פיקוד העורף ורבנים בכירים ממשיכים לשתף פעולה בצעד החריג על מנת ליצור ישיבות סגורות לתלמידים נשאי קורונה עם חבריהם שטרם נדבקו בנגיף: התפשטות התחלואה במגזר החרדי הובילה להחלטה יוצאת דופן בשבועיים האחרונים, שהתגברה אתמול (ג') עם תחילת חופשת בני הישיבות החרדיות שתימשך עד 18 באוקטובר – סגירת אלפי תלמידים חרדים שנדבקו בקורונה בתוך ישיבות, שבחלקן ימשיכו ללמוד גם חבריהם הבריאים.
קצינים מפיקוד העורף ששוחחו עם ynet סיפרו על המציאות שנוצרה בבידוד המוסדי שחריג בכל קנה מידה בקרב הבלימה הנואש של המדינה במגפה, ויכול להקביל לבידוד משותף לחולי קורונה ולחבריהם הבריאים בבסיס צבאי שנסגר לטובת העניין או במוסד חינוכי כפנימייה שממנה לא מוציאים תלמידים חיוביים לנגיף.
לפי הנתונים שהציגו הקצינים, 22 ישיבות פעלו במתכונת הזו עד שלשום, תחת אספקת מזון שהעביר הצבא לישיבות הקורונה, מאבטח שהוצב בכניסה לישיבה והיה אמור למנוע יציאה של תלמידים ממנה, ותנאי ניתוק תוך הפרדה, עד כמה שניתן, במחיצות ובחדרים, בין התלמידים הבריאים לחולים.
"ב-6 מתוך ה-22 ישיבות לא הבריאו התלמידים שנשאו את הנגיף, כך ראינו שלשום, אז הם ממשיכים במתכונת הזו למשך שבועיים נוספים", סיפר אחד הקצינים. "בנוסף, כ-4,000 תלמידי ישיבות חיוביים לקורונה הועברו מיתר הישיבות לישיבות גדולות כמו של ויז'ניץ, של חסידות גור וישיבת חברון בירושלים שיקלטו אותן רק כישיבות קורונה, בדומה למלוניות. תלמיד חרדי מישיבות אחרות שאינן במתווה הזה יטופל כאחד האדם ויפונה לאחת משתי המלוניות שאנו מפעילים רק לתלמידי ישיבה - בערד ובירושלים, אם יימצא חיובי".
הקצין הודה כי בתוך הישיבות המעורבבות אין יכולת ממשית להבטיח חציצה מלאה שתמנע הדבקות באופן הרמטי. קצין אחר, שאמון על הנעשה במחוז ירושלים, סיפר על לפחות "ישיבת קורונה" אחת שבה נרשמו הפרות ותלמידים יצאו החוצה בניגוד להנחיות וחרף האבטחה המקומית שהוצבה.
לדברי הקצין, "במצב שכזה אנו סוגרים לישיבה את הברז. אנו עורכים לישיבות האלה ביקורות מעת לעת כמו שהצבא יודע לעשות, אבל כבר הגענו ליותר ויותר ישיבות שמצליחות לבודד את תלמידיהם וגם להמשיך לקיים תורה". הקצין ציין כי באחת הישיבות הפועלות במתכונת זו, מתוך כאלף תלמידים נרשמו, לפחות בתחילת הדרך, 600 נשאי קורונה.
"אנו בשיח מוצלח ונכון עם הרבנים"
בפיקוד העורף ימשיכו לסייע למגזר החרדי גם בחג הסוכות, עם אלפי מזרנים שיוצאו ממחסני החירום לטובת קיום המצווה תחת "תו סגול": ארבעה מטרים לכל שוהה בסוכה מתוך הבנה שרבים מהחרדים יקפידו על מצוות השינה בסוכה.
"גם מיקדנו, כלקח מהגל הראשון, את הסיוע לאזרחים שבבידוד ביתי, עם רכזי קורונה שאחראים כל אחד על 30-50 בתי אבי ויודעים ספציפית מה כל משפחה צריכה, לפי סוגי הכשרויות או המזונות, חם או יבש", הסביר ל-ynet הקצין הבכיר מפיקוד העורף במחוז ירושלים. "לא נכון היה להקים בתי כנסת ארעיים בשטח פתוח כי אז זה היה יוצר התקהלויות גדולות של מתפללים. אנו בשיח מוצלח ונכון עם הרבנים, ודווקא היכן שמגיעים חזק עם הגדרות מה אסור ומותר לפי התקנות, שם יש יותר פרצות".
התקהלויות מסוכנות בעמדות הבדיקה
לנוכח הזינוק בתחלואה בקורונה, הוקמו אתמול עמדות בדיקה בריכוזים החרדיים. ואולם, בעקבות הביקוש הרב נוצרו בהם תורים גדולים והם הפכו להתקהלויות מסוכנות שעלולות להוביל להתפשטות הנגיף.
אתמול בבוקר הוצבה ניידת לבדיקות קורונה של מד"א בשכונת רמות בירושלים, שמוגדרת כשכונה אדומה - ובהודעה שהופצה הוזמן הציבור להגיע ולהיבדק ללא צורך בהפניה וללא תשלום "במטרה לקטוע את שרשרת ההדבקה". אלא שמאות בני אדם הגיעו למקום - ויצרו התקהלות משמעותית המנוגדת להנחיות. בפיקוד העורף אמרו כי האחריות לאכיפת הצפיפות וההתקהלויות היא של המשטרה.
בין הרבים שהגיעו למקום והמתינו בתור היו גם אזרחים שנדרשו לשהות בבידוד. רחלי, תושבת השכונה, סיפרה: "בעלי קיבל הבוקר תשובה שהוא חיובי. שלחו לינק מקופת החולים עבור כל ילד, בחרתי מיקום ושעה וקבעו לי תור - אבל אני כבר שעה מתזזת פה. בעלי מאומת ואני צריכה בידוד. לא מבינה מה אמורים לעשות פה. אני מחכה כבר שעה שיבדקו אותי. אם עד עכשיו היינו שליליים, עכשיו אנחנו בטוח חיוביים".
חנוך, עוד תושב שאמור להיות בבידוד ויצא לבצע בדיקה במקום, הוסיף: "אני פה 40 דקות ואמרו לי לחכות לפחות עוד שעה וחצי בתור. אני בכלל בבידוד. הייתי במגע עם חולה קורונה. יש פה הדבקה במאה אחוז ברגע זה".
גם בבני ברק נרשמו עומסים במרכזי בדיקות קורונה שקופות החולים והעירייה הקימו ברחבי העיר. מאות תושבים התייצבו במוקדים השונים משעות הבוקר אתמול. במקביל תפסו השוטרים ברחוב ז'בוטינסקי בעיר חולה קורונה מאומת שהפר בידוד. השוטרים הבחינו בנהג רכב שמשתעל בחוזקה ואיתו עוד שני נוסעים. השוטרים רשמו לו דו"ח והוא שוחרר לביתו.
בתוך כך פשטו שוטרים על בית כנסת של הפלג הירושלמי שפעל בניגוד להגבלות במודיעין עילית. במקום היו עשרות מתפללים, שלא עטו מסכות ולא שמרו על מרחק זה מזה. חמישה מתפללים שסירבו להזדהות עוכבו לחקירה, והיתר נשלחו לבתיהם.
גורמים בפלג הירושלמי מחו על המעצרים וטענו כי ננקטת כלפיהם אכיפה בררנית, בזמן שמעלימים עין מהפרת המגבלות בחסידויות הגדולות. "לא נהפוך לשעיר לעזאזל של הציבור החרדי", אמרו גורמים בפלג הירושלמי.
פורסם לראשונה: 22:53, 29.09.20