החדר הסגלגל הוא חלל העבודה הרשמי של נשיאי ארה"ב כבר מאות שנים, אבל כל אחד מהם נוהג לעצב אותו עם כניסתו כראות עיניו. ג'ו ביידן, שנכנס לתפקיד בשבוע שעבר, לא היה שונה, ומי שיצעד כעת לתוך החדר יחוש מיד בהבדל מימי טראמפ: זה לא רק השטיח שהוחלף בכחול כהה יותר, אלא גם שורה של דיוקנאות ופסלים שנועדו לבטא את המדיניות שמקווים הדמוקרטים לקדם בימי ממשל ביידן – מדיניות של הכלה כלפי כל גוני האוכלוסייה האמריקנית.
בחדר הסגלגל של ביידן בולטים במיוחד פסליהם של פעילים בתנועה לזכויות האזרח, בין השאר בדמותם של מרטין לותר קינג, רוזה פרקס, אלינור רוזוולט, רוברט פ' קנדי ומנהיג העובדים סזאר צ'אבס. מונח בו גם פסל שעיצב חבר בשבט הילידים האמריקני הצ'יריקאואה אפאצ'ה – שבט שחבריו תבעו את ממשל טראמפ בניסיון לעצור הקצאת שטח שהם טוענים לבעלות עליו לידי חברת כרייה.
"לנשיא ביידן היה חשוב להיכנס לחדר סגלגל שנראה כמו אמריקה ושמתחיל להראות את איזה סוג של נשיא הוא הולך להיות", הסבירה אשלי וויליאמס, סגנית מנהל החדר, את העיצוב החדש.
באמצעות מראהו המועדכן של החדר הסגלגל ביקש ביידן להעביר גם את המסר שיש מקום לחילוקי דעות פוליטיים, ושמהם הדמוקרטיה צומחת. לשם כך נתלו זו לצד זו תמונותיהם של שר האוצר אלכסנדר המילטון והנשיא תומס ג'פרסון, שידוע כי היו ביניהם מחלוקות עמוקות. לשכת ביידן הסבירה כי הצבת תמונותיהם בקרבה גדולה כל כך זו לזו מדגישה "כיצד הבדלי דעות, כאשר הם מובעים במסגרת כללי הרפובליקה, חיוניים לדמוקרטיה".
מזכרת מאפולו 17
ביידן נכנס לתפקיד הנשיא בתקופה של אתגרים עצומים, כשמול ארה"ב ניצב לא רק הפילוג החברתי והפוליטי העמוק, אלא גם המשבר הבריאותי והכלכלי שכופה מגפת הקורונה. כדי לסמל את הנחישות הדרושה מול המשברים האלה נתלו על קירות החדר הסגלגל דיוקנאות של נשיאים שמצאו עצמם מול אתגרים גדולים אך לא נכנעו, דוגמת אברהם לינקולן, שהנהיג את ארה"ב בימי מלחמת האזרחים, ופרנקלין די רוזוולט, שכיהן כנשיא בשיא השפל הכלכלי הגדול.
העיצוב החדש מבטא גם את מחויבותו של ביידן למאבק בגזענות ובהדרה. מהקיר הוסר דיוקנו של הנשיא לשעבר אנדרו ג'קסון, שלרבים זכור כפופוליסט שקידם לאומנות לבנה, ושעמדותיו הושוו לא פעם לאלה של טראמפ. כדי לבטא את שאיפתו של ביידן לאחד את ארה"ב – שאיפה שעליה הצהיר שוב ושוב בנאום ההשבעה שלו בשבוע שעבר – הוצב בחדר פסל של הסנאטור דניאל וובסטר, אשר הגן בתוקף על אחדות ארה"ב ב-1830 וטבע את המשפט המפורסם: "חירות ואיחוד, עכשיו ולתמיד, יחיד ובלתי ניתן לחלוקה".
עוד נתלה בחדר הסגלגל דיוקנו של בנג'מין פרנקלין, אחד האבות המייסדים, שהיה איש מדע ורוח, ולשכת ביידן מסרה כי הוא נועד לסמל את העניין של ביידן עצמו במדע. על מדף ספרים סמוך מונחת פיסת סלע מהירח, ממשימת אפולו 17. ביידן, נזכיר, הרבה לאורך קמפיין הבחירות להדגיש את הצורך לדבוק במדע, בעובדות ובאמיתות שאינן ניתנות לערעור, ותקף את טראמפ על הזלזול שהפגין כלפי קביעות מדעיות, בין השאר בכל הקשור למגפת הקורונה ולשינויי האקלים.
תמונת הבן שמת
ההחלטה של ביידן ואנשיו להחליף את עיצוב החדר הסגלגל איננה חריגה. רוב הנשיאים הנכנסים לתפקיד נוהגים להחליף בו את הווילונות, הריהוט, השטיחים וחפצי האומנות המוצגים בו, ובמקרים רבים הפריטים הנבחרים הם הצהרה פוליטית. פריטים אלה נשאלים מהאוסף הרשמי של הבית הלבן, ממוזיאונים ומאספנים שונים.
במסגרת שינוי העיצוב בשבוע שעבר פינה צוותו של ביידן מהחדר הסגלגל את דגליהן של זרועות הצבא השונות שהוצבו בימי טראמפ, וכעת מתנוססים בחדר רק דגל ארה"ב ודגל עם החותמת הנשיאותית. עוד פונה ממנו פסלו של ראש ממשלת בריטניה ווינסטון צ'רצ'יל, פסל שכבר פונה בימי ברק אובמה ואז הוחזר על-ידי טראמפ.
אחרי שאובמה החליט לפנות את פסלו של צ'רצ'יל נתקל הצעד בביקורת חריפה מצד ראש העיר לונדון דאז וראש ממשלת בריטניה כיום בוריס ג'ונסון. ג'ונסון כתב ב-2016 במאמר ב"סאן" כי יש הסבורים שסילוק פסלו של צ'רצ'יל "היה סמל לחוסר אהבה מצד אבותיו של הנשיא הקנייתי-למחצה במוצאו כלפי האימפריה הבריטית, שצ'רצ'יל היה מגן נלהב שלה". יצוין כי אביו של אובמה היה קנייתי, אבל לאובמה עצמו אין אזרחות קנייתית והוא מעולם לא חי בקניה. מבקריו של ג'ונסון טענו אז כי דבריו גזעניים.
פינה בחדר הסגלגל החדש שמורה לבני משפחתו של ביידן וליקיריו. על כוננית בחדר ניצבות תמונות משפחתיות, בהן תמונה של בנו המנוח בו ביידן, שהלך לעולמו ב-2015; תמונה של אמו של הנשיא ביידן; ותמונה של הנשיא החדש עם רעייתו ג'יל ושלושת ילדיהם. על המדף הוצבה גם תמונה ממפגש של ביידן עם האפיפיור פרנסיסקוס. ביידן הוא קתולי מאמין, והוא מרבה להדגיש כי ערכיו הליברליים ואמונתו הקתולית דרים בכפיפה אחת.