בעקבות הסערה שהתחוללה בכנסת אחרי הביטול השנוי במחלוקת של ההצבעה שבמסגרתה אושרה הקמת ועדת חקירה פרלמנטרית לפרשת הצוללות, הודיעה אמש (יום ד') מ"מ היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, כי החלטתו של יו"ר הכנסת יריב לוין תקינה. "ניתן להותיר את ההצבעה השמית על כנה וכן את הסרתה של ההצעה מסדר יומה של הכנסת", נכתב בחוות הדעת שפורסמה.
- לקריאת חוות הדעת המלאה של מ"מ יועמ"ש הכנסת - לחצו כאן
מאז אתמול אחר הצהריים קיימה עו"ד אפיק התייעצות בעיקר סביב השאלה אם ליו"ר הקואליציה מיקי זוהר הייתה סמכות לבקש הצבעה שמית בשם הממשלה – המהלך שלכאורה איפשר בדיעבד את ביטול תוצאות ההצבעה שבה ניצחה האופוזיציה 23:25. לפי ההסברים בחוות הדעת (ראו להלן), עו"ד אפיק סברה שהתשובה חיובית.
יוזמת ההצעה להקים את ועדת החקירה, ח״כ תמר זנדברג (מרצ), אמרה אמש בתגובה לקביעת מ"מ היועמ"ש: ״בבוקר נעתור לבג"ץ נגד ההחלטה השערורייתית הזאת. ההצבעה הייתה חוקית ונערכה על פי תקנון הכנסת. ביטולה בדיעבד מרוקן מתוכן לא רק את ההחלטה החשובה על הקמת ועדת חקירה על הצוללות, אלא את כל הליך ההצבעה בכנסת שהוא לב הדמוקרטיה. אי אפשר לבטל הצבעה אחרי שהתוצאות כבר מופיעות על הלוח בגלל שהתוצאה לא מוצאת חן".
יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הוסיף: "עם כל הכבוד לעמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת, אני חולק על הפרשנות שלהם. נפנה לייעוץ משפטי נוסף על האירועים השערורייתיים במליאה".
בחוות דעתה ציינה עו"ד אפיק כי מהסרטון עולה שח"כ זוהר אכן פנה בבקשה להצבעה שמית לפני שח"כ מנסור עבאס החל את ההצבעה האלקטרונית: "סעיף 36 לתקנון הכנסת קובע כי לפי דרישה בכתב של 20 חברי כנסת לפחות או לפי דרישת הממשלה תיערך הצבעה שמית. לפי הנוהג בכנסת, מרכז הקואליציה מבקש לא אחת הצבעה שמית בשם הממשלה, וזאת כאשר ישנו במליאה שר המייצג את הממשלה. יש לכך דוגמאות לאורך מליאות הכנסות השונות. במקרה דנן נכח השר המקשר דודי אמסלם במליאת הכנסת ולכן ח"כ מיקי זוהר יכל לבקש הצבעה שמית".
לגבי החלטתו של היו"ר לוין לפסול את ההצבעה כתבה: "מדבריו של יו"ר הכנסת במליאה הוא בחר בדרך זו מכיוון שאף הוא עצמו סבר בעת ההצבעה כי עומדת להתקיים הצבעה שמית, ולכן הוא כלל לא הצביע והמתין להקראת שמו. בבחירתו ללכת בדרך של הצבעה שמית, ביקש יו"ר הכנסת שההצבעה של חברי הכנסת שממילא נכחו במליאה בהצבעה האלקטרונית, תיראה ותישמע".
היא סיכמה: "אני סבורה שביטול של הצבעה אחת וקיומה של הצבעה אחרת על פניה במטרה להסוות תוצאה של הצבעה היא דבר אשר חותר תחת עקרונות היסוד של השיטה ויש בו כדי לפגוע באמון הכנסת. אך אין זה המצב שבפנינו".
עוד לפני ההחלטה כתב לפיד: "אם לרגע נדמה לכם שאולי זה היה עניין טכני, תשאלו את עצמכם רק שאלה אחת: ואם התוצאה הייתה הפוכה? אם הקואליציה הייתה מנצחת בהצבעה? גם אז יריב לוין היה מתנהל ככה? גם אז הוא היה טוען שנפלו אי סדרים בתהליך ההצבעה והוא עושה את הלא-יאומן ומבטל הצבעה? גם אז היה לו חשוב כל כך להקפיד על ההליך? ברור שלא. הסיבה היחידה לטירוף המערכות הזה, הוא שמדובר בוועדת חקירה לפרשת הצוללות, הדבר שהכי מפחיד את נתניהו. מעניין למה זה מפחיד אותו כל כך. מה שלוין אמר לאזרחי ישראל הוא שהח"כים יכולים להמשיך לבוא ולהצביע, אבל אם התוצאה לא תמצא חן בעיני השליט, היא תבוטל".
יו״ר בל״ד ברשימה משותפת, ח״כ מטאנס שחאדה: ״מה שקרה אתמול בכנסת הוא תקלה חמורה ואני רוצה לקוות שזה לא יפגע ברשימה המשותפת ואחדותה. יריב לוין השתמש בכוחו הפוליטי כדי לבטל הצבעה למען הליכוד. חברי ח"כ עבאס טעה. הליכוד אינו שותף שלנו, כך היה וכך יהיה".
כ-50 איש מהארגון "חקירה עכשיו" התכנסו בכיכר הכנסת בדרישה להקים ועדת חקירה ממלכתית בעניין פרשת הצוללות. אפרת בן ברק, תושבת האזור שהגיעה להפגין, אמרה: "תכננתי לנוח מהפגנות ואז שמעתי את כל מה שקרה בכנסת והלב שלי התחיל להאיץ. דמוקרטיות לא נופלות ביום אחד. מה שקרה בכנסת זה צעד דרסטי נוסף קדימה במדרון של ביטול הדמוקרטיה הישראלית. בניגוד לטענת היועמ"ש אביחי מנדלבליט שלפיה אין בפרשה הזו 'בשר', מספיק להסתכל על התגובה של נתניהו ששלח את כל השרים באופן בהול להצבעה שנייה על החוק כדי להבין שהוא מפחד".
חיים גולדיטש השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 21:57, 21.10.20