הסדר היסטורי בפרשת ילדי תימן: הממשלה תתבקש לאשר היום (שני) בישיבתה השבועית הסדר כספי היסטורי עבור משפחות עולי תימן, המזרח והבלקן, שעניין ילדיהן נידון במסגרת ועדות שונות. במסגרת ההסדר יועברו 150 אלף שקל לכל משפחה שבנה נפטר ולא נמסר לה דבר פטירתו בזמן אמת; ו-200 אלף לכל משפחה שהוועדה קבעה כי לא ידוע מה עלה בגורלו של בנה. בסך הכל מדובר על כ-1,050 ילדים בשתי הקטגוריות.
לצורך מימון ההסדר, שנקבע על רקע 18 תביעות נזיקין שהגישו משפחות הילדים לבתי משפט ולבית המשפט העליון, הקצתה הממשלה תקציב של 162 מיליון שקלים. במסגרת ההסדר הממשלה גם תביע צער על האירועים שהתרחשו בימיה הראשונים של המדינה, ותכיר בסבלן של המשפחות שילדיהן היו חלק מהפרשה הכאובה.
בעניין ילדי תימן התכנסו בעבר שלוש ועדות - ועדת בהלול-מינקובסקי משנת 1968, ועדת שלגי משנת 1995 וועדת קדמי משנת 2001. כדי לקבוע את הסטטוס של כל המשפחה מסתכלת הממשלה על מסקנת הוועדה האחרונה - אם הילד נפטר והמשפחה לא עודכנה בכך בזמן אמת, או אם לא ידוע מה עלה בגורלו של הילד.
את הבקשה לכספים יוכלו המשפחות להגיש בתקופה של כחצי שנה בין 1 ביוני 2021 ל-30 בנובמבר 2021. ועדת היגוי שתוקם תוכל להאריך את פרק הזמן להגשת הבקשות לתקופה אחת של עד חצי שנה נוספת לכל היותר. מי שיוכלו להגיש את הבקשה יהיו הוריו של הילד או אחיו בלבד. ככל שמי מהם נפטר, יהיו רשאים יורשיו של אותו בן משפחה להגיש בקשה בשל חלקו של אותו בן משפחה שנפטר. הסכום הכספי שיועבר למשפחה שתגיש בקשה ישולם באופן חד פעמי ולפנים משורת הדין.
אם במשפחה אחת יש יותר מילד אחד שאבד, היא תקבל את הסכום לגבי כל ילד בנפרד. הסכום יחולק בין בני המשפחה ויחולק במספר כולל של הורים ואחים. כל אחד מההורים יהיה זכאי לפי 2 מחלקו של בן משפחה. כל אחד מהאחים יהיה זכאי לחלקו של בן משפחה. קבלת הסכום הכספי תותנה במסירת התחייבות בכתב על ויתור וסילוק מכל תביעה כספית אחרת בעניין - בהווה או בעתיד. שר האוצר יהיה אחראי על הקמת ועדת היגוי שתפקידה יהיה לקבוע את אופן יישום ההחלטה ומועדיה.
בהצעת ההחלטה שהופצה לשרים נכתב כי "אין בכוחו של מתווה כספי באשר הוא להביא מזור לסבל שנגרם למשפחות. עם זאת, מדינת ישראל מקווה שיהיה בו כדי לסייע להליך השיקום והאיחוי של הפצע החברתי אשר פרשה זו יצרה בחברה הישראלית. ההחלטה תאפשר למשפחות הזכאיות לקבל סכום כספי בהליך פשוט יחסית, מתוך רצון להקל על המשפחות ולסייע להן במיוחד בעת זו".
יצוין כי בבתי משפט בערכאות השונות תלויות ועומדות בימים אלה 18 תביעות נזיקין שהוגשו נגד המדינה בגין פרשת ילדי תימן. במסגרת אחת התביעות שתלויה ועומדת בבית המשפט העליון, ביקשה המדינה שהות כדי לנסות ולגבש מתווה כספי כולל שייתר את הצורך בבירור התביעות השונות שהוגשו ויוגשו בעתיד בגין הפרשה.
מתווה התשלום הכספי התגבש על דעת כל הגורמים המקצועיים ממשרדי הממשלה השונים. את הצעת ההחלטה הגישו לשרים במשותף ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון והמשפטים בני גנץ ושר האוצר ישראל כץ.
עורכי הדין אביתר קציר וגיורא אבן צור, שבשנת 2018 הגישו לבית המשפט המחוזי תביעה בשם 30 בני משפחה לילדים שגורלם לא נודע, מסרו כי "לאחר פסק דינו של בית המשפט העליון משנת 2020 וקביעתו ההיסטורית כי 'חוק דק של צער' מקשר בין כל משפחות הילדים, וכי יש להתייחס לכלל המקרים כפרשה אחת, הואץ המו"מ בין המדינה לנציגי המשפחות. החלטת הממשלה שצפויה להתקבל בישיבת הממשלה מסמנת, כך אנחנו מקווים, את ראשיתה של הכרה משמעותית בכאבן הנורא של משפחות הילדים - בדרך להפנמת העוול הקשה שהתחולל בשנות הקמתה של המדינה ושלא פסח על מאות בני עלייה יקרה זו".
פורסם לראשונה: 23:32, 21.02.21