פרשת הצוללות וכלי השיט מגיעה לדיון משפטי: שופטי בג"ץ דנים היום (ב') בעתירות שדורשות לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשות המניות והצוללות, ובמקביל להקים ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת תהליכי רכש כלי השיט. פרשת הצוללות, תיק 3000, מעוררת סערה ציבורית בשנה האחרונה והפכה לסמל ההפגנות מול מעונו של ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים.
- בלעדי ב-ynet: התצהירים המלאים בפרשת הצוללות
מאות פעילי "חקירה עכשיו" הקימו מול בית המשפט העליון מיצג של צוללות גדולות, בהן אחת באורך של 13 מטרים. רועי פלג, אחד הפעילים, אמר: "מדובר בפרשת השחיתות הביטחונית החמורה ביותר בתולדות המדינה. היום אנחנו שמים קו אדום ואומרים 'עד כאן'. לא נסכים לשתוק כשלא נחקר חשד לשחיתות, מרמה והפרת אמונים. אנו מקווים שבית המשפט העליון יעשה איתנו צדק ויורה להקים ועדת חקירה ממלכתית.
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, אמר לשופטים: ״הפרשה שנמצאת בפניכם היום היא פרשת השחיתות החמורה בתולדות מדינת ישראל ופרשה שפגעה אנושות בביטחון הלאומי של מדינת ישראל. הרכבנו פאזל שמייצר תמונה שלמה של האירוע, שחייבים לראות אותה. בשביל למצוא את העצים ביער צריך לראות את כל היער כמקשה אחת. לצערי היועץ המשפטי לממשלה מסרב לראות את הפאזל הזה - מערכת יחסים משפחתית ועסקית בין נתניהו, מיליקובסקי, שמרון ומולכו ובחלק השני - שני מנועי אינטרסים רבי עוצמה שהם אלו שמניעים את הליכי הרכש בסכומי עתק.
"גם היועמ״ש ומרבית המשיבים מבינים שהמינימום הנדרש הוא הקמת ועדת חקירה ממלכתית בלתי תלויה. כל צמרת מערכת הביטחון לדורותיה חושבת שחייבת לחקור את רכש כלי הנשק האסטרטגים האלו".
השופט יצחק עמית הציע להתמקד בפרשת המניות: "אין מחלוקת שנתניהו היה מעורב בארבעה היבטים מתוך חמישה של פרשת הצוללות: צוללת שישית; צוללות 7-8-9; ארבע ספינות המגן; מתן אישור למצרים. אין מידע לגבי ההיבט החמישי, של הפרטת המספנות. אבל השאלה החשובה היא - איך קושרים את זה לפרשת המניות? זאת השאלה".
מדובר על המניות בחברת Seadrift שרכש נתניהו, אז ראש האופוזיציה, מבן דודו נתן מיליקובסקי בשווי של 600 אלף דולר. לאחר שנבחר לראשות הממשלה בשנת 2009, מכר נתניהו את המניות בשנת 2010 ברווח של 16 מיליון שקל. לפי הטענות נגד נתניהו, הוא לא דיווח באופן מלא ושלם על אודות הנכסים הפיננסיים הללו שלו למבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס.
במהלך הדיון התייחס פרקליטו של נתניהו עו"ד יוסי כהן לראשונה לרווחים של ראש הממשלה מהעסקה ואמר כי "מאחר ששילם מס, החזיר הלוואה, נשאר לו מהעסקה שמונה מיליון, אני חושב שהיועמ"ש ידע זאת".
עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את נתניהו בהליכים אחרים ובדיון הנוכחי ייצג את עו"ד דוד שמרון, בן דודו של נתניהו החשוד בפרשת 3000, הדגיש שגם לפי היועמ"ש, שמרון לא קיבל שקל אחד מעמלות עסקאות הצוללות וכלי השיט. גם ראבילו התייחס לרווחים של נתניהו, אף שהוא לא מייצג אותו בדיון, ואמר "הוא שם 600 דולר בתור השקעה, מי שמשקיע - מרוויח".
במסגרת העתירה של התנועה לאיכות השלטון, הוגשו יותר מ-50 תצהירים של ראשי מערכת הביטחון לשעבר בהם של ראש ממשלה, רמטכ"לים, ראשי מוסד ושירות הביטחון הכללי, שבהם קוראים החותמים להעמיק את החקירה בפרשה. כלל התצהירים פורסמו אתמול בלעדית ב-ynet. עתירה נוספת הוגשה על ידי קבוצת אזרחים שבראשה עומד אורני פטרושקה.
נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות פסלה עצמה מלהשתתף בדיון בעתירות אחרי שהתברר כי אחד ממגישי התצהירים הוא אלוף במיל' נועם תיבון, שעמו יש לה היכרות מוקדמת. בעקבות כך הצטרף השופט יצחק עמית להרכב שכולל את השופטים ניל הנדל ונעם סולברג.
בשנה האחרונה היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע על הגשת כתבי אישום בתיק 3000 בכפוף לשימוע נגד תשעה חשודים, בהם מיכאל גנור (סוכן מספנות טיסנקרופ בישראל), מפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום (צ'ייני), מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר דוד שרן, השר לשעבר אליעזר (מודי) זנדברג), המשנה לראש המועצה לביטחון לאומי לשעבר אבריאל בר יוסף וכן עו"ד דוד שמרון (מקורבו של ראש הממשלה נתניהו) שחשוד בעבירות מרמה והלבנת הון.
מהליכוד נמסר בתגובה: "באופן לא מפתיע מגישי הבג''ץ, שמזוהים עם ארגוני השמאל הקיצוני, לקחו תצהירים דווקא ממחנה 'רק לא ביבי', וכמובן לא גבו תצהירים מבכירים אחרים במערכת הביטחון שמכירים לעומק את הנושא ועמדתם המקצועית דוחה לחלוטין את התצהירים הפוליטיים שהוגשו לבג״ץ.
"בכירים כגון ראשי המל"ל לשעבר פרופ' יעקב נגל שאמר לגבי רכש הצוללות והספינות שהחלטות אושרו 'בתמיכה מלאה של צה"ל והרמטכ"ל דאז' וש'לא הייתה מחלוקת על כך שצריך את הספינות האלה', וראש המל"ל לשעבר יעקב עמידרור שהצהיר ש'ההליכים להזמנת צי הצוללות הבא היו נכונים מכל בחינה מקצועית'.