הגל השני של הקורונה ממשיך להכות – ולהתפשט – ברחבי אירופה. בצהריים (יום ה') הודיעה גרמניה על שיא יומי חדש של נדבקים בתחומה – 11,287, וממש במקביל פרסמה אזהרת מסע לשורה של מדינות במרכז היבשת בשל התפשטות הנגיף בשטחן. ברחבי אירופה נרשמים כעת יותר מ-150 אלף נדבקים חדשים מדי יום.
הקורונה בעולם – עדכונים אחרונים:
• "זה מבחן אופי". הגל השני שוטף את אירופה
• ברזיל: הקורונה משתוללת – והנשיא נוסק בסקרים
• שבועיים לבחירות: הקורונה מתפשטת בארה"ב
• חשש מ"צונאמי קורונה" בבריסל, אירלנד בסגר חלקי
ההודעה של גרמניה על מספר הנדבקים היום היא הפעם הראשונה שבה היא מדווחת על יותר מ-10,000 נדבקים בתוך יממה אחת. היא באה אחרי שאתמול נודע כי שר הבריאות הגרמני, ינס שפאן, נדבק בעצמו בנגיף, ושוהה בבידוד. לפי שעה הוא סובל רק מתסמינים הדומים לאלה של התקררות.
באזהרת המסע שפרסמה בצהריים קראה גרמניה לאזרחיה להימנע מביקורים לא חיוניים בשווייץ, בפולין וברוב אוסטריה. שלוש המדינות האלה, כולן שכנותיה, סובלות מהתפרצות חמורה. באזהרת המסע נכללת גם אירלנד, שסובלת מגל שני חמור ונמצאת תחת סגר חלקי. פולין הודיעה היום על שיא נדבקים יומי חדש – 12,107, וכך עשתה גם צ'כיה, עם 14,968 נדבקים. שווייץ מדווחת כבר יותר משבוע על אלפי נדבקים ביום, ואחד מאירועי ההדבקה הראשיים שם היה כנראה מופע יודל שנערך בקנטון ששמו שווייץ.
התפרצות גדולה של הנגיף ניכרת גם בבלקן. קרואטיה הודיעה היום על שיא נדבקים יומי – 1,563 בני אדם, כמעט מחציתם בבירה זאגרב. בזאגרב עצמה שיעור הנדבקים כמעט הוכפל מהיום שלפני כן – 705 לעומת 337. שיא נדבקים יומי נרשם היום גם בסלובניה השכנה – 1,663. אוכלוסיית קרואטיה מונה כ-4 מיליון בני אדם, וזו של סלובניה כ-2 מיליון.
בספרד, עוד מדינה שסובלת מהתפרצות גדולה, הודיע בצהריים שר הבריאות כי התפשטות הנגיף אינה נמצאת תחת שליטה, וכי נדרשים צעדים חריפים כדי להתמודד איתה. הוא מסר כי הרשויות דנות כעת באפשרות להטיל הגבלות תנועה נוספות על הציבור, והזהיר כי המגפה צפויה להמשיך לפגוע בחייהם של הספרדים בחמשת או בששת החודשים הקרובים. אתמול, נזכיר, הפכה ספרד למדינה הראשונה במערב אירופה שבה נרשמו יותר ממיליון נדבקים מאז תחילת המגפה.
שבדיה משחררת אוכלוסיות בסיכון
ובעוד מדינות ברחבי אירופה מטילות עוד ועוד הגבלות חדשות בניסיון לעצור את הנגיף, בשבדיה דווקא הודיעה היום הממשלה כי מעתה אזרחים ותיקים ואנשים אחרים הנמצאים בקבוצת סיכון אינם נדרשים עוד לשהות בבידוד. היא הסבירה את ההחלטה בכך ששיעורי ההדבקה כעת נמוכים מכפי שהיו באביב, ובכך שהמחיר הנפשי שהבידוד גובה מהמבוגרים הולך וגדל.
שבדיה, נזכיר, נקטה במהלך המגפה גישה שונה מזו של רוב מדינות אירופה והעולם: במקום להטיל הגבלות חריפות על תושביה, היא בחרה להסתמך על רצונם הטוב תוך הטפה לשמירה על ריחוק חברתי – ללא אכיפה נוקשה. הגישה הזו עוררה עניין רב בעולם, והדעות לגביה חלוקות.
עד כה נרשמו בשבדיה 107 אלף נדבקים ו-5,900 מתים מתחילת המגפה. מספר המתים בה גבוה בהרבה מאשר במדינות הנורדיות השכנות, אבל נמוך מזה של כמה מדינות שאימצו הגבלות קשות יותר, כמו ספרד ובריטניה. מספר המתים הגבוה יחסית בשבדיה נובע גם מכך שבשלב מסוים של המגפה היכה הנגיף באופן קשה בבתי אבות במדינה, ומבוגרים רבים מתו ממנו.
בשבועות האחרונים חלה עלייה עקבית במספר הנדבקים בשבדיה, אבל ביחס לגודל האוכלוסייה שלה נותר שיעור ההדבקה בה נמוך בהשוואה למדינות רבות באירופה. אתמול נרשמו בה 975 נדבקים חדשים ועוד שבעה מתים – הרבה פחות מהמספרים שעליהם דיווחה שבדיה בשיא ההתפרצות של הנגיף אצלה, באביב, אבל עדיין יותר מהמספרים שעליהם דיווחה בקיץ.
עד להודעה השבדית היום, בני 70 ומעלה בשבדיה התבקשו להימנע ממגע פיזי עם אנשים אחרים ומנסיעה בתחבורה הציבורית, ונקראו שלא להגיע לחנויות ולמקומות ציבוריים נוספים. כעת ההמלצות לאותם מבוגרים יהיו זהות לאלה שניתנו לשאר הציבור השבדי: להימנע מהתקהלויות גדולות, להישאר בבית כשמופיעים תסמינים ראשונים של מחלה – ולהקפיד על ריחוק חברתי באופן כללי. לצד זה, ברשויות בשבדיה הדגישו כי אין מדובר בחזרה לחיי שגרה.