שרת החינוך החדשה יפעת שאשא-ביטון קיבלה ירושה מאתגרת לקראת סיום שנת הלימודים תשפ"א: פערים מעמיקים לימודית, חברתית ורגשית בגלל תקופת הקורונה, כשלים ברפורמות החינוך המיוחד והתאמות ללקויי למידה, משבר איכות המורים ועומס כבד על תלמידי התיכונים בעקבות בחינות הבגרות. ואולם, האתגר החשוב מכול הוא לפתוח את שנת הלימודים הבאה ללא איומים בעיצומים והשבתה.
בתום כמעט שנתיים של עיכובים ודחיות בפתיחת המשא ומתן על הסכם השכר בהסתדרות המורים, נערכת המזכ"לית יפה בן דויד למאבק נחוש ולוחמני. בן דויד, שנבחרה באחרונה לקדנציה נוספת בתפקידה, הצהירה על כוונותיה בעת שנימקה את החלטתה להקדים בשנה את הבחירות בהסכם השכר החדש.
"ברור שניהול משא ומתן אינטנסיבי ומשמעותי לגיבוש חתימה על הסכמי שכר משופרים לעובדי ההוראה מחייב הסתדרות חזקה", נימקה בן דויד את ההחלטה להקדים את הבחירות, "לא ייתכן שננהל משא ומתן אפקטיבי כאשר הסתדרות המורים תהיה שרויה בעיצומן של בחירות לוועידה בהסתדרות המורים".
לאחר שנבחרה לכהונה שנייה, שבה בן דויד על הצהרתה בנושא: "מדובר בניצחון מרגש שמעניק לי כוח ורוח גבית להיאבק על זכויותיהם של עובדי ההוראה ולהשיג עבורם את הסכם השכר הכי טוב".
הצדדים צפויים להיפגש בקרוב, אך דבריו של שר האוצר אביגדור ליברמן הבוקר שלפיהם "אם לא ננהל מדיניות אחראית, נאבד שליטה על כלכלת ישראל"- לא נסכו ביטחון בקרב המורים ונציגיהם. על שולחן הדיונים במשא ומתן עם המורים יונחו עקרונות שהאוצר מוביל בשנים האחרונות, בהם קיצור שבוע הלימודים לחמישה ימים בבתי הספר היסודיים, צמצום מקצועות הלימוד וצמצום הדרגתי בהיקף מצבת המורים. בנוסף, מתן אוטונומיה נרחבת למנהלים להחליט באופן בלעדי לפטר מורים שאינם ראויים להמשיך בתפקידם. מנגנון זה יאפשר לפטר מורים בתוך פחות משנה.
במשרד האוצר מוטרדים מאיכות המורים ומאמינים שאם שבוע הלימודים יקוצר לחמישה ימים ויצומצמו מקצועות לימוד, ניתן יהיה לצמצם לפחות שישית ממצבת המורים. באוצר אף סבורים כי מערכת החינוך מתנהלת באופן בזבזני ושלמרות תקציב הענק בסך 60 מיליארד שקל לשנה - המערכת אינה מניבה תוצאות חיוביות במבחנים הבינלאומיים.
במקביל, מזכ"לית הסתדרות המורים בן דויד צפויה לדרוש במשא ומתן שכר התחלתי למורה בסכום של 9,000 עד עשרת אלפים שקלים, תקנים ליועצות חינוכיות, הגדלת מכסות הפרישה של מורים שחוקים ובסיכון, העלאת שכר למנהלים וקידום דרגות. עלות כל הדרישות מוערכת במיליארדי שקלים. בן דויד תבקש גם לצמצם את שעות השהייה בבית הספר ולאפשר למורים לקיים לימודים מהבית וכן לצמצם את מספר התלמידים בכיתה.
"לפני שנתחיל במשא ומתן, אזמין את פקידי האוצר לסייר איתי בבתי הספר, להכיר את המורים בשטח ולהתרשם מהעבודה הקשה והמסורה של המורים", אמרה בן דויד. "המורים עובדים קשה מאוד ואין טוב ממראה עיניים. אפתח את המשא ומתן עם האוצר בביקור בגני הילדים ובבתי הספר. שכר התחלתי של 9,000- 10,000שקלים הוא 'מאסט' מבחינתנו. אם לא ישלמו לגננות ולמורים, הם ייאלצו לעזוב את המערכת וכבר כעת חסרים מורים רבים במקצועות השונים".
בן דויד אמרה עוד כי בכוונתה להילחם למען עובדי ההוראה ולשפר את תנאיהם. לדבריה, "אנחנו לא מתקרבנים ובוכים, אנחנו דורשים את הזכויות והתנאים שמגיעים לעובדי ההוראה. שכר המורים עלוב ורבים מהמורים מועסקים בחלקי משרה ונאלצים לעבוד בעבודה נוספת".
מזכ"לית הסתדרות המורים ציינה כי היא מצפה לשותפות מצד שרת החינוך החדשה שאשא-ביטון במאבק להעלאת מעמד עובדי ההוראה ולשיפור משמעותי של השכר ותנאי העבודה. "כדי לקדם את מערכת החינוך והמורים, חייבים לעבוד בשיתוף פעולה", אמרה בן דויד, "אבל לא ניתן לעשות זאת עם שכר עלוב שמקבלים המורים. אני מצפה שמשרד החינוך וההורים ייאבקו יחד איתנו. המורים עובדים קשה, מטילים עליהם מטלות ועוד מטלות, דורשים מהם לעבוד מעבר ליכולת ומותירים אותם מתוסכלים.
"אני הולכת למאבק במטרה להשיג את המטרות, חיכינו זמן רב, אין לנו אפשרות אחרת לא להצליח. חייבים להיטיב עם המערכת, אחרת מערכת החינוך תיכשל".