חודש וחצי נותרו עד לפתיחת אולימפיאדת טוקיו, ומה שהיה אמור להיות החגיגה הגדולה של ארץ השמש העולה מסתמן כעת בבירור ככאב-ראש שרוב מוחץ מהיפנים היו מעדיפים להימנע ממנו. אחרי שבסוף השבוע הכריזה יפן על הארכת מצב החירום שהטילה על רבים ממחוזותיה, בהם הבירה טוקיו, בשל התפשטות נגיף הקורונה, היום (ה') חשפה יו"ר הוועדה המארגנת של המשחקים כי לא פחות מ-10,000 מתנדבים שהיו אמורים לסייע בארגון האירוע התפטרו, חלקם הגדול בשל חששם מהנגיף. כ-70,000 מתנדבים נותרו לסייע.
יפן, נזכיר, הייתה אמורה לארח את האולימפיאדה כבר בשנה שעברה, אבל בצל התפרצות המגפה נדחה האירוע הספורטיבי הגדול בעולם ל-23 ביולי הקרוב. בשבועות האחרונים מתמודדת המדינה עם התפרצות חמורה של הנגיף, והיא הכריזה על מצב חירום ברוב שטחה, בכלל זה בטוקיו. שם ובתשעה מחוזות אחרים שבהם הוכרזה הכוננות הוארך בסוף השבוע מצב החירום עד 20 ביוני. בצל מצב התחלואה בה הודיעה יפן כי תיירים זרים – מקור הכנסה חשוב באירועים כמו האולימפיאדה – לא יורשו לבקר במדינה לרגל המשחקים, וייתכן מאוד כי היא תיאלץ למנוע גם מתושבי יפן עצמה להגיע לצפות בתחרויות מקרוב.
סקרי דעת קהל מלמדים כי בצל מגפת הקורונה רוב מוחץ של היפנים, כ-80%, תומכים בדחייה או בביטול מוחלט של האולימפיאדה בארצם, אבל מנהיגי יפן מדגישים שוב ושוב כי הם נחושים לעמוד בהבטחות לוועד האולימפי ולקיים את האולימפיאדה כסדרה. בקרב תושבי טוקיו שיעור התומכים באירוח המשחקים ביולי גבוה יותר מאשר בשאר המדינה, ודעת הקהל שם נחלקת פחות או יותר שווה בשווה.
מחנה האימון בוטל: המתקן הפך למרכז חיסון
יו"ר הוועדה המארגנת של המשחקים, סייקו השימוטו, הצהירה היום כי אולימפיאדת טוקיו תתקיים גם תתקיים, וכי הדבר היחיד שיכול למנוע אותה הוא מצב שבו רוב המשלחות לא יוכלו להגיע ליפן בגלל המגפה. מספרם של הנציגים והמשתתפים שיותר להם להגיע מהעולם כבר קוצץ במחצית, לכ-78 אלף, וביפן קוראים כעת לצמצם את המספר עוד יותר.
חלקי-משלחות ראשונים כבר החלו למעשה להגיע ליפן: נבחרת הסופטבול של אוסטרליה הפכה השבוע לנבחרת האולימפית הראשונה שנוחתת במדינה, ובוועדה המארגנת שואבים מכך עידוד. מנגד יש גם בשורות מדאיגות: חבר בנבחרת הכדורגל האולימפית של גאנה שהגיעה למשחק ידידות ביפן אובחן אתמול כנשא קורונה, והעיר היפנית קורומה נאלצה אתמול לבטל את מחנה האימון שהייתה אמורה לקיים בשטחה הנבחרת האולימפית של קניה, בשל מצב התחלואה בעיר. בקורומה הסבירו לוועד האולימפי הקנייתי כי מתקני ספורט שהיו אמורים לשמש את הספורטאים להכנות לאולימפיאדה הוסבו למרכזי חיסון. הקבוצה הקנייתית אמורה הייתה לשהות שם 12 יום, החל מ-7 ביולי.
אם לא די בזה, בשל התפשטות הנגיף פרסמה בשבוע שעבר מחלקת המדינה האמריקנית אזהרת מסע לאמריקנים המבקשים לבקר ביפן. באזהרת המסע לא נאסר על האמריקנים לבקר ביפן, אבל עלולה להיות לה השפעה על עלויות הביטוח של הנוסעים לשם ועל החלטת הספורטאים להגיע למדינה.
דיקטטורים מבקשים שנקריב
יו"ר הוועדה המארגנת השימוטו מעריכה שהתמיכה הציבורית בביטול המשחקים השנה תיחלש עם האצת מבצע החיסונים של יפן, שהתקדם עד כה בעצלתיים. רק 2.9% מאוכלוסיית יפן קיבלו עד עתה את שתי מנות החיסון הדרושות לצורך הגנה מרבית מהנגיף, ורק מעט יותר מ-5% קיבלו לפחות זריקה אחת, אבל לפי התוכנית הנוכחית של הממשלה כ-30% מהאוכלוסייה אמורים להיות מחוסנים לגמרי עד סוף יולי, כשבוע אחרי תחילת המשחקים. יצוין כי בהשוואה למדינות רבות אחרות בעולם יפן התמודדה עד כה עם התפרצות מתונה של הנגיף: לפי שעה נמנו בה מעט יותר מ-13,000 מתים, וקצת יותר מ-730 אלף נדבקים. האוכלוסייה הכללית במדינה מונה כ-126 מיליון בני אדם.
כך או כך, בקהילה הרפואית ביפן מנפקים בימים האחרונים אזהרות דרמטיות. יו"ר התאחדות רופאים יפנית, נאוטו אואיימה, התריע בשבוע שעבר כי קיום האולימפיאדה בהשתתפות עשרות אלפי נציגים מיותר מ-200 מדינות ברחבי העולם כולו עלול להוביל אפילו להיווצרות זן חדש של קורונה, "זן אולימפי".
"כל הזנים השונים של הנגיף שקיימים במקומות שונים בעולם יתרכזו ויתכנסו בטוקיו", הזהיר במסיבת עיתונאים. "אי אפשר להתכחש לאפשרות שיצוץ אפילו זן חדש של הווירוס, 'זן אולימפי' שיכונה על שם אולימפיאדת טוקיו. זו תהיה טרגדיה עצומה ומושא לביקורת, אפילו בעוד 100 שנה". הוא ציין כי אולימפיאדה טוקיו הוצגה בראשיתה כאירוע שיפגין לעולם את יכולתה המדהימה של יפן להתאושש מההרס שזרעו בה רעידת האדמה והצונאמי ב-2011, והזהיר שבמקום זאת היא תיזכר כאירוע שחולל אסון נוסף. "יש אנשים שמתנהגים כמו דיקטטורים ומבקשים מהעם לעשות הקרבות כדי שהאולימפיאדה תתקיים כסדרה", מחה.
בשבוע שעבר, במאמר מערכת מיוחד, קרא גם העיתון היפני הנחשב "אסהי שימבון", שותף רשמי של אולימפיאדת טוקיו 2020, לבטל את המשחקים. יצוין כי מדובר בעיתון המזוהה עם מחנה השמאל, והוא נוהג למתוח לעתים קרובות ביקורת על המפלגה הליברל-דמוקרטית של ראש הממשלה יושיהידה סוגה. ראש הממשלה תומך נחרצות בקיום המשחקים.