הספק מקונן בקרב התושבים, אך האמונה שאביתר יקום מחדש באופן מוסדר חזקה יותר: אחרי תשעה שבועות אינטנסיביים, אחרוני התושבים מבין 53 המשפחות שהקימו את המאחז הבלתי-חוקי אביתר עזבו בצהריים (שישי) את הקרקע שמעכשיו תהיה בשליטת הצבא - ומעמדה ייבחן במנהל האזרחי כדי להחליט למי היא שייכת.
למרות החשש מעימותים עם כוחות הביטחון ותוכנית המגירה של מועצת שומרון להביא רבנים ואנשי ציבור ליום הפינוי, צבי סוכות, עוזרו של ראש המועצה שמתגורר בעצמו באביתר, עבר בית-בית בשעה 16:00 וקרא למשפחות לעזוב. "נתנו מילה - ואנחנו עומדים בה", אמר.
עשרות המשפחות עזבו בתחושות מעורבות את המאחז שהוקם בעקבות הפיגוע בצומת תפוח שבו נרצח תלמיד הישיבה יהודה גואטה. בשעות הלילה עוד קיימו אסיפה שבה נידון מתווה היציאה מהמאחז. המתנחלים התעקשו על הדרך שבה יצאו כדי לא לתת לפלסטינים "תמונת ניצחון", כלשונם, כשיצולמו עוזבים את המבנים הניידים ששימשו כבתיהם עם תיקים על הגב. בסיום הישיבה הוחלט שלא לעזוב בשיירה של כל המשפחות, אלא באופן פרטני.
אתמול עוד עסקו צעירי אביתר בהצבת שלטים דוגמת "ברוכים הבאים לאביתר" בכניסה ליישוב. השלטים כלל לא נועדו לעיניים ישראליות, אלא דווקא לעיניים הפלסטיניות של תושבי הכפרים ביתא וקבלאן שצופים על המתרחש. ברחבה המרכזית של המאחז חבורת צעירים נוספת ריתכה מגן דוד ענק שהורכב מצינורות ברזל וצבעה אותו בכחול. "הוא יעמוד בגובה של 10 מטרים ויראו את זה בכל הכפרים מסביב, אפילו עד אזור רמאללה", הסביר סוכות.
תושבי המאחז בוטחים במתווה שהושג עם הממשלה, לפיו המבנים לא ייהרסו אלא יאכלסו בינתיים את החיילים שיוצבו במקום, וממשיכים לשדר אופטימיות ביחס להקמת היישוב בעתיד. "אנחנו לא עוזבים, אנחנו ממשיכים ועוד נחזור לפה", אמר ל-ynet בנימין סטופל, שהתגורר באביתר בחודשיים האחרונים. "זה עניין של זמן, אני מאמין לבני גנץ שהממשלה תכבד את ההסכם איתנו. יש לה הרבה מה להפסיד אם היא לא תעמוד בו".
גם יצחק מאיר האיתן, שהגיע עם משפחתו למאחז, מאמין שהכל עוד יסתדר לטובתם. "זה קשה לעזוב בצורה כזאת, אמנם גרנו חודשיים באתר בנייה ופתאום צריך ללכת, אבל אנחנו חושבים שהכל יהיה לטובה". רעייתו איילת, שהצביעה בעד המתווה, אמרה כי למרות הכאב התושבים משוכנעים שההסכם עוד יקויים. "אנחנו מתפללים שעוד יהיה פה יישוב גדול עם ישיבה גדולה", אמרה.
מלבד המשפחות, במאחז התגוררו גם נערים רבים שעסקו בעיבוד הקרקע והקמת המבנים. איתן ברגר בן ה-19, תלמיד ישיבה מכפר תפוח שהגיע מדי יום לאביתר ועבד בגינון ובבנייה אמר כי הוא מאמין שהמתווה שסוכם הוא טוב, ושבסופו של דבר המאחז עוד יחזור ויקבל מעמד של יישוב. "זה לא פשוט לעזוב ככה מקום, עבדתי כאן והייתי חלק מההקמה. השקעתי לא מעט", אמר. "אבל הבתים נשארים במקומם, והכל עוד יחכה לי".
ראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, הוסיף כי "אנחנו יוצאים היום בכאב - אך בראש מורם, משום שאנו יודעים שבקרוב מאד, נחזור לאביתר, תחזור לכאן ישיבה כחוק, ולאחריה יוקם כאן על ידי הממשלה יישוב לתפארת. ההסכם כאן הוא קריאת כיוון חדשה ביהודה ושומרון, גם ב-021 ממשלת ישראל מצטרפת ורוצה, בכפוף לפרוצדורה המשפטית, להקים יישוב חדש בשומרון. בעזרת השם הצעד של גיבורי אביתר יחזק את ההתיישבות, יחזק את ארץ ישראל, ויביא להקמתו של יישוב חדש כאן בשומרון, ויביא גם להקמתם של עוד ישובים רבים בכל מרחבי יהודה ושומרון".