מועצת הביטחון של האו"ם קראה אמש (שבת) לישראל ולחמאס לכבד את הפסקת האש ברצועת עזה, והדגישה את הצורך המידי בסיוע הומניטרי לאזרחים הפלסטינים. ההצהרה פורסמה ללא גינוי של ישראל, לאחר שארה"ב, שסיכלה שלוש ניסיונות לפחות להגיע להצהרה משותפת במשך 11 ימי המבצע, הסירה את התנגדותה.
ההצהרה אושרה בקונצנזוס מלא של 15 חברות המועצה. לפי ההערכה, האמריקנים רצו לשחרר לחץ ועבדו על גרסה מרוככת הרבה יותר מאלו שסין, תוניסיה ונורבגיה קידמו בימי מבצע "שומר החומות", שהיו חריפים בהרבה וכללו גינוי להתקפות הישראליות אך לא כללו גינוי לירי הרקטות של חמאס. גם צרפת קידמה נוסח משלה, וארה"ב איימה להשתמש בזכות הווטו שלה.
"חברות מועצת הביטחון בירכו על ההודעה על הפסקת האש והכירו בתפקיד החשוב שמילאו מצרים, מדינות אחרות באזור, האו"ם, הקוורטט לענייני המזרח התיכון ושותפות בינלאומיות אחרות. מועצת הביטחון קוראת לציית באופן מלא להפסקת האש", נכתב בהצהרה. "חברות המועצה אבלות על אובדן חיי אדם כתוצאה מהאלימות".
עוד נכתב כי מועצת הביטחון "מדגישה את הצורך בסיוע הומניטרי מידי לאוכלוסייה האזרחית הפלסטינית, במיוחד בעזה, ותומכת בקריאת המזכ"ל לקהילה הבינלאומית לפעול עם האו"ם לגיבוש חבילת סיוע שתתמוך בשיקום מהיר של עזה. מועצת הביטחון הדגישה את "חשיבות השגת שלום כולל המבוסס על חזון שתי המדינות, ישראל ופלסטין, שיחיו זו לצד זו בשלום, בגבולות בטוחים ומוכרים".
ההצהרה המשותפת באה אחרי תיאום הדוק בין ישראל לבין ארה"ב וזאת בעקבות מגעים שקיימו שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן ומטה משרד החוץ מול האמריקנים וחברות נוספות במועצת הביטחון. ההצהרה פורסמה כמעט יומיים לאחר שהפסקת האש נכנסה לתוקף, מה שמנע מישראל לחץ מדיני בזמן המבצע.
במשרד החוץ הודו "לנשיא ביידן ולממשל האמריקני על תמיכתם המתמשכת בישראל ובזכותה להגן על אזרחיה, ועל פעילותה במועצת הביטחון". בתגובת משרד החוץ להצהרה נכתב כי "האחריות המלאה על ההסלמה מוטלת על ארגון הטרור חמאס, שבחר לפתוח בירי טילים לבירת ישראל ירושלים, לעוטף עזה ולשאר ערי ישראל".
עוד נכתב כי "מצער לראות שמועצת הביטחון התעלמה מירי של יותר מ-4,000 טילים לעבר אזרחי ישראל מתוך השטחים המאוכלסים בעזה. חמאס משתמש בתושבי הרצועה כמגן אנושי, מנצל באופן ציני את מצוקתם, יורה על המעברים היבשתיים ומונע הכנסת ציוד הומניטרי, מזון, תרופות ואנרגיה מישראל לרצועה.
"אנו מצפים מהקהילה הבינלאומית לגנות את חמאס, לפרק אותו מנשקו ולדאוג לשיקום הרצועה תוך מניעת זליגת כסף ואמצעי לחימה לטרור. ישראל ממשיכה להיות מחויבת לגורל השבויים והנעדרים ותעמוד על השבתם", נכתב. "ישראל מודה לכל המדינות שתמכו בזכותה להגן על עצמה ותמשיך לעשות זאת מול כל איום על אזרחיה".
פורסם לראשונה: 22:53, 22.05.21