בכיר באו"ם מעריך שיותר מ-400,000 איש סובלים מרעב בחבל תיגראי בצפון אתיופיה, וקרא להעניק סיוע הומניטרי דחוף למיליוני אנשים באזור שבו מתנהלת מלחמה כבר שמונה חודשים.
הלחימה בין ממשלת אתיופיה ל"חזית העממית לשחרור תיגראי" (TPLF) הסלימה במהלך יוני, כשהמורדים ביצעו מתקפה גדולה – ובסופה השתלטו מחדש על מקלה, עיר הבירה המחוזית. אתמול צעדו אלפי חיילים שנלקחו בשבי ברחובות העיר מקלה, לכל צהלות התושבים שתומכים במורדים. שבויי המלחמה עשו דרכם לכלא גדול שנמצא בחלק הצפוני של העיר. לפי המורדים יותר מ-7,000 חיילים שבויים צעדו במשך צעדו במשך ארבעה ימים למקלה ועברו מרחק של 75 ק"מ.
שני גשרים מרכזיים שדרכם עובר סיוע הומניטארי לתושבים של חבל תיגראי נהרסו השבוע – וכתוצאה מכך עלה חשש שהממשלה הפדרלית מנסה לנתק את הסיוע ההומניטרי, בעקבות ההישג של המורדים בשטח. הממשלה הפדרלית באדיס אבבה מכחישה את ההאשמה הזאת.
אתמול קיימה מועצת הביטחון של האו"ם את הדיון הראשון שלה בדלתיים פתוחות על המלחמה, שגבתה את חייהם של עשרות אלפי בני אדם וגרמה למאות אלפים לסבול מרעב. ראמש רג'סינגהם, תת-מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים, אמר בישיבה שהמצב ההומניטרי "החריף בצורה דרמטית" בשבועות האחרונים. לדבריו יותר מ-400,000 נמצאים בחרפת רעב –עלייה של 50,000 בתוך כמה שבועות - ועוד 1.8 מיליון נמצאים על סף רעב. בנוסף המונים הפכו לפליטים בגלל המלחמה - ורבבות נמלטו לסודן השכנה.
רג'סינגהם אמר שלפי חלק מההערכות המספרים גבוהים יותר, וציין ש-33,000 ילדים סובלים מתת-תזונה קשה. "חייהם של אנשים רבים כל כך בתיגראי תלויים ביכולת שלנו להביא להם אוכל, תרופות, אספקה וסיוע הומניטרי אחר. אנחנו צריכים להגיע אליהם עכשיו. לא בשבוע הבא. עכשיו".
ראש ממשלת אתיופיה אביי אחמד – חתן פרס נובל לשלום לשנת 2019 – שלח בנובמבר את כוחות הביטחון לתיגראי, במבצע נגד ה-TPLF והנהגת המורדים ששלטה בחבל. מנהיגי "החזית העממית לשחרור תיגראי" התנערו מסמכותה של הממשלה הפדרלית באדיס אבבה, מרדו בהחלטותיה ואף ביצעו מתקפות נגד בסיסים של צבא אתיופיה. אביי הבטיח לאתיופים ניצחון מהיר על הבדלנים - והכוחות הפדרליים כבשו את בירת המחוז מקלה כבר בסוף נובמבר ו-TPLF הודחה מהשלטון שם.
בשבוע שעבר חלה תפנית, אחרי שהמורדים כבשו מחדש את מקלה והשתלטו על רוב האזור, ואתיופיה הודיעה על הפסקת אש חד-צדדית. אנשי הממשלה הזמנית שהוקמה בתיגראי נמלטו.
בארגון המורדים TDF הגיבו להצהרת הממשלה ואמרו שמדובר ב"בדיחה". למרות ההכרזה על הפסקת האש ביום שני, הקרבות נמשכים בכמה מקומות - בשעה שהלחץ הבינלאומי גובר והצדדים נדרשים לסגת.
רוזמרי די-קרלו, בכירה באו"ם, קראה אתמול ל-TDF לקבל מיידית את הפסקת האש שעליה הכריזה ממשלת אתיופיה. "הפסקת אש של כל הצדדים לא רק תקל על הסיוע ההומניטרי, אלא גם תהיה נקודת ההתחלה של המאמצים המדיניים ההכרחיים להתוות את דרך היציאה מהמשבר".
תוכנית המזון העולמית של האו"ם מעריכה ש-5.2 מיליון איש – 91% מאוכלוסיית תיגראי – זקוקים בדחיפות לסיוע במזון. תוכנית המזון של האו"ם מסרה בשישי שהיא חידשה את פעולות הסיוע אחרי הפוגה של יומיים. בהתייחסות לשני הגשרים שנהרסו אמרה: "אנחנו הולכים לאבד אנשים אם דרכי האספקה לתיגראי לא ייפתחו במלואן". האו"ם מסר שכוחות הביטחון מאזור אמהרה – השוכן מדרום לתיגראי – הפציצו את אחד הגשרים. אתיופיה מאשימה את המורדים בתיגראי בהפצצת הגשר.
ממשלת אתיופיה מסרה שהיא נערכת ל"דיאלוג כולל" כדי לפתור את המשבר בחבל תיגראי. דיפלומטים שמעוניינים בסיום המלחמה מביעים כבר תקופה ארוכה תמיכה בדיאלוג שכזה. עם זאת אמרו גורמים שונים כי דיאלוג של הממשלה עם הנהגת TPLF כרגע לא עומד על הפרק. בחודש מאי הגדירו המחוקקים באתיופיה את ה-TPLF כארגון טרור.