מתוך המשדר המיוחד משדרות
(צילום: שחר גולדשטיין)

שר הביטחון לשעבר, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, תקף הבוקר (יום ג') את ראש הממשלה בנימין נתניהו בדבריו במסגרת יום שידורים מיוחד מאולפן ynet, ״ידיעות אחרונות״ ו״ידיעות תקשורת״ בשדרות. "נתניהו טוב לחמאס, והוא האחראי על אובדן ההרתעה", טען ליברמן.
"לא רק הסיפור של הרתעה נמחק. יש פה אובדן ריבונות בחלקים גדולים. אנחנו רואים מה קורה כרגע בחברה הבדואית, בחברה הערבית בגליל, גם בלי קשר לאירועים האלה. לכן נתניהו טוב לחמאס. למה? גם החודש הוא העביר 70 מיליון דולר לחמאס".
ליברמן ביקש להזכיר שהתפטר בנובמבר 2018, "אחרי שגם שוגרו 500 רקטות לעבר ישראל, ואני סברתי שצריך סוף סוף לתת תשובה באמת רצינית. במקום זה נתניהו אז החליט ללכת לכניעה לטרור. כל הסיפור של הסדרה זאת כניעה לטרור".
אבל כשהיית שר הביטחון לא ראינו משהו אחר. "כשהייתי שרה בטחון השמדנו 17 מנהרות טרור וסיכלנו יותר מ-250 מחבלים, אבל אמשיך את השאלה שלך - מה עם הנייה וה-48 שעות? נתניהו גם היום לא נותן לנגוע באלו שנותנים פקודות לשגר טילים. אני שומע שמחפשים את החוליות, את המשגרים, אבל זה דגי רקק. הוא לא נותן לגעת באלה שנותנים את הפקודה לשגר את הרקטות.
ראש עיריית שדרות במשדר המיוחד
(צילום: שחר גולדשטיין)

"גם אז מה שקרה זה שנתניהו לא היה מוכן בשום פנים ואופן לסכל את הדרג הפיקודי. שאלתי אחד החברים שהכיר את נתניהו לפני 'מה קורה לביבי, למה הוא לא מוכן לגעת בכל הדרג הבכיר של הטרור?' הוא אמר 'תגיד, אתה פסיכי, אתה לא מבין? אם אתה תסכל את הנייה אז אתה תהיה ראש ממשלה. נתניהו בחיים לא ייתן לך לגעת בהנייה ובדרג הפיקודי הבכיר".
יו"ר ישראל ביתנו טען שאתמול שמע את נתניהו אומר שירי לירושלים הוא חציית קו אדום. "כלומר ירי לשדרות, ירי לאשקלון, ירי לעוטף עזה זה לא חציית קו אדום. רק לירושלים או לתל אביב. מה צריך לעשות? זו שאלה מרכזית, ניסיתי כמה פעמים להביא לדיון קבינט מה ה'אנד גיים' שלנו מול עזה. הרי נעשה עוד מבצע ועוד מבצע והכל חוזר".
אז מה הפתרון, אם מחסלים את כל השדרה הפיקודית של חמאס. "זה לא מספיק. צריך להבין מה אנחנו רוצים, אני ניסיתי להביא לדיוני קבינט מה הוויז'ן שלנו. מה רוצים בסוף? עזה לא תתאדה. כדי למגר את הטרור אתה צריך בו זמנית להתמודד עם שלושת מקורות הטרור: המקור המבצעי-פיקודי, המקור הכספי והמקור האידיאולוגי".
יש לנו ממשלה? "כרגע זה לא מעניין. כרגע תותחים רועמים וצריך לסיים את הסבב הזה. הממשלה הנוכחית לא מסוגלת להביא פתרון יסודי רציני לבעיית רצועת עזה. אין טעם להתחיל מבצע אם אתה לא יודע מה המודל הסופי שאתה רוצה להגיע אליו".
ליברמן טען שיש לשאול "למה אין ממשלה. כי אותו בן אדם, חוץ מאינטרסים והישרדות אישית שלו לא מעניין אותו שום דבר. אתה ראש ממשלה יותר מעשור, ארבעה סבבים, לא הצלחת להקים ממשלה טבעית, רצינית, יציבה - תפנה את המקום, זוז הצידה. באותו רגע שנתניהו זז הצידה הליכוד יכול בלי מאמץ להקים ממשלה בלי רוטציה, ממשלה ימין מלא מלא. וזה מה שצריך להיות".
אבל כרגע זה לא על הפרק. האם אתה מוכן לשבת בממשלה בתמיכת ח"כים מהמפלגות ערביות? רק שלשום נתניהו ישב עם עבאס, הם נפגשו. אנחנו כרגע מדברים על ממשלת שינוי. וקודם כל צריך להתגבש בקרב כל אותן שבע מפלגות ולגבש קווי יסוד ולגבש את התפיסה במה מתעסקים ובמה לא".
אלון שוסטר, שר החקלאות מכחול לבן
(צילום: שחר גולדשטיין)

מה שהיה הוא שיהיה

ביום השידורים המיוחד התראיין גם שר החקלאות מטעם כחול לבן, אלון שוסטר, לשעבר ראש המועצה האזורית שער הנגב. למרות שסיפר על "אירוע לא קל ולילה סוער", ביקש להדגיש: "עשרים שנה אחורה - תבדקו מה קורה ברצועת עזה מבחינת איכות החיים של בני האדם, החיים עצמם. ומה קורה בשדרות, בקיבוצים, במושבים. פריחה יוצאת מן הכלל. אסור לשכוח מזה, בעוד אנחנו בולמים ביד חזקה את הטרור החמאסי".
האמנת שעשרים שנה אחרי נהיה באותו ריטואל שנדמה שרק הולך ומחמיר? "הריטואל לא מחמיר. מדינת ישראל השקיעה מיליארדי שקלים במרחבים ממוגנים, במוסדות חינוך ממוגנים, חדשים, כמובן בכיפת ברזל ובחומה נגד ההסתערות מעל ומתחת הקרע. מצבנו פי כמה וכמה יותר טוב ממה שהיה בעבר.
"אני זוכר את השנים הראשונות, שלא הייתה התרעה. אפילו שאלו אותנו, בשנות האלפיים, האם נכון שתהיה התרעה של צבע אדום כי זה כשלעצמו מכניס לחרדות".
ובכל זאת התושבים אומרים לעצמם שרואים אותו דבר ממה שהיה בעבר. תחושת התסכול שהסבב יסתיים באותה נקודה. "יש אפשרויות אחרות, מעבר להצבת גבול, מחסום והגדלת ההרתעה, בדרך אל שקט שאני מקווה שהוא יהיה בהקדם. האפשרויות הן או צבאיות נוקשות, כיבוש הרצועה, וכמובן הסרת החמאס. זו אופציה שקיימת, יש לנו יכולת טכנית צבאית לבצע אותה. אפשרות אחרת זה שינוי כיוון מדיני, חיזוק הרשות הפלסטינית, הכרה דה פקטו באינטרסים משותפים בינינו לבין החמאס.
"אנחנו לא נמצאים כרגע בסיטואציה שבה ממשלה - גם הממשלה הבאה - תבצע שינויים דרמטיים בתחום המדיני. ולכן מה שהיה נכון בעשרים השנים האחרונות - שבמהלכן ניסינו לעשות מהלכים דרמטיים, כמו היציאה מרצועת עזה - מה שנגזר עלינו לעשות, ונמשיך לעשות, זה להתעצם ולהתחזק מבחינה צבאית, להתחזק מבחינה אזרחית ומבחינת המיגון האקטיבי והפסיבי ולאפשר לנו את הצמיחה המופלאה שמתקיימת כאן בעוטף עזה".
בכל זאת, מדינת ישראל עדיין מאשפרת לפלסטינים סיוע הומניטרי וכספים, רק בשבוע שעבר נכנסו מיליונים של דולרים לעזה. זו מדיניות נכונה? "אני חושב שאנחנו בעשרים השנים האחרונות באיזון נכון. בכביש צריך להיות חכם ולא צודק, גם בעימות הזה שהוא לא סימטרי. הכוח הצבאי שלנו הוא לאין שיעור בסדרי גודל פי כמה יותר גדול משל האויב שלנו, ויחד עם זה אנו בוחרים לנקוט באמצעים דמוקרטיים הומניסטיים לפי החוק הבינלאומי. אנחנו מגנים על עצמנו, פוגעים בטרוריסטים ובנכסים שלהם. מצטערים על כך שיש לעיתים זליגה ופגיעה בחפים מפשע. לכן אנחנו דואגים גם לרווחתם ככל שהמציאות הבטחונית מאפשרת".
פורסם לראשונה: 11:03, 11.05.21