גורמים בכירים בצבא אפגניסטן טוענים כי כשצבא ארצות הברית עזב בסוף השבוע אחרי 20 שנות מלחמה את בסיס חיל האוויר בגראם, הבסיס האפגני הראשי ששימש אותו למבצע הצבאי שלו במדינה, הוא עשה זאת תוך שהוא מנתק את זרם החשמל, מסתלק באישון ליל – ואינו מעדכן בכך את המפקד האפגני של הבסיס או את החיילים האפגנים. לדברי אותם גורמים, למפקד האפגני נודע שהאמריקנים עזבו את הבסיס רק יותר משעתיים אחרי שהם עשו זאת.
הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן – עוד כותרות:
• הטליבאן כובש – והחיילים האפגנים נוטשים עמדות
• ארה"ב עזבה את הבסיס הגדול ביותר שלה באפגניסטן
• הנסיגה נשלמת, באפגניסטן נערכים ל"גיהינום הטליבאן"
• לקראת הנסיגה: מסלקי מוקשים נרצחו באפגניסטן
ארה"ב, נזכיר, פלשה לאפגניסטן אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001, הפילה את משטר הטליבאן האיסלאמיסטי ופתחה במצוד אחרי מנהיגי אל-קאעידה שהיו אחראים למתקפה, ובהם אוסמה בן לאדן. בימים אלה היא משלימה את הנסיגה שלה ושל כוחות נאט"ו מהמדינה אחרי 20 שנה, בתום מלחמה שהפכה לארוכה בתולדות ארה"ב. אף שאחרי הפלישה האמריקנית לאפגניסטן הופל משטר הטליבאן במהרה, ואף שבשיאה חוסל בן לאדן, הטליבאן שב והתחזק, ובחודשים האחרונים הוא כובש עוד ועוד שטחים, עד שכעת הוא שולט כבר בשליש מאזורי-המשנה שמהם מורכבים מחוזות אפגניסטן.
הנסיגה האמריקנית מתבצעת בעקבות ההסכם לסיום הלחימה שעליו חתם אשתקד ממשלו של דונלד טראמפ עם הטליבאן, אך היא נעשית בלי שהושג הסכם מקביל בין הטליבאן לממשלת אפגניסטן. ממשלו של ג'ו ביידן עיכב מעט את הנסיגה כדי להשלים את ההיערכות הלוגיסטית, אבל הודיע שהנסיגה תושלם עד 11 בספטמבר הקרוב, וכעת נראה שהיא תסתיים כבר באוגוסט.
ביום שישי הודיעה וושינגטון כי השלימה לחלוטין את פינוי אנשיה מבסיס חיל האוויר בגראם, אבל כעת נטען שפינוים נעשה מבלי לתאם את המהלך היטב עם הכוחות המקומיים. "שמענו שמועות כלשהן שהאמריקנים עזבו את בגראם, ובסופו של דבר, בסביבות שבע בבוקר, הבנו שיש אישור שהם אכן עזבו", סיפר אסדוללה קוהיסטני, המפקד האפגני של הבסיס.
בכירים בצבא האפגני טוענים כי אחרי שהאמריקנים עזבו, ולפני שצבא אפגניסטן הספיק להשתלט על הבסיס, ששוכן במרחק של כשעה נסיעה מקאבול ושבשיא המלחמה היו מוצבים בו כ-100 אלף חיילים אמריקנים בעת ובעונה אחת, פשט על המתקן צבא קטן של בוזזים, ואלה נכנסו למחסנים ולאוהלים עד שגורשו. "בהתחלה חששנו שאלה אנשי טליבאן", סיפר עבד אל-ראוף, חייל אפגני המשרת בצבא ב-10 השנים האחרונות.
לדברי החייל עבד אל-ראוף, בתוך 20 דקות מרגע העזיבה השקטה של האמריקנים ביום שישי נותק זרם החשמל ועלטה ירדה על הבסיס. לדבריו החשכה הפתאומית הייתה כמו אות לבוזזים שהנה, יש להם הזדמנות לפשוט על המתקן, והם פרצו אליו מצפון והחלו לבזוז אותו, מעמיסים אל משאיות כל מה שיכול להיכנס אליהן. אתמול, שלושה ימים אחרי עזיבת האמריקנים, חיילים אפגנים עדיין אספו ערמות של זבל ברחבי הבסיס, בכלל זה בקבוקי מים ריקים ופחיות ריקות של משקאות אנרגיה שהבוזזים הותירו אחריהם.
חייל אפגני אחר, נעמתוללה, טען: "בלילה אחד הם איבדו את כל הרצון הטוב של 20 השנים האחרונות בכך שהם עזבו כפי שהם עזבו – בלילה, בלי לומר לחיילים האפגנים שהיו בחוץ בסיור".
בצבא האמריקני מסרו בתגובה כי העברת השליטה בבסיסי צבא מידיהם של האמריקנים לידי האפגנים מתנהלת מאז הודעתו של ביידן באמצע אפריל שאמריקה מסיגה את כוחותיה האחרונים מאפגניסטן, וכי עזיבת הבסיסים נעשית בתיאום עם מנהיגי אפגניסטן. בהודעה הזו לא הוכחשו טענות האפגנים אתמול.
למרות הביקורת על דרך הנסיגה האמריקנית ועל אף הישגיו הגדולים של הטליבאן בשדה הקרב בחודשים האחרונים, המפקד האפגני קוהיסטני מתעקש שכוחות הביטחון של אפגניסטן מסוגלים לשמר את אחיזתם בבסיס בגראם המבוצר. בבסיס שוכן בין השאר בית כלא שבו מוחזקים כ-5,000 אסירים, רבים מהם אנשי ארגון הטרור האיסלאמיסטי. קוהיסטני אמר כי אף שיש להעריך את 20 שנות הלחימה של ארה"ב ונאט"ו באפגניסטן, כעת זו שעתם של האפגנים לדאוג לעצמם: "עלינו לפתור את הבעיה שלנו בעצמנו. עלינו להביא ביטחון לארצנו ולהתחיל לבנות אותה בידינו".
בינתיים בצפון אפגניסטן ממשיכים ליפול עוד ועוד אזורים לידי הטליבאן. ביומיים האחרונים נאלצו קרוב ל-1,000 חיילים אפגנים להימלט אל מעבר לגבול, לשטח טג'יקיסטן השכנה, מפניהם של לוחמי הטליבאן. המפקד קוהיסטני טען שצבא אפגניסטן משנה כעת את האסטרטגיה שלו כדי להתמקד באזורים אסטרטגיים, והתעקש כי הצבא ישוב וישתלט עליהם בימים הקרובים. בעקבות שורת הכיבושים של הטליבאן סגרו כמה וכמה מדינות, בהן טורקיה ורוסיה, את הקונסוליות שלהן בצפון אפגניסטן, וטג'יקיסטן השכנה גייסה חיילי מילואים כדי לבצר את גבולה הדרומי. איראן צמצמה את הפעילות בקונסוליה שלה, ואוזבקיסטן, הודו ופקיסטן פינו חלק מעובדי הקונסוליות שלהן באזור.