נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הטיל על ראש הממשלה בנימין נתניהו את המנדט להרכבת הממשלה הבאה, שעות לפני השבעת הכנסת ה-24. "אני מודע היטב לעמדת רבים בציבור לפיה על הנשיא להימנע מהטלת תפקיד על מועמד שיש נגדו כתב אישום, אלא שעל פי החוק והחלטת בית המשפט העליון, ראש הממשלה יכול להמשיך לשמש בתפקידו גם תחת כתבי אישום. זו לשון החוק וזאת החלטת בית המשפט העליון בבג"ץ שהוגש אליו", אמר הנשיא. ynet העביר את ההצהרה בשידור חי.
ריבלין הדגיש כי "סוגיית הטלת התפקיד על מועמד שיש נגדו כתב אישום נתונה במחלוקת פוליטית וציבורית עזה לאורך מערכת הבחירות האחרונה. משכך, סברתי שעל נשיא המדינה להימנע מהכרעה על בסיס שיקול זה מתוך אחריות לצביונו של מוסד הנשיאות והאמון שהוא זוכה לו מכל חלקי העם. נשיא המדינה אינו מחליף את המחוקק ובוודאי שאינו מחליף את בית המשפט - זה תפקידה של הכנסת. להכריע בסוגיה המהותית והערכית אומר על כשירותו של מועמד הנתון תחת כתבי אישום לכהן כראש ממשלה, זה לפתחה של הכנסת", אמר הנשיא.
- מכתב הטלת המנדט על נתניהו
המגעים להרכבת הממשלה - כתבות נוספות
"ממצב דברים זה, שבו אין רוב של 61 ח"כים התומכים במועמד מסוים ובאין שיקולים אחרים המצביעים על סיכוייו של מי מהמועמדים להרכיב ממשלה, קיבלתי את ההחלטות בהתאם למשתקף ממבט הממליצים. לפיכך, החלטתי להטיל על בנימין נתניהו את התפקיד להרכבת הממשלה", ציין ריבלין ואמר: "הכרעה זו אינה הכרעה קלה בעיניי ברמה המוסרית והערכית. מדינת ישראל איננה דבר מובן מאליו. נולדתי 10 שנים לפני שקמה, ובכל אותה התקופה ראיתי את תקומתה ואת הנפת הדגל שלה לראש התורן. אני חרד למדינתי, למדינתנו, אך אני עושה את המוטל עליי במסגרת תפקידי כנשיא מדינת ישראל הכפוף להוראות החוק והוראת בית המשפט".
קודם לכן אמר ריבלין כי "השיקול המרכזי שעל נשיאי ישראל לשקול בקבלת ההחלטה על מי להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה הוא למי יש את הסיכוי הגבוה ביותר להרכיב ממשלה שתזכה לאמון הכנסת החדשה. מתוך ההתייעצויות שהתקיימו והיו שקופות לעיני הציבור, אני מתרשם לצערי הרב כי לאף אחד מהמועמדים בשלב זה סיכוי ממשי להרכיב ממשלה. למעשה, אילו החוק היה נתון בידי, הייתי מעביר את ההחלטה בחזרה לנציגי העם, לכנסת ישראל, אך כאמור אינני יכול לעשות זאת כי כך קובע החוק שאני צריך להחליט. בשלב שבו אנו מצויים היום, החוק מחייב אותי להטיל את הרכבת הממשלה על אחד מן המועמדים".
ריבלין אמר בפתח דבריו: "אזרחיות ואזרחי ישראל, בידיכם מונח האוצר הגדול ביותר של העם היהודי. הכרעותיכם הם שיקבעו איך נראית ואיך תיראה המדינה הזאת. מה תהיה דמותה, כיצד יראה עתידה. ביום הבחירות, מפקיד העם בידי נציגיו את כוח ההכרעה בנושאים כל כך רבים ומגוונים. יש שם דברים שגם 120 ח"כים לא יוכלו לשנות. 120 חברי כנסת לא יוכלו לשנות את היסודות הדמוקרטיים של מדינתנו. בתוך המתח בין היהודית לדמוקרטית מתנהל הוויכוח שלנו. לפעמים הוא ינוע ימינה, ולפעמים הוא ינוע שמאלה - אך תמיד הוא יחבר יחבר בין הקצוות".
הנשיא חתם את דבריו בציטוט של הנשיא האמריקני לשעבר אברהם לינקולן שהוזכר בנאום הניצחון של מנחם בגין ב-1977, ואמר: "ללא רגשי איבה כלפי איש, ברגשי חסד כלפי הכול. בדבקות בצדק, הבא נמשיך בדרכנו לסיים את המפעל בו אנו נמצאים עתה להביא מזור לכל פצעי האומה".
החלטתו של ריבלין מגיעה לאחר שאתמול פקד את בית הנשיא מצעד הממליצים: פרט לליכוד, המליצו על ראש הממשלה בנימין נתניהו גם יתר המפלגות השייכות לגוש שלו - ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית - ובסך הכול יש לו 52 ממליצים. על לפיד המליצו מפלגתו שלו, וכן כחול לבן, העבודה, ישראל ביתנו ומרצ - 45 ממליצים בסך הכול. על בנט המליצה רק מפלגתו ימינה - 7 ממליצים. נציגי תקווה חדשה של גדעון סער, הרשימה המשותפת ורע"ם של מנסור עבאס לא המליצו על איש.
יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, אמר בתגובה כי "הנשיא מילא את חובתו ולא הייתה לו ברירה, אבל הטלת המנדט על נתניהו היא אות קלון מביש שמכתים את ישראל וממיט חרפה על מעמדנו כמדינה שומרת חוק".
מוקדם יותר הבוקר כתב סגן שר הבריאות יואב קיש מהליכוד, ככל הנראה ברמיזה לנשיא: "נניח שבסיום משחק כדורסל זו הייתה התוצאה: 52-45, ונניח שהשופט היה קובע שבמהלך 24 שעות הוא יחליט אם המשחק בעצם עדיין ממשיך ואנחנו בהארכה או שזו אכן התוצאה הסופית. מה הייתם אומרים על החלטת השופט?".
בהודעה מטעם בית הנשיא אתמול הוזכרו דברי ריבלין בתחילת סבב ההתייעצויות. "השיקול המרכזי שינחה אותי הוא הטלת תפקיד הרכבת הממשלה על חבר הכנסת בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב ממשלה שתזכה לאמון הכנסת החדשה. כך נהגו כל נשיאי ישראל לדורותיהם, כך נהגתי בכל מערכות הבחירות הקודמות וכך אנהג אף עתה", אמר.
עוד הובהר בהודעה כי מרגע שיטיל הנשיא את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר הכנסת הנבחר יעמדו לרשותו, על פי חוק יסוד הממשלה, 28 ימים להרכיב ממשלה חדשה בישראל. במצב בו תידרש ארכה לתהליך, בסמכות הנשיא להעניק ארכה של עד 14 יום נוספים על פי החוק.
פורסם לראשונה: 11:50, 06.04.21