חודשיים עברו מאז תחילת מבצע החיסונים של האיחוד האירופי, ו-27 המדינות החברות בו מתקשות לגרום למבצע לתפוס תאוצה. מחר (יום ה') ייוועדו מנהיגיהן וידונו בשאלה כיצד להגביר את קצב החיסון, כשברקע החשש שהווריאנטים המסוכנים יותר של הנגיף יתפשטו במדינות האיחוד, וירחיקו עוד יותר את החזרה לשגרה.
בישיבה המקוונת שיקיימו מחר מנהיגי האיחוד הם יבחנו דרכים לשפר את הפצת החיסונים וללחוץ על חברות התרופות לכבד את החוזים שעליהם חתמו עם האיחוד ולספק בזמן את החיסונים שהבטיחו לו. כמה חברות תרופות, ובראשן "פייזר" ו"אסטרה-זניקה", הודיעו בחודש שעבר כי ייאלצו לעכב את המשלוח של חלק גדול מהחיסונים בגלל קשיים בשרשרת הייצור והאספקה. הצעד קומם את מדינות האיחוד ואילץ את חלקן, למשל גרמניה וצרפת, לסגור בינתיים מרכזי חיסון.
יותר מ-21 מיליון נדבקים בקורונה אובחנו עד כה באיחוד האירופי, וכ-515 אלף בני אדם מתו בו מהנגיף מאז פרוץ המגפה. המתים הרבים ביותר במדינות האיחוד נרשמו באיטליה, צרפת, גרמניה וספרד. בבריטניה, שכבר אינה חברה באיחוד, נרשמו יותר מ-121 אלף מתים, המספר הגבוה ביותר ביבשת אירופה.
לפי טיוטת הצהרה שנוסחה לקראת הוועידה מחר, מנהיגיהן של מדינות האיחוד צפויים להכריז שהמצב האפידמיולוגי באירופה עדיין חמור, ושבהתחשב בווריאנטים המתפשטים, שמהם נשקף אתגר נוסף, "אין ברירה אלא להמשיך לאכוף הגבלות קשות ובמקביל להגביר את המאמצים להאיץ את אספקת החיסונים". אלא שאל מול הכוונה הזו גובר במדינות האיחוד הלחץ מתושבים להקל את הסגרים ולאפשר חזרה נרחבת יותר לשגרה.
הולנד למשל הסירה בימים האחרונים כמה הגבלות, וראש ממשלתה מארק רוטה הסביר כי מדובר ב"ניהול סיכונים מחושב" שמטרתו להפוך את ההתמודדות עם המשבר לנסבלת יותר. דנמרק התירה לתלמידי תיכון לשוב חלקית לכיתות. בבלגיה, ז'אן מארק נולט, מנהיג מפלגת "הירוקים" החברה בקואליציה, הכריז בגלוי כי הוא עצמו אינו מתכוון לקיים עוד את הגבלות הריחוק החברתי שהטילה הממשלה על התושבים, והסביר: "אני בן אדם, ומגע אנושי הוא דבר חיוני".
מדינות הדרום מול גרמניה וצרפת
ההיחלצות של אירופה מהמצב העגום תלויה מאוד באספקת החיסונים. הנציבות האירופית, הרשות המבצעת של האיחוד, חתמה עם חברות התרופות על חוזים שלפיהם תקבל יותר משני מיליארד מנות חיסון – הרבה יותר מהנחוץ ל-450 מיליון תושבי האיחוד – אולם עד כה מומחי האיחוד אישרו לשימוש רק את חיסוניהן של שלוש מהחברות: פייזר, מודרנה ואסטרה-זניקה, שכולן פיתחו חיסון הניתן בשתי מנות. בחודש הבא צפוי האיחוד לאשר לשימוש גם את החיסון של חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, הניתן במנה אחת.
אלא שהאיחוד השכיל לאשר לשימוש בשטחו חיסון ראשון רק כמעט חודש אחרי בריטניה, וגם כשכבר אישר את החיסון הזה התנהל מבצע החיסונים בעצלתיים, ומדינות האיחוד קיבלו מספר מצומצם למדי של מנות, בין השאר בשל הבעיות בשרשרת האספקה של פייזר ואסטרה-זניקה. בישיבה מחר ידונו מנהיגי האיחוד בדרכים חדשות להחיש את הספקת החיסונים, למשל הקמת מפעלים חדשים לצורך ייצורם.
בוועידה ידונו מנהיגי האיחוד גם בשאלה מתי אפשר יהיה להקל את ההגבלות על התושבים, וכן באפשרות להנפיק "תעודות מתחסן" שיאפשרו לתושבי האיחוד לנוע בתוך שטחיו אחרי שהתחסנו, בדומה ל"תו הירוק" בישראל. את הרעיון להנפיק אישורים שכאלה מקדמות מדינות דרום האיחוד, כגון ספרד ויוון, התלויות מאוד בתיירות וחוששות ממצב שבו תיירים לא יגיעו אליהן בקיץ הקרוב והן יספגו עוד פגיעה כלכלית קשה.
מדינות אחרות, כמו צרפת וגרמניה, נלהבות הרבה פחות להנפיק תעודות כאלה, ועולה בהן הטענה כי הנפקת תעודות-מתחסן שבהן יותנה המעבר בין מדינות תהיה צעד השקול להטלה של חובת-חיסונים דה פקטו, ותהיה בגדר אפליה כלפי מי שאינם יכולים או אינם רוצים להתחסן. בצרפת התופעה של סרבנות-חיסונים נפוצה במיוחד, והממשלה שם הבטיחה לתושבים שאיש מהם לא יחויב להתחסן. חלק מהמתנגדים להנפקה של תעודות-מתחסן שיאפשרו תנועה ברחבי היבשת מדגישים קשיים משפטיים הטמונים בכך, כמו האפשרות שמי שתוכנית החיסונים מחייבת אותם להמתין חודשים עד שיגיע תורם יטענו כי חופש התנועה שלהם מוגבל באופן לא הוגן לעומת אחרים.
הכי חולה בעולם: לצ'כיה נגמר המקום
התפשטות חמורה במיוחד של הנגיף נרשמת בימים אלה בצ'כיה, והיא מדורגת כעת במקום הראשון בעולם במספר הנדבקים החדשים ביחס לגודל האוכלוסייה. שיעור ההדבקה בה גבוה פי יותר משישה מאשר בגרמניה השכנה, ובמספר המתים היומי היא שנייה בעולם רק לשכנה אחרת שלה, סלובקיה. היום הזהיר ראש ממשלת צ'כיה אנדריי באביש כי "ימים נוראים" מצפים לארצו: ביחידות לטיפול נמרץ אוזל המקום, ונבחנת האפשרות לבקש מגרמניה לקלוט חלק מהמטופלים.
אתמול דיווחה צ'כיה על יותר מ-15 אלף נדבקים חדשים ביממה, המספר הגבוה ביותר שם מאז 6 בינואר, ובבתי החולים מאושפזים במצב קשה 1,389 בני אדם. בצ'כיה יש כ-10.7 מיליון תושבים, רק מעט יותר מאשר בישראל, ומתחילת המגפה נרשמו בה בסך הכול 1.18 מיליון נדבקים ו-19,682 מתים. צ'כיה היא מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל באיחוד האירופי, ואתמול הודיעה הממשלה בירושלים כי תעביר לידי הצ'כים 5,000 מנות חיסון של מודרנה.
צ'כיה נתונה במידה זו או אחרת של סגר מאז אוקטובר, ובין השאר סגורים בה המסעדות, בתי הקולנוע, חדרי הכושר, אולמות המופעים וחנויות המוגדרות בלתי חיוניות. גם בתי הספר סגורים, אבל גני הילדים פתוחים. בצל המצב המחמיר הודה ראש הממשלה באביש כי ממשלתו תיאלץ כנראה להטיל הגבלות נוספות, וכי השאיפה להחזיר את התלמידים לכיתות בשבוע הבא כבר לא תוכל להתממש.
שבדיה מודה: "המצב שלנו חמור"
גם שבדיה, מדינה שבמשך חודשים ארוכים נקטה גישה שונה משל רוב העולם ונמנעה ככל האפשר מסגרים והגבלות, מקשיחה כעת את צעדיה, והיום הודיעה כי תצמצם את שעות הפתיחה של מסעדות, ברים ובתי קפה, כך שמעתה ייסגרו ב-20:30. היא גם תגביל עוד יותר את מספר האנשים שלהם מותר לשהות יחד בחנויות, ותמנע קיום של חלק מאירועי הספורט הלא מקצועני. "המצב בשבדיה חמור", אמר ראש הממשלה סטפן לופבן במסיבת עיתונאים. "יש לנו שיעור הדבקה גבוה והוא ממשיך לעלות. אם נשמור על ריחוק, נוכל להימנע מגל שלישי".
אף שמספר מקרי המוות בשבדיה ירד בשבועות האחרונים, מספר הנדבקים החדשים עלה, והיום נרשמו שם 5,371 נדבקים נוספים – המספר הגבוה ביותר מאז תחילת ינואר. הווריאנט הבריטי, שנחשב למידבק במיוחד, הופך בימים אלה לזן הנפוץ ביותר של הנגיף בשבדיה.
השבוע עדכנו הרשויות בשבדיה את ההמלצות לתושבים, כך שכעת במחוזות הגדולים ביותר במדינה הם מתבקשים – אם כי עדיין אינם מחויבים – לעטות מסכות בחנויות, במקומות העבודה ובתחבורה הציבורית. בעבר נמנעו המומחים בשבדיה מלהמליץ על עטיית מסיכות, הן בטענה שיעילותן אינה מוכחת והן בטענה שדווקא עטייתן עשויה לתת לתושבים תחושה שקרית של הגנה ולמנוע מהם להגן על עצמם כפי שצריך. בשבדיה, מדינה בת 10 מיליון תושבים, מתו עד כה מקורונה 12,739 בני אדם. במונחים של מתים ביחס לגודל האוכלוסייה זהו מספר גבוה בהרבה מאשר ביתר המדינות הנורדיות, אבל נמוך יותר מבכמה מדינות אירופיות אחרות.
חיסון סיני בהונגריה, העם לא רוצה
בינתיים הונגריה הפכה היום למדינה הראשונה באיחוד האירופי שמתחילה להשתמש בחיסוני קורונה מתוצרת סין – החיסונים של חברת "סינופארם". קודם לכן החודש החלו ההונגרים להשתמש בחיסון "ספוטניק V" מתוצרת רוסיה. רוסיה וסין הודיעו על השלמת הפיתוח של שני החיסונים האלה עוד לפני השלמת החיסונים של המערב, ואז עלו במערב חששות שפיתוחם זורז באופן מסוכן ומבלי שנערכו להם כל הבדיקות הראויות.
בניגוד להונגריה, מוסדות האיחוד האירופי, המנהלים את רכש החיסונים לכלל מדינות האיחוד, נמנעים מרכישת החיסונים של סין ורוסיה, ומסתפקים בחיסונים מהמערב. בשבוע שעבר קרא ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן לאיחוד האירופי שלא לערב פוליטיקה ובריאות, כפי שעושים לדבריו בבריסל, אלא להסכים לקנות חיסונים ממוסקבה ובייג'ינג. הוא טען ש"אין דבר כזה חיסון מזרחי וחיסון מערבי – יש חיסון טוב וחיסון לא טוב".
לפי סקרים בהונגריה, רק 27% מההונגרים שמביעים נכונות להתחסן אומרים שיסכימו לקבל את החיסון הסיני ורק 43% מהם אומרים שיסכימו לקבל את החיסון הרוסי. 84%, לעומת זאת, אומרים שיסכימו להתחסן בחיסונים מהמערב. כעת עושות הרשויות בהונגריה מאמץ לשכנע את הציבור להסכים לקבל גם את החיסונים מרוסיה וסין.
אתונה נשארת בבית, סגר בדנקרק
בגרמניה הזהירה היום הקנצלרית אנגלה מרקל כי לארצה נשקף מהווריאנטים החדשים איום של גל הדבקה שלישי, ושלכן עליה לנהוג בזהירות כדי להימנע מסגר ארצי מלא נוסף. יוון הודיעה כי לא תסיר את הסגר באזור אתונה ביום שני הבא כפי שתכננה לעשות תחילה, וזאת משום שעדיין נרשמת עלייה במספר הנדבקים. הסגר חל במטרופולין אתונה, שבו גרה כחצי מאוכלוסיית יוון.
בצרפת הוחלט כי על כל האזור הסובב את נמל דנקרק שבצפון המדינה יוטל בסוף השבוע סגר בשל עלייה מדאיגה ביותר במספר הנדבקים שם, ובאיטליה שלל שר הבריאות רוברטו ספרנצה את האפשרות שההגבלות על תנועת תושבים ועל בתי עסק יוקלו בקרוב.
מדינות אחרות, כגון שווייץ ובולגריה, הכריזו היום על כוונתן להקל הגבלות במרץ ובאפריל בהתאמה, אבל גם בהן יודעים כי בצל התפשטות הווריאנטים המסוכנים – אי אפשר להבטיח שכך יהיה בפועל.