פרסום ראשון: על רקע חילוקי דעות בין הליכוד לכחול לבן ובשל העובדה שמדובר בממשלת מעבר בתקופת בחירות, הממשלה לא מאשרת את מינויו של ניצב קובי שבתאי למפכ"ל הקבוע של משטרת ישראל - ובשלב זה הוא מונה רק כממלא מקום במקום ניצב מוטי כהן שהתפטר מהתפקיד.
הבוקר (שישי) התבקשה הממשלה לאשר במשאל טלפוני את המינוי של ניצב שבתאי לתפקיד מ"מ המפכ"ל ואת מינויה של גונדר קטי פרי לתפקיד ממלאת מקום נציבת שב"ס - גם בשל אותם שיקולים. שבתאי ישמש כממלא מקום עד 30 ביוני 2021 או עד למינוי מפכ"ל משטרה חדש, לפי המוקדם מביניהם. בעקבות כך, שבתאי יישאר בדרגת ניצב ופרי תישאר בדרגת גונדר.
רק שלשום אישרה הוועדה המייעצת למינויים בכירים בשירות הציבורי ברוב קולות את מינויו של שבתאי לתפקיד מפכ"ל המשטרה במינוי קבע. ראש הוועדה, השופט אליעזר גולדברג, היה בדעת מיעוט וסבר שלא הוכח שאין פגם בטוהר המידות של שבתאי. שאר חברי הוועדה - נציב שירות המדינה דניאל הרשקוביץ, טליה איינהורן ומשה טרי - סברו שלא נפל פגם.
הוועדה קבעה כי אין פגם בטוהר המידות של ניצב שבתאי, ולא בטוהר המידות שבשיקולי השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה למנותו. אותה ועדה הייתה זו שסיכלה את מינויו של משה (צ'יקו) אדרי לתפקיד, לפני שנתיים. בכל אותה עת עמד בראש המשטרה ממלא מקום המפכ"ל, ניצב מוטי כהן, שסיים אתמול את שירותו במשטרה.
ואולם, בהצעת ההחלטה בחתימת השר אוחנה שהופצה לשרים נכתב כי "משהובהר כי אין היתכנות במישור הפוליטי, בממשלה הנוכחית, למנותו כמפכ"ל המשטרה, ונוכח העובדה שניצב מוטי כהן, ממלא מקום המפכ"ל, מסר כי הוא צפוי לצאת לחופשה כבר במהלך הימים הקרובים ולסיים את שירותו במשטרה, קיימת דחיפות במינוי ממלא מקום חדש לתפקיד מפכ"ל המשטרה".
אוחנה פנה לשרים: "שוכנעתי כי ניצב קובי שבתאי וגונדר קטי פרי הם האנשים המתאימים לעמוד בראש הארגונים. סברתי שנכון יהיה להביא את מינויי הקבע לאישור מיידי בממשלה, לאחר יותר משנתיים שבשני הארגונים מכהנים ממלאי מקום, וזאת בזמנים קשים ומאתגרים במיוחד לארגונים. לצערי, מדובר בממשלה פריטטית שבה גוש כחול לבן צריך לאשר נושאים שעל סדר יום הממשלה ואישור כזה לא ניתן על ידם".
גורמים בכחול לבן מאשימים את נתניהו בכך שהוא "תוקע את המדינה ולא מוכן לכנס ישיבת ממשלה לאישור 60 מינויים הכוללים 35 שגרירים, ראש רשות שנייה, פרקליט מדינה ועוד". לדבריהם, "המינויים האלה תקועים מסיבות פוליטיות כי נתניהו החליט לתקוע את המדינה".
בכיר בממשלה אמר מנגד: "ביום רביעי אישרה ועדת גולדברג את מינוי שבתאי למפכ"ל וקטי פרי לנציבת שב"ס. השר לביטחון פנים אמיר אוחנה רצה להביא אותם לאישור הממשלה תוך פרק הזמן המינימלי שקבוע – 48 שעות, שישי בצהריים. עשינו כל מה שעשינו – ומי לא נתן את הסכמתו? אדון גנץ, שיש לו יכולת לשלוט במה יעלה לממשלה מתוקף הממשלה הפריטטית".
לדבריו, "מאז יום רביעי בני גנץ והוד בצר לא עונים לטלפון ומסננים – מתחמקים ממזכירות הממשלה ומהשר לביטחון פנים. כשהגענו לשעה 16:00 היה ברור שאי אפשר לעשות זאת לפני כניסת שבת. בערב הם נזכרו לענות לטלפון ולהגיד שיש להם שורה של דרישות - בנוגע לשאר המינויים. אבל אתם אלה שזעקתם כל החודשים 'תמנו מפכ"ל' באולפנים ובכל מקום, אחרי שנתיים שאין מפכ"ל. מה הנימוק שלהם עכשיו לעיכוב? מה ההיגיון לסחוב עוד חצי שנה כממלא מקום? אם יהיה לחץ ציבורי זה יחזור לממשלה ויאושר כמינוי קבע. אין שום סיבה שזה לא יקרה".
ממלא מקום המפכ"ל הקודם, ניצב מוטי כהן, עזב אתמול את המשטרה בטריקת דלת - בלי חפיפה למחליפו ובלי מילות ברכה. לפקודיו הסביר שהוא "יוצא בגאווה". בסרטון מהצהריים, שבו נראה כהן יוצא ממעלית, חיכו לו עשרות מעמיתיו ומחאו לו כפיים.
"חבריי לספ"כ.. זהו.. אחרי 34 שנות שירות אני מסיים את תפקידי", כתב כהן בהמשך לבכירי המשטרה. "זו הזמנות לאחל לקובי שוב הצלחה ושא בגאון את משטרת ישראל קדימה בים הסוער. תודה לכם על שנים מדהימות של רעות ופעולה משותפת כמעט חסרת גבולות. שמרו על הארגון מכל משמר. בעת הרגישה הזו, הארגון חשוב יותר מכל אחד מאיתנו וזכרו שהשוטרים מצפים מאיתנו להוות מופת. בכל עת אשמח לעמוד בקשר ובוודאי לרשותכם לעצה או כל סיוע".
נראה כי הוא עדיין כועס על השר אוחנה, שלדבריו התעכב במינוי מפכ"ל קבוע. "נראה כי ההחלטה שלא למנות מפכ"ל קבע משך זמן כה ממושך לא הייתה נטולת שיקולים זרים. שנתיים הן תקופה ארוכה לשמש בה כממלא מקום מפכ"ל ועדיין, בחרתי להמשיך ולמלא את התפקיד עד למינוי מפכ"ל קבע לארגון", כתב כהן באיגרת לשוטרים לפני כשבועיים. ממלא המקום החליט ללכת בדרכו, לא בדרך המקובלת, ומבלי לחכות לאף אחד.