שבילים לא סלולים, צריפים מתפוררים, מבנים מוזנחים, הצפות בגשם וביוב זורם: הוריהם של 177 תלמידי החינוך המיוחד בבית הספר שפרירים א' בעמק חפר השביתו בימים חמישי ושישי את הלימודים לאור מפגעי בטיחות חמורים ותנאים קשים שבהם לומדים ילדיהם.
זה 10 שנים, נבנה בית ספר חדש ונגיש לטובת התלמידים - אך הוא טרם נפתח לאור ויכוח על השאלה מי יממן את מפרצי החניה של הסעות התלמידים. "לא מספיק שהגורל לא שפר על הילדים האלה, בנוסף המדינה מתאכזרת אליהם", אמרו ההורים המאוכזבים.
חיים גולדשמיט, אביו של רותם, תלמיד כיתה י"א בבית הספר, סיפר כי "מכיתה ז' הוא לומד בבית הספר המדהים הזה, עם הצוות הכי מדהים בארץ. זה בית ספר מעולה אבל אנחנו נמצאים ביום עצוב. אנחנו משביתים את בית הספר ליומיים, שביתת אזהרה, חמישי ושישי".
גולדשמיט הסביר כי התנאים לא מאפשרים יותר למידה. "מהכניסה לבית הספר אין שבילי גישה לכיתות, אין שבילים נגישים, אפילו אני מתקשה ללכת פה. תחשבו על ילדים שיש להם בעיה בהליכה, תחשבו על הילדים האלה, איך הם אמורים להגיע לכיתה? בימים שיורד בהם גשם, אי אפשר ללכת פה. נהרות של מים, בוץ, והילדים - אין להם ברירה. אז מה הם יעשו? הם בקושי מגיעים לכיתה".
"יש לנו פה עמודי מתח גבוה ובגשם יש מופעי זיקוקים של ניצוצות חשמל", אמר תוך כדי שהצביע על עמודי חשמל סמוכים. "כשהילדים רוצים ללכת לשירותים הם נופלים פה בין הכיסאות, תרתי משמע. לפעמים לוקח להם להגיע לשירותים חצי שעה ויותר".
הוא הוסיף: "כשהם פותחים את המים בשירותים הביוב זורם החוצה, הכיתות מתקלפות, הקירות מתקלפים, ויש גגות אסבסט בכל רחבי בית הספר". גולדשמיט סיפר עוד כי מומחה בטיחות אסר על הלימודים בכיתות עם גג אסבסט ולכן ההנהלה סגרה את המבנה בגדר. "כאילו שהגדר תמנע מסיבי האסבסט לעוף באוויר והילדים לא ינשמו אותם", אמר.
הוא גם התייחס לסחבת בפתיחת בית הספר החדש והנגיש. "10 שנים בונים בית ספר. זה כבר מחדל. הגענו לקו הסיום ופתאום מגלים שאין 3 מיליון שקל לחניות, לדרכי גישה לאוטובוסים, אז לא פותחים את בית הספר כי אין 3 מיליון שקל. עכשיו, מי היה אמור לדאוג ל-3 מיליון שקל האלה? משרד החינוך? משרד המועצה? אנחנו כהורים?".
הוא ציין כי לא הייתה להורים ברירה למעט שביתת האזהרה. "חייבים להקים קול זעקה ותקווה. הילד שלי היום יושב בבית ומסתכל על התקרה. זה ילד שקם בבוקר עם רצון ללכת לבית הספר. הסברתי לו את זה במילים שלנו, אז במילים שלו הוא אמר לי 'אתה יודע אבא? בגלל שכמה אנשים לא רוצים להעביר כסף אנחנו שותים ביוב'. זה נשמע לא טוב, אבל זה המילים של הילד שלי וכואב הלב".
ארז כהן מעפולה, אבא של הדס, גם היא תלמידה בבית הספר, סיפר: "אנחנו באים לפה מעפולה בבית הספר יש ילדים מ-50 רשויות שונות. לא עבדנו כל תקופת הקורונה. תבינו שיש פה ילדים עם CP, לקויי ראייה, לקויי שמיעה, מחלות ניווניות, מחלות שרירים, ילדים שבאים לפה לקבל הזדמנות להשתלב בחברה הישראלית. הם לא מבקשים פה שום דבר. מבקשים להיות ילדים. מבקשים ללמוד. זה הדבר העצוב פה. זה פשוט בושה וחרפה. חלם זה לא פה, חלם זה בירושלים".
מהמועצה האזורית עמק חפר נמסר בתגובה: "המועצה היא אחת הרשויות הבולטות בארץ בתחום החינוך המיוחד. המועצה משקיעה רבות בבתי ספר אלה, ותלמידים מכל רחבי המדינה מגיעים ללמוד במוסדות החינוך המיוחד שבתחומה. בבית הספר שפרירים א' לומדים תלמידים מכיתה ז' ועד גיל 21 מ-50 רשויות. לפני מספר שנים הובילה המועצה האזורית עמק חפר מהלך להעביר את בית הספר מהמבנה הישן בקיבוץ גבעת חיים איחוד לטובת מתקן חדיש ומותאם עבור התלמידים.
"בית הספר הוקם בתקצוב של משרדי החינוך והתחבורה, ועם השקעה לא מבוטלת של מועצת עמק חפר. המועצה פעלה רבות מאוד להקמת בית הספר, וכלל הדברים התלויים במועצה הושלמו או נמצאים בעבודה מתקדמת. השלב האחרון החסר לצערנו הוא כביש הגישה לבית הספר הכולל חניות ומפרצים למיניבוסים המגיעים מכל הרשויות. שלב זה נמצא באחריות משרדי האוצר, התחבורה והחינוך וכרוך בתקצוב של כ-5-3.5 מיליון שקל שטרם הועברו. ראש המועצה ד"ר גלית שאול והנהגת המועצה שותפים למאבקם של ההורים ולוחצים בכל דרך על מנת שיתקבל התקציב. שאול הגיעה לבית הספר על מנת לתמוך ולחזק את צוותי החינוך".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מייחס חשיבות עליונה למענה שיש לתת לתלמידי החינוך המיוחד. בהתאם לכך, משרד החינוך תקצב בנייתו של בית ספר חדש מונגש לטובת תלמידי 'שפרירים' בסכום כולל של 21 מיליון שקל. בית הספר מצוי בתהליכי בנייה מתקדמים, והוא צפוי להיפתח בשנת הלימודים הבאה. באשר לתקציב עבור הכביש - הנושא אינו מצוי כלל באחריותו של משרד החינוך. המשרד אינו מתקצב כבישים, אלא בנייתם של מוסדות חינוך בלבד".