במהלך המלחמה הקרה בסיס חיל האוויר "נגורסקוי" לא היה הרבה יותר ממסלול המראה. בבסיס הייתה תחנה מטאורולוגית ועמדת תקשורת, אך הוא נחשב לבסיס זניח, מבודד ומרוחק במיוחד.
הבסיס שוכן באי ארץ אלכסנדרה - האי המערבי ביותר בארכיפלג ארץ פרנץ יוזף באוקיינוס הארקטי. בשנות המלחמה הקרה ניתן היה לראות בבסיס בעיקר דובי קוטב. הטמפרטורות באזור קיצוניות, ובחורף מגיעות למינוס 42 מעלות. השלג נעלם רק בין אוגוסט לאמצע ספטמבר.
בשנים האחרונות, כחלק מתביעת הבעלות הרוסית על האזור הארקטי, רוסיה שדרגה את הבסיס והוא הפך למודרני במיוחד. היום יש בו מטוסי קרב, טילים של מערכות ההגנה "בסטיון" ומערכות מכ"ם. המסלול בשדה הוארך כדי להיערך לכל סוגי המטוסים – כולל מפציצים אסטרטגיים וגרעיניים.
כשמוסקבה מנסה לבסס את השפעתה באזור, המתיחות הצבאית מול המערב גוברות: לא רק רוסיה "עושה שרירים" באזור, אלא גם כוחות נאט"ו – שעורכים תמרונים. רוסיה מתחרה על המשאבים האדירים באזור שמקיף את הקוטב הצפוני עם כמה מדינות - בהן ארה"ב, קנדה, דנמרק ונורבגיה.
כשהעולם מתחמם והקרחונים נמסים צצות הזדמנויות חדשות לנתיבי שיט ומשאבים. גם סין כבר הראתה עניין גובר באזור – שבו יש לפי ההערכות כרבע ממאגרי הנפט והגז שטרם התגלו בכדור הארץ. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין העריך את שווי המינרלים באזור הארקטי ב-30 טריליון דולר.
החודש, לקראת כינוס המעוצה הארקטית באיסלנד, ביקרו כתבים זרים בבסיס הרוסי באוקיינוס הארקטי. הבסיס הרוסי, שנמצא כאלף קילומטר מדרום לקוטב הצפוני, הוקם באמצעות טכנולוגיות בנייה חדשניות כחלק מהמאמצים של הקרמלין לחזק את הצבא. רוסיה החלה לחזק את הצבא שלה על רקע המתיחות הגוברת עם המערב - בעקבות סיפוח חצי האי קרים מאוקראינה ב-2014.
על חורבות המתקן הסובייטי הישן שהיה בבסיס הוקם מתקן מודרני בשם "התלתן הארקטי", שצבוע בצבעי הדגל הרוסי ומתפרש על שטח של 14 אלף מ"ר. בבסיס חיל האוויר יש תחנת כוח ומערכות לטיהור וחימום מים. בבסיס יש גם מרפאה, חדר כושר, בית קולנוע סאונה ואפילו כנסייה. מתחת למבנים עוברות מנהרות מחוממות, שלהימנע ממזג האוויר המקפיא בחוץ.
"המתקן הזה הוא כמו תחנת חלל, ההבדל היחיד הוא שהוא לא נמצא בחלל אלא בשממה הארקטית", אמר הגנרל איגור צ'ורקין, אחד המפקדים של הצי הצפוני הרוסי שנמצא בבסיס.