האם ימשיך את מה שהתחילה השרה לשעבר יעל גרמן? ל-ynet נודע כי שר הבריאות הנכנס ניצן הורוביץ מתכנן להסיר לחלוטין משאלון תרומת הדם של מד"א את השאלה בנוגע לקיום יחסי מין בין גברים ובכך להתיר באופן גורף לגברים הומואים לתרום דם – ללא קשר למועד האחרון שבו קיימו יחסי מין.
כיום יכולים הומואים לתרום דם רק אם התחייבו שלא קיימו יחסי מין עם גברים אחרים ב-12 החודשים שקדמו למועד התרומה, וזאת בניגוד לנשים וגברים הטרוסקסואלים שיכולים לתרום דם בכל עת אם הם עומדים ביתר הקריטריונים של מד"א. בשיחות שקיימו בימים האחרונים אנשיו של הורוביץ עם כמה אנשי מקצוע עלה נושא הסרת השאלה משאלון תרומת הדם.
הצלחתו של הורוביץ תלויה במידה רבה בהסכמת גורמי המקצוע למהלך, בין היתר משום שהשכיחות של נגיף ה-HIV בקהילה הגאה עדיין גבוהה מביתר האוכלוסייה והסיכוי להדבקה במין אנאלי גבוה יותר. מנגד, שיעור הנדבקים הכללי בנגיף ובהם גם מהקהילה הגאה - ירד.
הומואים אמנם אינם יכולים לתרום את כל מרכיבי דם אך יכולים לתרום דם ולהשתתף בתוכנית הפלסמה הקפואה. על פי מד"א, "בתוכנית זו, מנת הפלסמה שנתרמה תוקפא ותישמר במשך ארבעה חודשים. אם התורם יתרום דם שוב בחלוף ארבעה חודשים, ותוצאות הבדיקות לזיהוי מחלות העלולות לעבור בעירוי יהיו שליליות, תסופק המנה הקפואה לטיפול בחולים".
אין זו הפעם הראשונה שהשרים העומדים בראש משרד הבריאות קוראים לבטל את הסעיף, ברקע התחושות הקשות בקהילה הגאה שרואה בו סממן בולט לאפליה. לאחר כניסתה לתפקיד בשנת 2013 ביקשה שרת הבריאות לשעבר יעל גרמן מגורמי המקצוע במשרדה לבחון את שינוי או ביטול הסעיף.
מראשית שנות השמונים - עם גילוי מקרי האיידס הראשונים - נאסר באופן גורף על כל הגברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים. גרמן הקימה ועדה ייעודית בנושא ששינתה את הסעיף, כמו גם ביטלה את האיסור על בני הקהילה האתיופית לתרום דם. ואולם, בפועל הומואים רבים אינם יכולים לתרום דם אם קיימו יחסי מין עם גברים אחרים בסמוך למועד התרומה.
לאחר שבין השנים 2018-2017 נרשמה עלייה בשיעור הנדבקים ב-HIV, ב-2019 חלה ירידה חדה של יותר מ-10 אחוזים בכל הקבוצות וגם בקהילה הגאה. אחת הסיבות לכך עשויה להיות הטיפול התרופתי שמונע הדבקה (PrEP) בנגיף – שאותו נוטלים אחת ליום. הוא ניתן במימון ציבורי בסל התרופות. סיבה נוספת לירידה בשיעורי ההדבקות בנגיף בקהילה ובכלל היא תחילת הטיפול התרופתי לאנשים שנמצאו חיוביים לנגיף, שכיום מתחיל לרוב מיד עם האבחון ובכך מוריד את העומס הנגיפי בדם לשיעורים שאינם מאפשרים את העברתו לאחרים – והדבקה.