כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, משרד הבריאות הודיע הערב (יום ה') כי מתוצאות ניטור של מערכת הביוב באשקלון, עולה חשש ל"התפרצות חבויה" של הזן ההודי של נגיף הקורונה בעיר. לפי הודעת המשרד, מספר המאומתים בעיר, פחות מ-15 לפי הנתונים העדכניים להיום, נמוך ביחס לממצאים שנוטרו במערכות הביוב.
במשרד אמרו כי מדובר בפרויקט חדש יחסית שהחל במחקר באוניברסיטת באר שבע, והמשיך כאמצעי ניטור רשמי של משרד הבריאות. המטרה היא למצוא שרידים של הנגיף בביוב, לכמת אותם, וכך לחזות התפרצויות.
כאמור, לפי התוצאות, באשקלון - שבה אין התפרצות ידועה כעת - יש תוצאות חיוביות לנגיף הקורונה בביוב. במערכת הבריאות חוששים כי התוצאה מלמדת על התפרצות חבויה, אך משום שהשיטה חדשה נוקטים בזהירות בהתייחסות לתוצאות ומשמעותן.
במשרד הבריאות קראו לתושבי אשקלון שסובלים מתסמינים כמו חום, שיעול, קשיי נשימה וחולשה - או כל מי שיש חשד מסיבה כלשהי שנדבק במחלה - להיבדק בהקדם.
"יודגש כי ישנם מוקדי התפרצות שונים, בהם ישנם מאומתים ואילו באשקלון מספר המאומתים נמוך ביחס לממצאים שנוטרו בביוב. על כן, אנו מבקשים מהציבור להישמע להנחיות וללכת להיבדק לאבחון תחלואה ובכך למנוע את ההתפרצויות", הוסיפו במשרד הבריאות.
בעקבות התוצאות הודיעו בעיריית אשקלון כי יוקמו מתחמי בדיקה ברחבי העיר, בנוסף למוקדי הבדיקות של קופות החולים בעיר. נמסר כי לרשות התושבים יעמדו גם מוקדי הבדיקות של קופות החולים השונות. "התושבים מתבקשים לגשת ללא הפנייה או הרשמה ולעבור בדיקה. גילוי מוקדם ימנע הדבקות נרחבות ותחלואה שעלולה להיות קשה בחלק מהמקרים".
בתוך כך, מאז חצות אובחנו 169 ישראלים כחיוביים לקורונה. מדובר במספר המאומתים הגבוה ביותר מאז 14 באפריל. המספר אינו סופי והוא צפוי לעלות. בשבעת הימים האחרונים אובחנו בישראל 673 מאומתים לנגיף, כלומר ממוצע של 96 ליום. בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 52 חולי קורונה, 27 מהם במצב קשה. 17 חולים מחוברים למכונות הנשמה. מאז פרוץ המגפה נפטרו בישראל 6,429 חולי קורונה, שבעה מהם מתחילת החודש.
לצד זאת, ובצל העלייה במספרי החיוביים, ניגשו 6,528 ישראלים, רובם נערים בני 12 עד 15, לקבל את מנת החיסון הראשונה היום. 798 ישראלים קיבלו את מנת החיסון השנייה.
הפרויקטור: חוזרים למסכות בחללים סגורים
מוקדם יותר היום אמר פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש כי בשבוע הבא תחזור חובת עטיית המסכות בחללים סגורים, והוסיף כי הוא קורא לציבור לעטות מסכות במקומות כאלה עוד לפני כניסת החובה לתוקף.
פרופ' אש הזהיר כי ההתפרצות הממוקדת שהחלה בבנימינה ובמודיעין החלה להתפשט לערים נוספות. "יש לנו התפרצויות באזור כפר סבא וכוכב יאיר, סימנים להתחלה של התפרצות ברמלה ומקרים נוספים ביישובים יותר קטנים. זה בהחלט משהו שיכול להתפתח להתפרצויות ואנחנו עוקבים, למשל אחר עליית התחלואה בהרצליה. אני לא יכול לומר בוודאות שאנחנו תחת התפרצות כללית בישראל. יש הרבה מקומיות שצריך להשתלט עליהן".
הפרויקטור קרא גם לשקול את חיוניות הטיסות לחו"ל, והוסיף כי "זה לא זמן נכון לטוס עם ילדים שאינם מחוסנים. שמירה על הבידוד היא עקב האכילס שלנו. מפירי הבידוד הם הבעיה של כולנו. זו הדרך שבו המחלה מתפשטת כעת ואיך שנכנסים וריאנטים לארץ. חובת הבידוד חייבת להיות במודעות של כולנו. אם ילד שהה בחו"ל ומגיע למחרת לבית הספר, זה לא בסדר. וכולם צריכים לומר את זה לו ולהוריו".
בין הערים שעליהן הצביע פרופ' אש נמנית כפר סבא, שם יש כ-70 מאומתים לקורונה ו-416 בני אדם בבידוד. רוב המאומתים בכפר סבא מגיעים ממערכת החינוך. בהרצליה יש 16 מאומתים לקורונה ו-333 תלמידים בבידוד, בעוד בעיר רמלה, שגם עליה הצביע פרופ' אש, יש כיום 10 מאומתים ו-246 מבודדים.
רענן בן צור ורועי רובינשטיין השתתפו בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 18:57, 24.06.21