בשעה שישראל מרעננת את תכניות התקיפה הצבאית שלה באיראן ומצחצחת חרבות בהתבטאויות פומביות – הנשיא האמריקני ג'ו ביידן מדגיש שארצות הברית "מחויבת לביטחונה של ישראל". עם זאת הוא מבהיר שממשלו לא מאמין בכוח צבאי כתשובה לאתגרי המזרח התיכון, ולא ייתן "צ'ק פתוח" לשותפיה באזור לנהל מדיניות שעומדת בסתירה לאינטרסים ולערכים האמריקניים.
ההתחמשות האיראנית - כתבות נוספות
דבריו של הנשיא ביידן כלולים במסמך "הנחיית ביניים אסטרטגית ביטחונית" שהפיץ הבית הלבן ומגבש מעין כללים זמניים, עד לניסוח סופי, של מדיניות החוץ האמריקנית במזרח התיכון. למסמך זה נלווה גם נאום של מזכיר המדינה טוני בלינקן.
בחלק שמתייחס למזרח התיכון נכתב: "באזור זה נשמור על מחויבות הברזל שלנו לביטחון ישראל בזמן שנחפש לקדם את השתלבותה בקרב שכנותיה, ונחדש את היעד שלנו כמקדמת של פתרון שתי מדינות בר קיימא. נעבוד ביחד עם שותפינו האזוריים כדי להרתיע תוקפנות איראנית ואיומים על ריבונות ושלמות טריטוריאלית, נשבש את רשתות הטרור של אל קאעידה ודומיו ונמנע את התחדשות דאעש".
"כמו כן נטפל במשברים הומניטריים ונכפיל את המאמצים שלנו לפתירת הסכסוכים המזוינים המסוכנים שמאיימים על היציבות האזורית", צוין עוד, "עם זאת אנחנו לא מאמינים שכוח צבאי הוא התשובה לאתגרי האזור ולא ניתן לשותפינו במזרח התיכון 'צ'ק פתוח' לניהול מדיניות העומדת בסתירה לאינטרסים וערכים אמריקניים.
"לכן הסרנו את התמיכה האמריקנית מפעילות צבאית התקפית בתימן ותמכנו במאמצי האו"ם לסיים את המלחמה", הוסבר, "היעד שלנו יהיה להפחית מתיחויות אזוריות וליצור מרחב לאנשים ברחבי המזרח התיכון לממש את שאיפותיהם".
במסמך מציינת ארה"ב כי תפעל ביחד עם בעלות ברית ושותפות במאמץ דיפלומטי כדי לטפל בתכנית הגרעין האיראני ובפעילותה מערערת היציבות האחרת של איראן". כמו כן נאמר כי ארה"ב תחדש את מנהיגותה למניעת הפצת נשק גרעיני, שתהיה חיונית להפחתת הסכנות הנשקפות ממנו.
בשבוע שעבר, נזכיר, שר הביטחון בני גנץ התראיין לרשת "פוקס ניוז" והצהיר כי "צה"ל מעדכן כל הזמן את תוכניות התקיפה שלו באיראן". גנץ ציין כי ישראל זיהתה עד כה יעדים רבים בתוך איראן שפגיעה בהם תפגע ביכולתה של הרפובליקה האיסלאמית לפתח נשק גרעיני. "אם העולם יעצור אותם לפני זה, זה טוב מאוד. אבל אם לא, אנחנו חייבים לעמוד באופן עצמאי ולהגן על עצמנו", הוא אמר.
בנאומו של מזכיר המדינה בלינקן ובתוכנית שפרסם הבית הלבן השבוע הוצגו העקרונות שינחו את מדיניות ביידן בתחום החוץ בארבע השנים הקרובות: מאבק בקורונה, שיקום הכלכלה, קידום הדמוקרטיה תוך מאבק במשטרים אוטוריטריים, ניסיון לטפל בבעיות ההגירה העולמיות, יצירת שותפויות בינלאומיות חדשות, שינויי אקלים, קידום הטכנולוגיה בשרות הדמוקרטיה והתמודדות עם סין ומעל הכול - שובה של הדיפלומטיה ככלי המרכזי לקידום היעדים האמריקניים.
לגבי פעולה צבאית אמריקנית – בלינקן מצדד בכך רק בהינתן איום על חיי אמריקנים או שמקרה של פגיעה באינטרסים חיוניים והמטרה ברורה. ישראל לא הוזכרה בנאומו של מזכיר המדינה.
דן ארבל, לשעבר הציר בשגרירות ישראל בוושינגטון וכיום חוקר ומרצה ב"אמריקן יוניברסיטי", ציין בהתייחס ליעדים האמריקניים: "לישראל יש הזדמנויות לשתף פעולה עם ארה"ב ביעדי הקורונה, כלכלה, שותפויות בינלאומיות, טכנולוגיה ואקלים. ישראל תצטרך להקפיד בענייני זיהום אוויר, להימנע מלהיות מזוהה עם ימין קיצוני - וכן משיתוף פעולה הדוק מדי עם סין".