מפגינים בלבנון חסמו היום (ב') את כל הכבישים המובילים אל הבירה ביירות וגרמו לפקקי תנועה במחאה על הקריסה הכלכלית של המדינה והשחיתות של ההנהגה הפוליטית. בעקבות החסימות, שנעשו בעזרת צמיגים שהועלו באש ומשאיות שהוחנו לרוחב הכביש, הזהירו ראשי מערכת הבריאות המקומית כי עלולה להיפגע הספקת החמצן לבתי החולים המטפלים בחולי קורונה. נשיא לבנון מישל עון קרא לצבא ולשאר כוחות הביטחון שלא לאפשר את המשך החסימות.
מחאת החסימות נערכת בצל קריסת המטבע הלבנוני, העלייה במחיריהם של מוצרי יסוד והקרע הפוליטי בין הסיעות השונות בפרלמנט שאינו מאפשר להקים ממשלה חדשה ומתפקדת. ממשלה כזו נחוצה מאוד כדי לבצע את הרפורמות שדורשת מלבנון קרן המטבע הבינלאומית בתמורה לכספי סיוע שישקמו את כלכלתה.
משעות הבוקר המוקדמות חוסמות קבוצות קטנות של מפגינים את הכניסות לביירות מדרום, מצפון וממזרח. חסימות כבישים נרשמו גם בכמה ערים אחרות, בהן טריפולי וצידון. בכמה מקומות הצליח הצבא לפתוח לזמן קצר כבישים שנחסמו, אבל מפגינים שבו וחסמו אותם זמן קצר אחר כך.
חסימות הכבישים היום באות אחרי שבשבת הזהיר ראש הממשלה הזמני חסן דיאב כי ארצו הולכת ומידרדרת לעבר כאוס, וקרא לפוליטיקאים להניח למחלוקות ביניהם כדי להקים ממשלה חדשה שתאפשר הזרמת כספי סיוע מחו"ל. באוקטובר האחרון הופקדה הקמת הממשלה החדשה בידי ראש הממשלה לשעבר סעד אל-חרירי, אבל חמישה חודשים עברו מאז וחילוקי הדעות בינו לבין הנשיא מישל עון על הרכב הקבינט מונעים את השלמת מלאכת ההרכבה.
11 אלף לירות לדולר
גל המחאה הנוכחי בלבנון, שבא אחרי גלים קודמים באוגוסט אשתקד ובאוקטובר 2019, החל לפני שבעה ימים. ההפגנות פרצו בעקבות צניחתה של הלירה הלבנונית לשפל של כל הזמנים מול הדולר בשוק השחור, צניחה שגרמה מיד לעליית מחירים. בהמשך צלל ערכה עוד יותר, וביום שבת הוא הגיע לשפל חדש, של כמעט 11 אלף לירות לדולר אמריקני אחד.
על רקע ההפגנות הנערכות בשבוע האחרון נפגש היום בצהריים הנשיא עון עם ראש הממשלה הזמני דיאב, שרי ממשלתו ובכירים במערכת הביטחון ובמערכת הפיננסית הלבנונית. בישיבה הזו אמר דיאב כי כוחות הביטחון והצבא צריכים למנוע ממפגינים לחסום כבישים – למען ביטחונם של האזרחים והמפגינים כאחד.
יו"ר התאחדות בתי החולים של לבנון, סליימן הארון, הזהיר כי בבתי החולים אוזלת אספקת החמצן, במיוחד ביחידות המטפלות בחולי קורונה, וקרא למפגינים לאפשר לכלי רכב הנושאים בלוני חמצן להגיע ליעדם: "זו לא בדיחה, זה עניין של חיים ומוות", אמר. לבנון ממשיכה לדווח על שיעורי תחלואה גבוהים, ואתמול נרשמו בה 2,377 נדבקים חדשים ועוד 33 מתים.
משבר אחרי משבר
לבנון מתמודדת בשנתיים האחרונות עם משבר אחרי משבר. באוקטובר 2019 טלטלו אותה הפגנות מחאה נגד השחיתות הממשלתית שהביאו להתפטרות הממשלה, אחר כך העמיק המשבר הכלכלי המייסר את תושביה, ואז נחתה עליה – כעל שאר העולם – מגפת הקורונה. באוגוסט פקד את ביירות הפיצוץ האדיר של מצבור אמוניום חנקתי בנמל, שבו נהרגו, כתוצאה מרשלנות, 211 בני אדם, ויותר מ-6,000 נפצעו. זה היה אחד הפיצוצים הלא-גרעיניים הגדולים בתולדות האנושות, ונזק אדיר נגרם בו לכחצי מהעיר.
האסון ההוא היה עבור רבים הקש ששבר את גב הגמל, והם שבו להפגין נגד הפוליטיקאים והביאו להתפטרות הממשלה. לאחר מכן כאמור שוב הופקדה הרכבת הממשלה בידי אל-חרירי, אותו ראש ממשלה שהתפטר בעקבות המחאה ב-2019, אבל עד כה הוא לא הצליח במשימה.
קריסתו של המטבע הלבנוני גורמת ללבנונים רבים עוד יותר לשקוע בעוני. אם לפני המחאה נגד הממשלה ב-2019 עמד שכר המינימום בלבנון על כ-450 דולר לחודש, כעת הוא עומד על 67 דולר בלבד. אוכלוסיית לבנון מונה כ-6 מיליון איש, וכחצי ממנה הידרדרה אל מתחת לקו העוני בעקבות המשבר. בלבנון, יש לזכור, חיים גם יותר ממיליון פליטים שנמלטו מסוריה בגלל מלחמת האזרחים שם.