הוועדה המיוחדת לעניין נגיף הקורונה בכנסת התכנסה הבוקר (יום שני) לישיבת מעקב בנוגע לפתיחת השווקים וחנויות הרחוב, במסגרת אסטרטגיית היציאה מהסגר. בעוד שקבינט הקורונה יתכנס ב-16:00 - קיבלה עמדת משרד האוצר והסוחרים גיבוי מפתיע מהמשנה לראש המטה לביטחון לאומי (מל"ל) איתן בן דוד, שאמר בוועדה: "הפרויקטור החדש ומשרד הבריאות בדעה שצריך להימנע מפתיחת המסחר. אני לא מסכים עם זה. כדאי לפתוח".
במהלך הדיון אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (הליכוד): "אולי אין היגיון במה שאנחנו עושים? הציבור לא מבין מה אנחנו רוצים ממנו". פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות היוצא, השיב: "בתוכנית שהצגנו יש הרבה היגיון ברמת המאקרו של ניהול המדינה וניהול האירוע. זה די דומה למה שקורה במדינות אחרות בעולם".
שאשא-ביטון השיבה: "במדינות אחרות המסחר פתוח. משהו צריך לקרות כאן. אנשים קורסים, עסקים מתו".
חי גאליס, מנכ"ל "ביג", הטיח בפרופ׳ גרוטו: "יצרתם אנרכיה, כי כשאין היגיון - אין אמון של הציבור ואין אמון של העסקים. לצד האנרכיה, יש התעללות של המשטרה בבעלי העסקים. הייתם צריכים להגיש לבג"ץ את תגובתכם ולא הגשתם כי אתם מצפים שהקבינט יציל אתכם. חשוב מאוד שתתקנו את העוול הזה".
גאליס הוסיף: "אם לא יפתחו את הקניונים, עולם האופנה עלול להגיע לקריסה, כי לחלק גדול מהם לא תהיה תקומה וחלק גדול מהם יפשטו את הרגל בינואר-פברואר. צריך למצוא את הדרך לפתוח. אנחנו ב'ביג' מוכנים להתנות כניסה למתחמים שלנו בבדיקת קורונה. שמשרד הבריאות יבוא ויעשה בדיקה. צריך יצירתיות".
המשנה לראש המל"ל, איתן בן דוד, אמר בדיון: "אנחנו בקשר רציף עם כל הארגונים על מנת לשמוע ממקור ראשון גם את הבעיות וגם על הדרכים שבהן אפשר לפתוח את המגזר הזה, תוך שאנחנו מנטרלים תחלואה. כל הדברים באלה משוקפים לקבינט הקורונה. דיוני הקבינט יותר ויותר עמוקים".
בן דוד המשיך ואמר: "הקבינט ייתכנס היום פעם נוספת ויקבל החלטות לגבי החינוך והמסחר. היו אתמול דיונים לתוך הלילה סביב הנושא הזה. הממשלה רואה את התחלואה. תראו איך אירופה נסגרת מדינה אחר מדינה. סוגרים את החינוך, את המסחר".
שאשא ביטון השיבה לבן דוד: "יש פה תעשייה שחורה שלמה שצומחת לנו. אנשים נמצאים במצב הישרדות עד למצב שהם לוקחים את החוק לידיים. למה לא לשנות דיסקט?".
נזכיר כי בשבוע שעבר נפתחו חנויות הרחוב לראשונה מאז תחילת הסגר השני שהחל בסוף ספטמבר, אך ההנחיות הותירו בלבול רב בקרב בעלי החנויות. המהלך, שאליו התנגדו שר הבריאות יולי אדלשטיין, השרה לשוויון חברתי מירב כהן ושר הכלכלה עמיר פרץ, התבצע במסגרת תנאי "התו הסגול" וכל חנות מורשה להכניס רק ארבעה לקוחות בו זמנית.
בעלי חנויות הרחוב קיבלו אמנם מעט אוויר לנשימה, אך מי שנותרים חנוקים הם הסוחרים בשווקים ובעלי החנויות בקניונים. בעוד ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר שהוא בעד פתיחת חנויות רחוב רק בערים "ירוקות", הוא הדגיש כי טרם הגיעה העת לפתיחת השווקים והקניונים. בשל כך, התאחדות הרשתות ומרכזי "ביג" פנו לנתניהו ואיימו כי יפנו לבג"ץ.
אמש בקבינט הקורונה הציג המטה לביטחון לאומי בפתח הישיבה את החלופות השונות. הראשונה היא פתיחת השלב השלישי בהקלות, באופן מלא או חלקי - לצד אפשרות של תכנון "גלי פתיחה-סגירה". השלב השלישי אמור להכיל את חזרת תלמידי כיתות ה'-ו' וי"א-י"ב ללימודים חלקיים בבתי הספר, וכן את פתיחת הקניונים, השווקים וחדרי הכושר.
החלופה השנייה של המל"ל - פתיחת השלב השלישי (מלא או חלקי) לצד סגירת המסחר מ-19:00 או עוצר לילי כללי או החמרה רק בערים האדומות. אפשרות שלישית היא עיכוב פתיחת השלב השלישי עד עמידה במדדים והאופציה הרביעית והאחרונה שהוצגה היא עיכוב תחילת שלב זה לצד צעדי החמרה כעוצר לילי.
ראש הממשלה אמר בקבינט הקןרונה כי "אני כמוכם מעוניין מאוד לפתוח את הכלכלה, אבל אנחנו חייבים למצוא איזונים, לשם כך הדיון נועד. צריך להוריד את מקדם ההדבקה מתחת לאחד ולפתוח בהדרגה את הכלכלה, המסחר והחינוך. אנחנו נפעל בשום שכל ואני בטוח שנשלוט בווירוס ושהוא לא ישלוט בנו".
בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בוועדת הקורונה אמרה יו״ר הוועדה ח״כ יפעת שאשא ביטון כי "חובה שיהיו הנחיות הגיוניות. ברור שככל שנפתח את המשק התחלואה תעלה, אך זה מחזיר אותי לנקודה של ניהול סיכונים. אם נסגור הכול, נרסק ענפים שלמים. מתחילים להכין את השטח לסגר שלישי – ובאופן שבו מתנהלים דברים, אנחנו מאבדים את הציבור". אחר כך טענה בדיון ש"ההנחיות הלא ברורות יוצרות מלחמת אחים".
יו"ר ועד סוחרי שוק מחנה יהודה, טלי פרידמן, אמרה באותו הדיון כי "מסכנים את בריאות הציבור של האנשים שמגיעים לשוק, כי יש הנחיה שסוחרים יכולים לעבוד רק בתנאי שיש להם חנות סגורה, ודוכנים נאלצו להזיז את הסוכנים באוויר הפותח. חבר'ה, תתעוררו – עשרות אלפי משפחות נשארו בבית. אף אחד לא שומע אותנו".
פורסם לראשונה: 13:38, 16.11.20