חברת האינטרנט השווייצרית Proton Technologies AG חשפה בצהריים (יום ה') כי המכתב שלפיו פצצה הוטמנה במטוס שבו שהה השבוע פעיל האופוזיציה הבלארוסי רומן פרוטסביץ' – מכתב שאותו ציטטה בלארוס בניסיון להסביר מדוע אילצה את המטוס לנחות במינסק ואז עצרה את פרוטסביץ' – נשלח רק לאחר שהמטוס כבר הוסט ממסלולו. הקביעה של החברה מחזקת את טענתן של מדינות המערב, שלפיה בלארוס הנחיתה את הטיסה המסחרית של "ריינאייר", על 160 נוסעיה, רק כדי לעצור את פרוטסביץ', ולאחר מכן בדתה את סיפור האיום.
פרשת המטוס בבלארוס – הכותרות האחרונות:
• הרודן, אירופה הרכרוכית והסכנה לישראלים / נדבר איל, פרשנות
• הוריו של פרוטסביץ': "מתחננים לעזרה, יהרגו אותו"
• צפו בתמונת המכ"ם: טיסות עוקפות את שמי בלארוס
• מתנגד המשטר בסרטון: "אני עצור במינסק, מצבי טוב"
הפרשה, נזכיר, החלה ביום ראשון: פרוטסביץ', מתנגד משטר ידוע החי בגלות בפולין, עלה על הטיסה המסחרית מאתונה בירת יוון לווילנה ברית ליטא, ובדרך חלף המטוס בשמי בלארוס. מעט לפני צאתו מהמרחב האווירי הבלארוסי, כשכבר היה קרוב לווילנה, הורו לו הרשויות במינסק לשוב על עקבותיו ולנחות בבירה הבלארוסית, בטענה שמטען חבלה הוטמן במטוס. לאחר הנחיתה נערכו "בדיקות" למטוס ולנוסעיו, ובסיומן נעצרו מתנגד המשטר פרוטסביץ' בן ה-26 ובת זוגו הרוסייה סופיה ספגה בת ה-23. המטוס הורשה להמשיך בדרכו לווילנה בלעדיהם. במערב האשימו מיד כי מדובר היה במעשה "פיראטיות" וב"טרור של מדינה", וטענו כי בלארוס השתלטה על מטוס נוסעים תמים בכוונה תחילה רק כדי לעצור את פרוטסביץ' ולנקום בו.
בלארוס מצדה טענה כי פעלה משום שקיבלה הודעת דואר אלקטרוני שבה אנשים שהזדהו כפעילי חמאס איימו לפוצץ את המטוס במחאה על התמיכה של האיחוד האירופי בישראל. בחמאס הכחישו בתוקף את הדברים. מדינות המערב האשימו את בלארוס בשקר, והאיחוד האירופי מיהר להתכנס כדי לקדם סנקציות על בלארוס, בכלל זה על מקורביו של הרודן השולט בה אלכסנדר לוקשנקו. רוסיה, בעלת בריתה החשובה ביותר של בלארוס, התייצבה מנגד לצד המשטר במינסק וטענה כי אין סיבה שלא להאמין לטענות בלארוס.
כבר אתמול דיווחו ארגון המחקר Dossier Center ואתר החדשות "דיילי ביסט" כי מכתב האיום נשלח 24 דקות אחרי שבלארוס הורתה למטוס לנחות במינסק. היום אישרה Proton, שדרך שרתיה נשלח המכתב, כי השליחה נעשתה אחרי מתן ההוראה למטוס לנחות, אך היא לא סיפקה פרטים נוספים. החברה ציינה כי תשתף פעולה עם האיחוד האירופי ככל שתידרש מבחינה משפטית.
הרודן לוקשנקו, נזכיר, שולט ביד ברזל בבלארוס כבר 26 שנה, ובאוגוסט שעבר נשקף לו בבחירות האיום הפוליטי הגדול ביותר שידע מאז עלייתו לשלטון. למרות זאת הוא הוכרז כמנצח, ובאופוזיציה טענו כי הניצחון הושג בזיופים. המוני בלארוסים יצאו בעקבות זאת לרחובות למחאת ענק שכמותה לא חוותה המדינה מאז צאתה לעצמאות בתחילת שנות ה-90. כוחות הביטחון של לוקשנקו ניסו לדכא את ההפגנות ביד קשה, ואלפי מפגינים נעצרו וספגו מכות בבתי הכלא. בעקבות הדיכוי הטילו מדינות במערב סנקציות על בלארוס כבר אז, ופעילי אופוזיציה, בהם מנהיגת מתנגדיו של לוקשנקו סבטלנה טיחנובסקאיה, ברחו מהמדינה והחלו לפעול נגד לוקשנקו מהגלות.
פעיל האופוזיציה העצור פרוטסביץ' נמנה עם מייסדי NEXTA – ערוץ טלגרם שמשמש ככלי תקשורת מרכזי של האופוזיציה בבלארוס, ושסייע בארגון הפגנות נגד לוקשנקו. עדי ראייה סיפרו כי בדרך לנחיתה של מטוס "ריינאייר" במינסק, אחרי שהמטוס נאלץ לסטות ממסלולו, הבין פרוטסביץ' מה הגורל הצפוי לו: הוא מיהר להעביר חפצים לבת זוגו, נראה מבוהל – והצהיר כי מחכה לו גזר דין מוות. מלבד פרוטסביץ' וחברתו, ליעד הסופי בווילנה לא הגיעו עוד שלושה נוסעים שהיו בטיסה, ויש חשד שמדובר בסוכנים חשאיים, אולי אנשי ה-KGB הבלארוסי, שעקבו אחרי פרוטסביץ', אפשרו את לכידתו – ואז נשארו בבלארוס.
שלשום בערב הופיע פרוטסביץ' בסרטון שהופץ בבלארוס, ובו סיפר כי הוא נתון במעצר במינסק ו"הודה" בפשעים המיוחסים לו. הוא הצהיר בו כי מצבו הרפואי טוב, אבל באופוזיציה קראו שלא להאמין לדברים, והדגישו כי הוא נראה בבירור כמי שמדבר תחת לחץ חיצוני.
היום, בפתח ישיבת שרי החוץ של האיחוד האירופי בליסבון, אמר שר החוץ האירופי ג'וזפ בורל: "חטיפת מטוס ומעצרם של שניים מנוסעיו היא דבר לחלוטין בלתי מתקבל על הדעת". בישיבתם בפורטוגל צפויים שרי החוץ של האיחוד לקדם בין השאר הטלת סנקציות על מגזרי הנפט והפיננסים של בלארוס.