האסירים הביטחוניים של חמאס בכלא, שיוכלו לעכב עסקת חילופי שבויים עם הארגון: כחלק מהמגעים לעסקה בין ישראל לחמאס, שחזרה בימים האחרונים לכותרות בצל חשיפת ynet על ההצעה הישראלית שהועברה לחמאס בשבוע שעבר ו"ההזדמנות החד פעמית" שמזהים בישראל, בחמאס יצטרכו לקחת בחשבון גם את הלחץ בקרב האסירים הביטחוניים שבבתי הכלא בישראל.
אותם אסירים ביטחוניים, שחלקם כלואים כבר שנים רבות בישראל, מחזיקים בלובי חזק בתוך הארגון – והם צפויים ללחוץ על ההנהגה בעזה שלא להתפשר, ולהתעקש על שחרור מחבלים "כבדים", שלפי הפרסומים עד כה, ישראל מסרבת לשחרר.
לפני שבועיים הסתיימו הבחירות החשאיות להנהגת חמאס בכלא במסגרת הבחירות להנהגת הארגון שנערכות בשבועות אלו. בסופן יצאה בשורה: הנהגה חדשה. מי שנבחר לעמוד בראש הנהגת הארגון בכלא הוא סלאמה קטאווי, שהחליף את מוחמד ערמאן שכיהן בתפקיד במשך שתי קדנציות.
קטאווי הוא איש חמאס-גדה מהכפר ביר זית שמצפון לרמאללה. הוא כלוא בישראל משנת 2009 בשל מעורבותו בפעילות בזרוע הצבאית של חמאס, ונשפט ל-15 שנות מאסר. הבחירות הללו היוו מהפך נוסף בהנהגת חמאס בכלא אחרי שעבאס א-סייד, אדריכל הפיגוע במלון פארק בנתניה וסגנו של ערמאן בשתי הקדנציות, כבר אינו חבר בוועדה העליונה של הנהגת חמאס בכלא.
במקרה של עסקה, צפויים להשתחרר גם האזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד, כך שלא יישארו עוד בידי חמאס קלפי מיקוח חיים - מה שעשוי להגביר את הלחץ מכיוון האסירים שלא להתפשר. לאסירי חמאס בכלא יש משקל רב על ההחלטה אם לאשר או לדחות הצעה לעסקת חילופי שבויים.
כך גם היה בעסקת שליט: אחד הפעילים הבכירים של חמאס שניהל את המשא ומתן מהכלא היה יחיא סינוואר, שגם שוחרר לבסוף בעסקה. שנים ספורות אחר כך, נבחר סינוואר למנהיג חמאס בעזה והוא כיום אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הנעשה בארגון.
במקביל, על רקע חשיפת ההצעה הישראלית לחמאס בשבוע שעבר, חמאס, כך נראה, מנסה לייצר אמצעי לחץ על ישראל. בדיווח בעיתון "אל-אחבאר" הלבנוני המקורב לארגון נכתב כי ההצעה הישראלית שהועברה לחמאס באמצעות המודיעין המצרי כללה שחרור של מאות אסירים ביטחוניים, כולל כאלו עם דם על הידיים.
גורם בחמאס אמר לעיתון כי הארגון דחה את ההצעה משום שהוא מעוניין לקיים עסקה הדומה בהיקפיה לעסקת שליט. בנוסף אמר אותו גורם כי ארגונו מסרב לקשור בין עסקת חילופי שבויים לבין המצב ההומניטרי ברצועת עזה.