דיפלומט בריטי זוכה לשבחים בסין לאחר שקפץ לנהר כדי להציל צעירה שטבעה. סרטון של התקרית מיום שבת, בעיר צ'ונגצ'ינג שבדרום-מערב המדינה, זכה לעשרות מיליוני צפיות ברשתות החברתיות הסיניות והגולשים בהן כינו אותו "גיבור" – למרות המתיחות השוררת לאחרונה ביחסי לונדון ובייג'ינג.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בסרטון שצילמו עוברי אורח נראית הצעירה, לפי הדיווחים בת 24 שמקורה מווהאן, נופלת למי הנהר ונסחפת בזרם. היא נעלמת לרגע קצר מתחת לגשר באזור הנחשב למוקד תיירותי ומופיעה שוב כאשר ראשה פונה לתוך המים והיא נראית ללא הכרה.
עוברי אורח רבים נראים בסרטון, אך רק אחד מהם קופץ למים: הקונסול הבריטי החדש בעיר צ'ונגצ'ינג, סטיבן אליסון בן ה-61, שלפי הדיווחים בתקשורת הבריטית מתחרה בטריאתלונים. הוא חלץ את נעליו, קפץ לתוך המים ושחה אל הצעירה. בעזרת גלגל הצלה שחובר לחבל ונזרק לנהר הוא החזיר אותה לגדה.
"היא הייתה חסרת הכרה, היא לא נשמה ולרגע קצר חשבתי שהגרוע מכל קרה", סיפר אליסון ל-BBC. "אבל כשחזרנו לגדה, היא התחילה לנשום שוב". הדיפלומט סיפר לרשת החדשות הבריטית כי הצעירה הייתה נרגשת מאוד ומשתקמת כעת אט אט. הוא ציין שהיא הייתה אסירת תודה ואף הזמינה אותו לארוחה משפחתית בסוף השבוע הבא.
בשגרירות הבריטית בסין שיתפו את הסרטון מהתקרית ברשתות החברתיות, ומסרו כי הם "גאים מאוד" בדיפלומט הבכיר. גם שר החוץ הבריטי דומיניק ראב הרעיף עליו שבחים: "אני מאוד גאה בסטיבן אליסון, הקונסול החדש שלנו בצ'ונגצ'ינג, שהציל סטודנטית מטביעה בסוף השבוע. גבורתו ומחויבותו מראים את המיטב של הדיפלומטיה הבריטית ברחבי העולם".
על התקרית דיווחה גם סוכנות הידיעות הרשמית בסין, שינחואה, בעוד ברשתות המקומיות גולשים רבים שיבחו את מעשיו של אליסון. אחרים מתחו ביקורת על שאר עוברי האורח שלא מיהרו כמוהו לקפוץ למים.
"עבור אדם בגיל מתקדם כל כך להציל אדם אחר מהמים בתנאי מזג אוויר קרים כאלו, בלי לחשוב על ביטחונו האישי – מדובר בגיבור וג'נטלמן", כתב אחד הגולשים ברשת ווייבו, המקבילה הסינית לטוויטר.
ב-BBC ציינו כי הגולשים אף כינו את אליסון "דוד", כינוי שלעתים נדירות ביותר משתמשים בו הסינים כדי לתאר זרים. "בבריטניה אתם תקראו לאדם כזה אביר. בסין אנחנו קוראים לו גיבור", כתב גולש נוסף. "עבור פקיד בכיר כל כך לקפוץ למים בעצמו כדי להציל מישהו... אי אפשר שלא לאהוב את זה", כתב אחר.
השבחים שלהם זכה הדיפלומט הבריטי מגיעים כאמור בצל המתיחות ביחסי לונדון ובייג'ינג. היחסים בין שתי המדינות הידרדרו בעקבות כעסם של הבריטים על הפגיעה באוטונומיה של הונג קונג, שהייתה קולוניה בריטית במשך 157 שנה עד אשר הוחזרה לשלטון סיני ב-1997. לונדון מותחת ביקורת גם על יחסה של סין למוסלמים בחבל שינג'יאנג, ומוקדם יותר השנה אסרה על ענקית הטכנולוגיה הסינית וואווי להפעיל את רשת ה-5G בבריטניה. מוקדם יותר החודש, בעקבות התפרצות נגיף הקורונה, סין אסרה על זרים מכמה מדינות, כולל בריטניה, להיכנס לשטחה.