יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, לא התנגד שהפגישה החריגה בינו לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו תפורסם. כך אמרו היום (שני) בכירים יודעי דבר ל-ynet, וגורמים בכירים בממשל הסעודי אף אישרו בפני הוול סטריט ג'ורנל את הפרסומים בישראל. בפגישה, שעל קיומה עבדו בישראל זמן רב, לא הושגה הסכמה על נורמליזציה ביחסים בין ישראל לסעודיה - אך ייתכן שהדבר יקרה בהמשך.
יועץ בכיר בממשל הסעודי אמר לוול סטריט ג'ורנל כי נתניהו ובן סלמאן דנו במשך כמה שעות בשורה של נושאים - כולל איראן והאפשרות לנורמליזציה של היחסים בין ישראל וסעודיה. עם זאת, לדבריו, לא הושגו בין השניים סיכומים מהותיים.
הפגישה בין ראש הממשלה הישראלי ליורש העצר הסעודי אמנם חריגה - אך גם הפרסום שלה ואישור הצנזורה לפרסם אותה חריגים. למעשה, מדובר במסר שמעבירות סעודיה וישראל לכמה גורמים: ראשית, המסר לאיראן ולמזרח התיכון הוא שישראל וסעודיה הן ציר אחד בכל הקשור לאיום האיראני. שנית, המסר לנשיא הנבחר ג'ו ביידן הוא שסעודיה רוצה להתקדם בנורמליזציה מול עם ישראל. מסר נוסף שמעבירים נתניהו ובן סלמאן בפרסום הפגישה - גם אם ממשל ביידן ישנה את המדיניות האמריקנית בכל הנוגע לאיראן, ישראל וסעודיה עדיין רואות עין בעין אחת האיום ממזרח.
לטיסה החשאית של נתניהו התלווה גם ראש המוסד יוסי כהן, שבעצמו ביקר כמה פעמים בעבר במפרץ הפרסי. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו, וככל הנראה גם שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן, השתתפו בפגישה. הפגישה התקיימה בעיר החוף ניאום שנמצאת בדרום מפרץ אילת, באזור מצרי טיראן, בשטחה של סעודיה. המטוס הישראלי המריא בשעה 19:50 מנמל התעופה בן גוריון ונחת בניאום בשעה 20:30. אחר כשלוש וחצי שעות על הקרקע, המריא בשעה 23:50 בחזרה לישראל. המטוס נחת חזרה בנתב"ג בשעה 00:50.
אף שבכירים בממשל הסעודי אישרו את קיומה של הפגישה בין נתניהו לבן סלמאן, שר החוץ פייסל בן פרחאן הכחיש כי התקיימה. "ראיתי דיווחים בתקשורת על פגישה בין יורש העצר לגורמים ישראלים בזמן ביקורו האחרון של פומפאו, פגישה שכזו לא התקיימה", טען בן פרחאן בציוץ בטוויטר. "האנשים היחידים בפגישה היו אמריקנים וסעודים".
לפי דיווחים, יורש העצר הסעודי, שנחשב לשליט בפועל של הממלכה, תומך בכינון יחסים עם ישראל - אך אביו המלך סלמאן בן עבד אל עזיז מתנגד לכך. וול סטריט ג'ורנל דיווח בעבר כי יורש העצר אף ידע על ההסכם בין ישראל לאמירויות לפני שיצא לפועל, אך לא סיפר לאביו מחשש שהוא ינסה לסכל את המהלך.
נתניהו שהה על אדמת סעודיה כארבע שעות, ולא עדכן בדבר את שר הביטחון בני גנץ או את שר החוץ גבי אשכנזי. לשכת ראש הממשלה סירבה אמנם להתייחס לפרסומים באופן רשמי, אך יועצו הקרוב של נתניהו, טופז לוק, ציטט היום בטוויטר את הריאיון של שר הביטחון ל"ידיעות אחרונות" וטען: "גנץ עושה פוליטיקה בזמן שראש הממשלה עושה שלום". זו הפעם השנייה שנתניהו ממדר את גנץ ואשכנזי מנושא מדיני דרמטי, אחרי שכבר עשה זאת בהסכם עם איחוד האמירויות.
הטיסה המסתורית התקיימה כשברקע עומדות על הפרק כמה סוגיות בוערות במזרח התיכון: מצד אחד, הסכמי הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות, בחריין וסודן, ומצד שני, הדיווחים שלפיהם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בחן אפשרות לתקוף באיראן לפני סוף כהונתו. איראן ביקשה לאחרונה מבעלות בריתה לשמור על רמת כוננות ולהימנע מלהגביר את גובה הלהבות מול האמריקנים. הנשיא הנבחר, ג'ו ביידן, התבטא בעבר כמה פעמים בעד חזרה להסכם הגרעין עם איראן - צעד שישראל, סעודיה ומדינות נוספות במפרץ הפרסי צפויות להתנגד לו.
לאחר חתימת כל אחד מהסכמי הנורמליזציה, אמר טראמפ כי הוא מאמין שגם סעודיה תצטרף בסופו של דבר לנורמליזציה עם ישראל. רק שלשום אמר שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן - שככל הנראה השתתף גם הוא במפגש בניאום - כי "סעודיה תומכת כבר זמן רב בנורמליזציה מלאה עם ישראל, אך הסכם שלום קבוע שמסדיר את הקמתה של מדינה פלסטינית חייב לבוא לפני כן". סעודיה הגיבה באופן צונן יחסית להסכמים האחרונים בין ישראל למדינות ערב, והקפידה להזכיר בתגובותיה את הסוגיה הפלסטינית.
סעודיה אפשרה בשבועות האחרונים בצעד תקדימי למטוסים ישראליים לחלוף מעליה בדרכם לאיחוד האמירויות ולבחריין, ובשנים האחרונות נשמעת בה גם ביקורת קשה על הפלסטינים. גורם ביטחוני בכיר בישראל אמר בחודש שעבר בעקבות ההסכמים כי הוא "מאמין שגם סעודיה תצא בסוף מהארון". לפי ההערכות, ישראל עשויה לחתום על הסכמים עם עוד כמה מדינות נוספות - בהן מרוקו ועומאן.
אתמול, נזכיר, חלף מפציץ אמריקני מסוג B-52 באופן נדיר למדי מעל ישראל בדרכו מארצות הברית למפרץ הפרסי. כשהגיע לגבול ישראל-ירדן כיבה המפציץ את המשדר שלו, ונקלט לאחר מכן בבסיס חיל האוויר האמריקני שבבסיס אל-עודייד בקטאר. בשעה 18:16 חלף המטוס שוב בשמי ישראל, בדרכו חזרה לארה"ב. הוא היה מלווה במטוסי קרב מסוג F-15 ו-F-16.
הטיסה של המפציץ האמריקני התרחשה בצל איומיה של איראן להגיב למתקפות "הפגע וברח" הישראליות בסוריה, כלשונה, ולספק "מכה מוחצת" למתקפה אמריקנית אפשרית בימי כהונתו האחרונים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
המפציץ B-52, שנכנס לשירות ב-1955, נחשב למפציץ העיקרי של צבא ארה"ב. יש לו טווח טיסה עצום של מעל 14 אלף ק"מ מבלי לבצע תדלוק אווירי, וכושר נשיאת חימוש במשקל של 32 אלף ק"ג. למטוס בגרסותיו החדשות מערכות נ"מ המורכבות בחלקו האחורי. הוא מסוגל לשאת טילי שיוט וחימוש גרעיני. את המפציץ מפעילים חמישה אנשי צוות: טייס, טייס משנה, שני נווטים וקצין לוחמה אלקטרונית.