התובע הלבנוני המנהל את החקירה בפרשת אסון הפיצוץ בנמל ביירות בקיץ האחרון הגיש בצהריים (יום ה') כתב אישום נגד חסאן דיאב, מי שכיהן באותה העת כראש הממשלה, ונגד שלושה שרים לשעבר. כל הארבעה מואשמים ברשלנות שהובילה למותם של יותר מ-200 בני אדם ולפציעתם של יותר מ-6,000 כתוצאה מהפיצוץ ב-4 באוגוסט.
שלושת השרים שנגדם הוגש כתב אישום הם שר האוצר לשעבר עלי חסן חליל ושרי העבודות הציבוריות ראזי זעיתר ויוסף פניינוס.
האסון בביירות, נזכיר, נגרם מפיצוץ של 2,750 טונות של אמוניום חנקתי שאוחסנו בנמל – בניגוד לתקנות – במשך שש שנים. מדובר בחומר שהוחרם מספינה שעוכבה בנמל ב-2014, ואף שהרשויות היו מודעות במשך כל השנים לסכנה הנשקפת ממנו ולכך שיש לסלקו משם – דבר לא נעשה. הפיצוץ האדיר גרם להרס בחצי משטח ביירות, והוא סימן עוד קו שבר בין אזרחי לבנון למנהיגי ארצם, שהשחיתות פושה בקרבם.
עוד לפני הפיצוץ החמיר מאוד מצבה הכלכלי של לבנון בשנה האחרונה, אבל חוסר ההסכמה בקרב הדרג הפוליטי, המורכב מנציגי עדותיה השונות של לבנון, בהם סונים, שיעים, נוצרים ודרוזים, לא אפשר לה לערוך את הרפורמות שדורשים ממנה גופים בינלאומיים כדי לסייע לה להיחלץ מהמשבר. האסון והרשלנות שהובילה אליו נתפסו כקש ששבר את גבל הגמל, ולאחר הפיצוץ הפגינו המונים ברחובות לבנון בדרישה מהממשלה להתפטר ובדרישה שהאליטה הפוליטית, על כל גווניה, תפנה את מקומה. מאז לא הושגה התקדמות ממשית בדרך ליציאה מהמשבר.
ראש הממשלה לשעבר דיאב ושלושת השרים הם הגורמים הבכירים ביותר שנגדם הוגש כתב אישום מאז פתיחת החקירה. בשבועות האחרונים גבר הזעם בציבור הלבנוני על ההתקדמות האיטית בחקירה, המתנהלת בחשאי, ובקרב לבנונים התעורר תסכול מכך שנגד שום גורם בכיר לא הוגש עדיין כתב אישום. כ-30 אנשים ממערכת הביטחון ומרשויות המכס בנמל נעצרו עד כה במסגרת ההליכים.
דיאב, מרצה לשעבר באוניברסיטה, התפטר מראשות הממשלה ימים אחדים אחרי הפיצוץ. זעיתר היה שר התחבורה והעבודות הציבוריות בשנת 2014, ופניינוס החליף אותו ב-2016 וכיהן עד 2020. חליל היה שר האוצר בשנת 2014, ואז שוב מ-2016 עד 2020. בספטמבר השנה הטילה ארה"ב סנקציות הן על חליל והן על פניינוס, ובכך הם היו שני האישים הראשונים בלבנון מחוץ לחיזבאללה שמוטלות עליהם סנקציות.