סגירת בתי הכנסת, צמצום פעילות מקומות העבודה - אלו רק חלק מדרישות פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, שאותן יעלה לדיון בישיבת קבינט הקורונה היום (שלישי). במצגת שהועברה מטעם "מגן ישראל", התוכנית למאבק בקורונה שבראשה עומד גמזו, פורטו האפשרויות להחמרה בסגר, במטרה להוריד את נתוני התחלואה.
לפני תחילת ישיבת קבינט הקורונה שוחחו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין עם הרב הראשי דוד לאו והתייעצו איתו לגבי האפשרות של סגירת בתי כנסת. הרב לאו השיב להם: "אם אין אכיפה על התקהלויות בדברים אחרים, אי אפשר יהיה לסגור בתי כנסת. אנשים לא יצייתו". הרב הראשי רמז בדבריו על ההפגנות ההמוניות המתקיימות סמוך למעון ראש הממשלה בירושלים.
אלו האפשרויות להחמרה: צמצום פעילות מקומות העבודה - 50% במגזר הפרטי, המגזר הציבורי במתכונת חירום; סגירת בתי הכנסת ואיסור התקהלויות חג רחבות; סגירה מלאה של שווקים (כולל שוק ארבעת המינים); וכן צמצום סיכונים ביום כיפור, כולל אכיפה מוגברת לאיסור הגעה למקוואות.
גמזו הדגיש אם יוחלט על החמרה, יש לבצע את כלל ההחמרות יחד ולא לפצל אותן. בנוסף כתב כי יש לבצע את ההחמרה מוקדם ככל הניתן.
לפני תחילת קבינט הקורונה שוחחו נתניהו ואדלשטיין עם הרב הראשי דוד לאו, ובדקו איתו לגבי אפשרות של סגירת בתי כנסת. "אם אין אכיפה על התקהלויות בדברים אחרים אי אפשר יהיה לסגור בתי כנסת. אנשים לא יצייתו", אמר לאו, כשהוא רומז להפגנות האלפים בבלפור.
במצגת שהעביר נכתב כי "ניכר כי בימי החג חלה היענות גבוהה מאוד להגבלות ההתקהלות והתנועה, למעט מקרים חריגים ובודדים. סגירת העסקים - מסעדות, מתחמי בילוי, מסחר, אירועים – מבוצעת היטב".
בנוגע למתווה בתי הכנסת נכתב כי "במרבית המקומות נעשה מאמץ לעמוד בהנחיות, לצד זאת התקיימו שורת הפרות בקהילות שונות". לגבי הפעלת מקומות העבודה מאתמול נאמר כי "לא נרשמו הפרות בהיקפים משמעותיים - ניתנו 1,022 דו"חות על הפרת יציאה שאינה למטרה מותרת ו-38 דו"חות לבתי עסק שנפתחו בניגוד להנחיות הסגר". עם זאת, צוין, עוד מוקדם לקבוע את מידת ההיענות במודל זה.
המצגת שהועברה מטעם "מגן ישראל" כוללת נתונים המצביעים על שיעור חיוביים גבוה במיוחד בקרב הנבדקים במגזר החרדי. בשבועיים האחרונים שיעור הבדיקות החיובית בקרב החרדים מדי יום היה גבוה מ-15%, ופעמים רבות חצה את קו ה-20%. אתמול הגיע שיעור החיוביים אצל החרדים לשיא של יותר מ-26% לעומת 11.6% בכלל האוכלוסייה. הממוצע כעת עומד אצל החרדים על 19.6%.
גם בקרב המגזר הערבי שיעור הבדיקות החיוביות גבוה העומד על כ-10% מדי יום, ושלשום הוא הגיע לשיא של 14.7. הממוצע כעת - 12.1%. במגזר הכללי (בלי חרדים וערבים) נע שיעור הבדיקות החיוביות בשבועיים האחרונים בין 7% ל-8%, אך ביומיים האחרונים כבר עלה אל יותר מ-9% והתקרב ל-10%. הממוצע - 8.3%. לפי המצגת, ה-R - מקדם ההדבקה - ה
גמזו אמנם מתכוון להחמיר בסגר, אך שר האוצר ישראל כץ סיכם אתמול בלילה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כי יכין תוכנית לשימור המגזר העסקי הפרטי פתוח בתקופת הסגר, תוך הקפדה מלאה על התו הסגול ומניעת הדבקות.
בהודעת מטעם שר האוצר נאמר כי התוכנית תוצג בפני ראש הממשלה ותועלה לדיון היום או מחר בקבינט הקורונה. בשיחה שהתקיימה בהשתתפות שר הבריאות יולי אדלשטיין וגורמים נוספים, הבהיר השר כץ לנתניהו כי המגזר העסקי הוא "הלב הפועם של הכלכלה הישראלית ויש לעשות הכול כדי לשמר את פעילותו, תוך התנהלות נכונה".
כץ אמר כי "יש להגביר את האכיפה במקומות בהם יש הפרה בוטה ולא באמצעות סגירת מקומות חיוניים שמקפידים על הכללים". הוא הדגיש כי יש לקבוע כללי אכיפה ברורים בתקופת הסגר, כולל בנושא ההפגנות: "ההפקרות המוחלטת בנושא ההפגנות משליכה על חוסר הנכונות של ציבורים נרחבים לציית להוראות הסגר. גם בנושא התפילות יש לקבוע כללים ברורים בתקופת חירום זאת". היום יקיים שר האוצר ישיבה ראשונה בנושא גיבוש תוכנית "הלב הפועם", אליה יזומנו גם נציגי משרד ראש הממשלה, נגיד בנק ישראל ושר הכלכלה עמיר פרץ.
בדיונים האחרונים בין נציגי משרדי הביטחון, הבריאות וחברי הממשלה, עלתה היוזמה להוסיף לתדרוכים לציבור ולריאיונות בתקשורת לא רק פרופסורים ופוליטיקאים אלא גם קצינים בצה"ל, לובשי מדים, בדומה לתדרוכים היומיים בימי מלחמה. זאת, כאפקט מרתיע לציבור שיבין את חומרת המצב ויזדהה כך יותר עם המסרים לאור משבר האמון. סומנו לכך קצינים, בהם בכירים. הרעיון נדחה בינתיים על ידי מקבלי ההחלטות.
חוות דעת על ההפגנות: עימות בין הליכוד לכחול לבן
לפני תחילת קבינט הקורונה חל עימות בין הליכוד לכחול לבן בעקבות בקשת השר לביטחון פנים אמיר אוחנה להביא לדיון את פרופ' אביעד בקשי ממכון קהלת כדי שיציג חוות דעת שונה בנושא ההפגנות.
מזכיר הממשלה הפיץ לשרים את חוות הדעת הפרטית של בקשי, אבל בכחול לבן סירבו לאפשר לו להיכנס, לאחר שאתמול זעם על היוזמה גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. "הקבינט יתחיל רק ברגע שיופסקו ניסיונות הטריקים והשטיקים ונוכח להתרכז בטובת הציבור לפי הנהלים והכללים", אמרו בכחול לבן.
גורמים במפלגה הוסיפו: "לממשלת ישראל יש רק ייעוץ משפטי אחד מוסמך. לא נאפשר פוליטיזציה של עבודת הדרג המקצועי בממשלה. הקבינט יחל רק כאשר הליכוד ימשוך את חוות הדעת החיצוניות". בעקבות דרישת כחול לבן מזכירות הממשלה משכה את חוות הדעת.