מנהיגי סודן חתמו היום (ב') על הסכם שלום "היסטורי" עם חמישה ארגוני מורדים מרכזיים, בצעד חשוב ביותר לקראת סיום הסכסוכים העקובים מדם שהתחוללו בתקופת שלטונו ארוך השנים של הרודן המודח עומאר אל-באשיר.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ההסכם היום נחתם בין ממשלת המעבר שהוקמה בסודן לאחר הדחתו של באשיר בשנה שעברה, ובין מנהיגיהם של מורדים מ"החזית המהפכנית של סודן", ארגון-גג של קבוצות מורדים מאזור דרפור במערב סודן ומדינות-המחוז הדרומיות שלה דרום קורדופן והנילוס הכחול.
סודן, אומה של 42 מיליון איש, סובלת מסכסוכים ועימותים אזוריים כבר עשרות שונים, בין היתר בעקבות השחיתות הפושה בה ומשטר הדיכוי שהוביל באשיר. המורדים משתייכים ברובם למיעוטים לא-ערביים, שחשים מופלים על ידי השלטון בחרטום.
בדרפור פרץ הסכסוך ב-2003, ולפי הערכות נהרגו בו יותר מ-300,000 איש ויותר מ-2.5 מיליון איש הפכו שם לפליטים. באזורים האחרים בדרום מדינת סודן פרץ הסכסוך ב-2011, על רקע הקמתה של דרום סודן העשירה בנפט. היפרדותה של דרום סודן הביאה להחמרת המצב הכלכלי בסודן, משבר שהיה מהגורמים המרכזיים מאחורי הפגנות הענק נגד באשיר בשנה שעברה, שהסתיימו בהדחתו על-ידי הצבא.
עבור השלטון החדש בחרטום, שאותו חולקים מפקדי הצבא וגורמים אזרחיים, סיום הסכסוכים הפנימיים בסודן הוא יעד מרכזי בדרך לייסוד דמוקרטיה יציבה. "זהו יום היסטורי", אמר ראש הממשלה הסודני עבדאללה חמדוק בטקס החתימה החגיגי על ההסכם, שנערך בעיר ג'ובה, בירתה של דרום סודן. נשיאה של דרום סודן, סלווה קיר, היה לפני שארצו הכריזה על עצמאות איש צבא שלחם לצד המורדים בחרטום, וכעת היה זה שתיווך בין הצדדים.
ג'יבריל איברהים, מנהיג אחד ארגוני המורדים שחתמו על ההסכם, ארגון בשם "תנועת הצדק והשוויון" (JEM), הזכיר בדברים שנשא בטקס את קורבנות הסכסוך העקוב מדם. "אני מברך את סודן על שהשיגה שלום היסטורי וכולל, שיטפל בכל שורשי הבעיות ויסיים את המלחמה, בעזרת האל", הוסיף.
מי שחתם על ההסכם מטעם הממשלה בחרטום הוא הגנרל מוחמד חמדן דגלו, שבעבר נלחם באותם מורדים. "ההסכם מייצג שחר של עידן חדש", הכריז. הוא ואויביו לשעבר לחצו ידיים ואף פצחו בריקוד קצר.
לפי ההסכם, המורדים יזכו לייצוג פוליטי בשלטון בחרטום ולוחמיהם יוטמעו בתוך כוחות הצבא. הוא יעניק להם גם זכויות כלכליות שונות וחלקות אדמה וכולל גם דרישה להשבת מיליוני הפליטים למקומות מגוריהם.
בנוסף קובע ההסכם שהמורדים יקבלו שלושה מושבים במועצה הזמנית ששולטת במדינה, חמישה תפקידי שרים ורבע מ-300 המושבים בפרלמנט הזמני. אנשיהם יקבלו גם 40% מכלל התפקידים בממשלות האזוריות. האזורים העניים בדרום ובמערב סודן יקבלו לפי ההסכם סיוע כלכלי בהיקף של 750 מיליון דולר בכל שנה, במשך עשור.
למרות הטקס החגיגי וההכרזות על הסכם היסטורי, בדרך ליישומו צפויים לא מעט מכשולים. יונאס הורנר ממכון המחקר International Crisis Group מציין כי אמנם מדובר בציון דרך חשוב ביותר, אך מדגיש שההסכם אינו מקיף את כל סוגיות המחלוקת. "זהו רק צעד ראשון לעבר שלום, ומכשולים משמעותיים צפויים בדרך ליישומו", אמר.
בין היתר, הממשלה תתקשה מאוד לשלם על החזרתם של מיליוני פליטים ועל הפיתוח האזורי שאותו היא כאמור מבטיחה בהסכם. מכשול מרכזי נוסף הוא סירובם של שני ארגוני מורדים לחתום על ההסכם. עבד אל-עזיז אל-חילו, מנהיג אחד הפלגים הללו, דורש שסודן, שבה החוק מבוסס על השריעה, תהפוך למדינה חילונית.
אל-חילו מוביל פלג מרכזי בתוך ארגון מורדים שכן הצטרף להסכם, SPLM-N. המנהיג הראשי של אותו ארגון, מאליק אגאר, קרא למורדים האחרים להצטרף אליו ולהתפרק מנשקם. לדבריו, מדובר ב"הזדמנות היסטורית" שאל להם לפספס אותה. "אני מכריז מהבמה הזו על סוף המלחמה", אמר בטקס היום.
ראש הממשלה הסודני עבדאללה חמדוק קרא גם הוא לשני הארגונים להצטרף להסכם, שנחתם רק בראשי תיבות, כסימן לכך שניתן עוד להצטרף אליו. חמדוק קרא למורדים שטרם הצטרפו לסייע בבניית "שלום ויציבות" בסודן. "אנחנו מחכים להם", אמר.