פיקוד העורף בקרב בלימה – גם בחמש ערים חדשות מהמגזר הכללי עם זינוק בתחלואה בקורונה: מאות חיילי פיקוד העורף צפויים לפעול החל ממחר בבוקר (יום ג') בחולון, פתח תקווה, אשדוד, נתניה וגבעת שמואל, שם זוהתה בימים האחרונים עלייה חדה בתחלואה.
הערים הללו, שמוגדרות צהובות וכתומות לפי תוכנית הרמזור של פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו, מסמלות את התחלואה הגבוהה בקורונה שחצתה מגזרים בחודש האחרון וכבר אינה נחשבת לנחלתם של יישובים חרדיים או ערביים בלבד.
לטובת בלימת התחלואה לפני הפיכת הערים לאדומות – ייפרסו עשרות עמדות בדיקות קורונה בערים, וחיילי פיקוד העורף ישנעו את הדגימות למעבדות, לצד ביצוע חקירות אפידמיולוגיות מזורזות לחולי הקורונה בערים ולאלו שבאו עימם במגע. כבר היום, תוך שעות בודדות, אותרו יותר מ-320 מגעים כאלו בחמש הערים.
תושבים שיבואו במגע עם חולי קורונה יוכלו להיבדק מיידית בערים הללו, כדי לקטוע את שרשרת ההדבקה. "הם יקבלו ממד"א מסרון עם ברקוד שכולל מועד מדויק ואת מיקום הבדיקה, ויוכלו לעבור גם את מחסומי המשטרה בזמן הסגר", הסביר ל-ynet אל"מ במיל' גל ביסטריצר, מפקד מרכז הדיגום במפקדת הקורונה של צה"ל המכונה אלון.
"נפעל באופן מלא לדגום אזרחים בערים הללו בפרט ובשאר היישובים בכלל לאורך תקופת החגים והסגר. גם בשבתות ובימי חול המועד", הוסיף ביסטריצר. "הדגימות ייפסקו רק ביממה אחת – במהלך יום הכיפורים".
מערך החקירות האפידמיולוגיות הצה"לי החל לפעול החודש תחת מפקדת אלון של פיקוד העורף, אך עדיין לא עומד בתפוקות הנדרשות, בין היתר בשל עיכובים בגיוס ובהתאמה של המתשאלים לרשויות המקומיות. ביסטריצר מסביר כי עד אמצע חודש נובמבר תספק המפקדה תפוקה מלאה.
"נהיה במקסימום של מערך חקירות ויכולת לאומית של מעבדות בהיקף של כ-80 אלף בדיקות. אנחנו בתהליך של בניין כוח תוך כדי הפעלת כוח", הוא אמר. "מתחילת אוגוסט פרסנו 324 תחנות דגימה ברחבי הארץ. 53% מהן ביישובים ערביים. בתקופה הזו נטלנו 100 אלף דגימות".
לדבריו, "הקמת מערך החקירות הוא תהליך מורכב. יש בו התעצמות וקליטת מתשאלים שדוברים שפות כמו ערבית ורוסית. היעד הוא להגיע להשלמת התהליך תוך 36 שעות מרגע קבלת התשובה החיובית לנבדק: 12 שעות לחקירה, 12 שעות לדיגום המגעים ושינוע בדיקתם למעבדה ו-12 שעות לתוצאת בדיקתם. נגיע לאנשים הללו לפני שיופיעו אצלם תסמינים".
תקופת הסגר תנוצל בפיקוד העורף לסיוע למשטרה באכיפתו וחיזוק מערך קטיעת שרשראות ההדבקה גם באפליקציות חכמות לאיתור מגעים. על העיכובים בהקמת המערך הוסיף הקצין: "אנו בתהליך בקרה יומי של המאמצים השונים שלנו על-ידי מומחים לתעשייה וניהול. אחרי הסגר מאמץ החקירות יהיה חזק יותר וכל יום, גם בימי החג, ינוצל להתעצמות ושיפור המאמצים השונים שהפיקוד מפעיל".
לצד זאת, הערב נפגשו שר הביטחון בני גנץ והשר לביטחון פנים אמיר אוחנה, כדי לדון בהיערכות צה"ל והמשטרה לקראת הסגר שיחל ביום שישי בשעה 14:00. מלשכות השניים נמסר כי הם סיכמו להדק את שיתוף הפעולה בין השוטרים לחיילים המתגברים אותם בימי הסגר. עוד נמסר כי צה"ל יתגבר את המשטרה לפי צרכיה ובמידת הצורך יגויסו חיילים נוספים לטובת התגבור.
ראש העיר חולון, מוטי ששון, מסר: "התחלואה עולה בקצב מהיר וחולון צועדת בדרכה להיות עיר אדומה. חשוב שכמה שיותר תושבים ייבדקו גם אם אין להם תסמינים, כדי שנוכל לעצור את שרשרת ההדבקה בעיר ולשמור על בריאותם ועל בריאות הסובבים אותם".
איתי בלומנטל השתתף בהכנת הידיעה.