים ביקורת על כך שלא כללה במבצע החיסונים המוצלח שלה את הפלסטינים בגדה המערבית וברצועת עזה.
לפי נתונים עדכניים מרחבי העולם, במקום השני בשיעור המחוסנים באוכלוסייה מדורגת, בפער גדול אחרי ישראל, איחוד האמירויות, ובמקום השלישי, בפער גדול לאחר מכן, בריטניה. הבאות בתור הן ארה"ב, צ'ילה, ברזיל, סין ורוסיה. מספר מנות החיסון נגד קורונה שהוזרקו עד כה ברחבי העולם חצה בסוף השבוע את רף ה-200 מיליון.