יאנה לב-ארי הגיעה בשעה מוקדמת לגרנד קניון בבאר שבע. "אני צריכה לחשוב אם בכלל זה שווה", אמרה לב-ארי לנוכח התור הארוך בכניסה לחנות פוקס. כמו לב-ארי ישראלים רבים התנפלו היום (ו') על 15 הקניונים והשווקים הרבים שנפתחו ברחבי הארץ במסגרת הפיילוט לחידוש המסחר במגבלות הקורונה.
לב-ארי, בחודש השביעי להיריונה, אמרה: "באתי להחליף נעליים. קניתי אותם לפני והן נהיו קטנות. באתי מוקדם ועדיין צריך לעמוד שעות בתור. אם התור לא יזוז - אוותר". הלן בלושטיין, שאף היא עמדה בתור לפוקס, סיפרה: "חילופי העונות תפסו אותנו באמצע הסגר. קצת בעיה שאין מה להלביש לתינוק. ניסינו באינטרנט, ואז את מזמינה משהו ומגיעה מידה שלא דומה למה שהזמנת".
גם רן הגיע לקניון הגדול בבאר שבע עם אשתו ובתו הקטנה שחוגגת יום הולדת. "רצינו קצת לצאת ולנשום אוויר, אני לא חושש מהקורונה", ציין רן ושיתף: "היה לי את זה לפני חצי שנה וזה חלף. הגענו מוקדם כדי לא לעמוד בתורים".
במהלך הלילה נערכה הגרלה שבה נקבע כי בהתאם לפיילוט ייפתחו הקניונים ביג פאשן בית שמש, סנטר 1 ירושלים, קניון ערד, קניון אם הדרך, קניון שבעת הכוכבים בהרצליה, קניון שרונים בהוד השרון, לב המפרץ בחיפה, ארנה בנהריה וקניון מבנה נוף הגליל.
תשעת הקניונים הללו הצטרפו לשישה שעל פתיחתם הוכרז מוקדם יותר: קניון עופר בבאר שבע, קניון עופר בפתח תקווה, הקריון בקריית ביאליק, קניון עזריאלי חיפה, קניון מלחה בירושלים וקניון איילון ברמת גן.
בקניון איילון הוותיק הורגשה הבוקר תנועה ערה של מבקרים. מאות לקוחות עמדו בתורים והקפידו פחות או יותר על שמירת מרחק ועטיית מסכה. בכניסה לחנויות נמדד חום, כדי לא לאפשר למי שחלילה פיתח תסמינים של קורונה להיצמד ללקוחות אחרים.
איציק, מנהל חנות של רשת איי אופטיק, סיפר: "פתחנו היום אחרי הרבה מאוד זמן, אנחנו מאוד שמחים ומקווים מאוד שלא יסגרו אותנו בעוד שבוע. חודשיים וחצי לא עבדתי ולפני זה עוד ארבעה חודשים. זה היה מאוד קשה, יש לי שלושה ילדים קטנים בבית וניסינו לשרוד. אני מאמין שעם נתוני התחלואה שיש עכשיו אנחנו בדרך לסגר".
שי מונדרי מגבעת שמואל סיפר: "באתי עם אשתי, אני הנהג שלה. אין פחד להסתובב, אני חושב שהפתיחה היא צעד מבורך גם לעובדים וגם ללקוחות. בכל העולם זה ככה, צריך לחיות לצד הקורונה. כולם מקפידים וזה חובה לפתוח. בחנויות הספרים שאני הכי אוהב אין תור, וזה סבבה".
גם שירה מרמת השרון לא ויתרה על ביקור בקניון שהיה סגור במשך חודשים. "לאחי יש בר מצווה עוד מעט, אז באנו מהר לפני שיהיה שוב סגר לקנות לו בגדים לאירוע. אני חושבת שאנשים הגיעו לקצה, אז לא הייתה ברירה אלא לפתוח".
ישראלים הוציאו כ-400 מיליון שקל בכרטיסי אשראי בין 09:00 ל-12:00 - ירידה של 10% לעומת אשתקד. כך עולה מנתוני חברת שב״א (שירותי בנק אוטומטיים), מפעילת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי. בשנה שעברה, בשעות אלו נרשמו עסקאות בסכום של 440 מיליון שקל וב-2018 עמד הסכום בשעות אלו על 380 מיליון שקל. הדקה העמוסה ביותר הבוקר הייתה 11:55 שבה עברו יותר מ-10,800 עסקאות בכ-3.5 מיליון שקל. הסיבה לירידה במכירות נעוצה בכך שרוב החנויות בקניונים עדיין סגורות ובנוסף, ישראלים חוששים מעמידה בתור, בגלל מגפת הקורונה. לכך יש להוסיף את העובדה שרבים עדיין בחל"ת או פוטרו, ולכן הם מוציאים פחות על קניות.
במסגרת הפיילוט התאפשר גם לשווקים ברחבי הארץ לפתוח מחדש את מרכולתם. אל שוק מחנה יהודה בירושלים הגיע שר האוצר ישראל כץ שבירך על חידוש המסחר בחלק מהקניונים ובשווקים. "ראיתי שוק שחוזר לחיים, גם לטובת הסוחרים וגם לטובת הלקוחות. אני רואה שמקפידים כאן על הכללים ואני מודה לחבריי השרים, לקבינט הקורונה ולראש הממשלה שסייעו בעניין", אמר השר כץ שסייר עם ראש העיר משה ליאון.
הוא הוסיף: "זה אינטרס שלנו לסייע לשווקים כדי שתהיה כאן מוגנות והקפדה, כדי שהעורק הכלכלי החשוב הזה יוכל להמשיך ולהתקיים ולא להיסגר. אנחנו פועלים להגדיר את השווקים כאזור למכירת מוצרים חיוניים. אני מקווה שיינקטו פעולות אכיפה מתאימות כדי לבלום את התחלואה במקומות שיש בהם מוקדים מוכרים וידועים וכדי לאפשר למסחר בשווקים, בקניונים, במרכזי הסחר הפתוחים ובחנויות הרחוב לפעול ולאפשר לכל אזרחי ישראל לקנות ולסוחרים להתפרנס".
יקיר יעקובי, בעל דוכן פיצוחים בשוק הירושלמי, הביע חשש: "זו שמחה עם יד על הדופק, אני מפחד שברגע אחד יסגרו אותנו שוב. היינו סגורים הרבה חודשים, בהתחלה לא נתנו לפתוח, משגעים אותך. זה מתסכל ומתיש וכלכלית זה על הפנים. יש עכשיו שמחה, אבל אתה עם פחד. צריך להסתכל למעלה, להתפלל לאלוהים ולקוות לישועה".
משה מאיר מ"רחמים דגים" ציין כי הוא מאוד מתרגש בעקבות חזרת השוק לפעילות. "אנשים מרוצים שפותחים, מה הממשלה אשמה בקורונה? ביבי אשם בקורונה? אנשים סתם רודפים אותו. צריך לשמור על הכללים, לשים את המסכות ולשמור מרחק. זה תלוי באנשים שלא נגיע לסגר שלישי". ששון אמיר ח"דגי מחנה יהודה" נשמע פחות אופטימי: "יש לנו ציבור מטומטם שלא שומר על ההנחיות, אני מתכונן לסגר שלישי".
"אין כמו השוק"
עבד שקרא, הסוחר בשוק הכרמל בתל אביב המוכר בכינויו "ינעל העולם", אמר כי אחרי תקופה יותר מדי של הגבלות ותקנות הגיע הזמן לשוב לעבודה: "חזרנו בשעה טובה, עזבו אתכם מסופרמרקטים ובואו לשוק. הכול חרטא, אין כמו השוק, הגיע הזמן להתעורר ולבוא אלינו".
אהובה אלפסי שמתגוררת בכרם התימנים אמרה כי החודשים האחרונים היו הזויים. "במקום לעשות קניות ליד הבית בשוק הייתי צריכה לקחת אוטובוס כדי לעשות קניות בסופרמרקט שנמצא רבע שעה נסיעה. אני מרחמת על הסוחרים שטענו בצדק שאין שום היגיון שסגרו אותם, כי הם נמצאים במקום פתוח בזמן שמקומות סגורים פעלו.
"לי זה ברור שהכול פוליטי. אני מקווה שזה יישאר פתוח מעכשיו והלאה ואם תהיה עלייה בתחלואה שישנו את הנהלים ויגדילו למשל את המרחק והכמות של המבקרים אבל שלא יחליטו שוב על החלטה דרקונית של סגירה".
גם עמית ואליאור, בני 25, הגיעו הבוקר לשוק הפופולרי לעשות קניות לפני שבת. "אנחנו גרים במרכז תל אביב ומגיעים לכאן בכל יום שישי", אמרה עמית. "זה חלק מנוהל שבת שלנו לקנות לפני שבת ואז לשבת כאן עם השקיות ולשתות בירה לפני שממשיכים הביתה לבשל. מאז שהכול סגור היה ממש מבאס, העברנו את הבירה לכיכר דיזנגוף ואת הקניות עשינו ברשת הגדולה ליד. הגיע הזמן שאפשר לחזור לכיף שלנו, כי יש תחושה שכל ההתמודדות של הקורונה נובעת משיקולים פוליטיים ולא בריאותיים
שר הבריאות יולי אדלשטיין, שרת התחבורה מירי רגב והמשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו הגיעו לפני הצהריים לסיור בשוק ראש העין. המבקרים עמדו מקרוב על התנהלות המקום והמרחקים בין הדוכנים, ושמעו סקירה ממנהל השוק דוד כהן כיצד המתחם פועל בתנאי הקורונה. בזמן הביקור היו בשוק כ-700 לקוחות, מספר נמוך מאשר בשגרה.
השר אדלשטיין אמר: "באנו לראות שהכללים נשמרים, שהחיים חזרו לשוק ולהוכיח שאפשר לראות את שני הדברים האלה ביחד. ההתרשמות שלנו היא שאנשים מקפידים, כולם עוטים מסכה ומנסים לשמור על מרחקים. אני מקווה שאם כך יקפידו בכל מקום, נוכל להשאיר את השווקים הפתוחים, להמשיך עם מסחר פתוח וגם להימנע מסגר שלישי".
השרה רגב אמרה: "עשינו הרבה מאוד מאמצים להחזרת השווקים לעבוד כי אין כמו סחורה טרייה, סחורה איכותית שבאים לקנות בשווקים. אנחנו מסתובבים כאן ורואים אנשים עם מסכות, מקפידים. זה הדבר הנכון, אם נמשיך להקפיד, החנויות יהיו פתוחות, המסחר יחזור וגם בעזרת השם נוריד את רמת התחלואה
הכללים לפתיחת השווקים כוללים בין היתר מינוי סדרנים בכניסה לצורך ויסות השוהים, הסבת תשומת לב הציבור לחובת הקפדה על ההנחיות, ויסות כניסת אנשים לשוק, הכרזה אחת לחצי שעה לפחות על החובה לשמור מרחק ולהימנע מהתקהלויות ואיסור אכילה בשטח השוק.
הקבינט גם אישר פתיחה של כמה מוזיאונים ברחבי הארץ באופן ניסיוני. מדובר במוזיאון ישראל בירושלים, מוזיאון תל אביב לאמנות, מוזיאון ארץ ישראל בתל אביב והמדעטק בחיפה. שלושה מוזיאונים נוספים ייבחרו בהגרלה שיערוך משרד התרבות והספורט.