מיליוני אמריקנים ממשיכים להתמודד ללא חשמל עם גל הקור העז הפוקד אזורים נרחבים בארה"ב בימים האחרונים, במשבר שחשף את הרמה הרעועה של התשתיות באזורים שונים במדינה. אף שהפסקות חשמל יזומות נערכות כעת בכמה מדינות בארה"ב, עיקר תשומת הלב מופנה לטקסס, שם כבר לילה שלישי ברציפות שמיליונים מנותקים מחשמל וכעת גם מתמודדים עם ליקויים חמורים באספקת המים.
גל הקור העז אחראי עד כה לפי הדיווחים מארה"ב ליותר מ-30 מקרי מוות. יותר מ-100 מיליון אמריקנים נמצאים כעת תחת אזהרה כלשהי מפני מזג האוויר הקר או הסוער, אחרי שבימים האחרונים דווח אף על סופות טורנדו קטלניות בדרום-מזרח ארה"ב. לפחות 3.4 מיליון בתי אב מנותקים כעת מחשמל, ורובם הגדול נמצא בטקסס – לפי העדכון האחרון של הרשויות מהלילה כ-2.3 מיליון לקוחות במדינה הנחשבת לבירת הנפט והגז של ארה"ב מנותקים מחשמל.
המצב בטקסס רק החמיר ביממה האחרונה, בעקבות דיווחים על כך שלתושבים רבים אין כעת גישה למים, בין היתר בעקבות צינורות שקפאו ונסדקו, או תקלות במתקני הטיפול במים בשל הפסקות החשמל. הרשויות ב-100 מחוזות שונים בטקסס הורו לתושבים להרתיח את מי השתייה בעקבות אותן תקלות במתקני המים. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, ליותר מ-12 מיליון טקסנים – כרבע מאוכלוסיית המדינה שבה 29 מיליון איש – אין כעת מים בברזים או שהמים בהם זורמים רק באופן חלקי.
התקלות באספקת המים משפיעות גם על בתי חולים ביוסטון, העיר הגדולה בטקסס, ובאזורים אחרים בה. באוניברסיטה בעיר אבילין ההנהלה אף הרשתה לסטודנטים להשתמש במים מבריכת השחייה בקמפוס, כדי להוריד את המים באסלות.
אף שכבר כמה ימים חלפו מאז פרץ המשבר ביום ראשון, הרשויות הזהירו כי הפסקות החשמל הנרחבות צפויות להימשך לכל הפחות עד מחר, עם התקדמות הסערה לכיוון צפון-מזרח. כדי לשרוד את הקור העז תושבים רבים מסתמכים על חימום בעזרת גנרטורים שפועלים על גז, או מתחממים בתוך כלי הרכב שלהם. הרשויות מזהירות כי שיטות אלו מסוכנות, ועלולות לגרום להרעלה מפחמן דו-חמצני. ביוסטון כבר נמצאו השבוע אם ובתה מתות בתוך המכונית שלהן בחניית הבית.
סנדרה אריקסון, שמתגוררת ביישוב סמוך ליוסטון, סיפרה לרשת CNN כי הטמפרטורות צנחו לקור כה מקפיא עד שצינורות המים בביתה התפוצצו – מה שגרם לתקרה בשלושה חדרים שונים בבית לקרוס. "זה ממש כמו אסון הוריקן", היא אמרה.
בעקבות בעיות שהתגלו בשני מתקני מים בעיר ווייקו, ראש העיר שם קרא לתושבים לצמצם כמה שיותר את השימוש שלהם במים. אחת מתושבי העיר ווייקו, לורה נוול בת ה-45 ואם לארבעה, אמרה כי למשפחתה אין חשמל כבר מיום שני בבוקר. היא אמרה כי כדי להתחמם הם עושים בדיוק את מה שהרשויות הזהירו מפניו: יושבים מדי פעם במכונית שלהם. "מעולם לא היה לנו כזה קור. יש קרח בכל מקום", אמרה. היא הביעה תסכול מהיעדר הסברים מספקים בנוגע להפסקות החשמל היזומות שעורכות הרשויות. "תגידו לנו מה קורה. יש שתיקה".
את האחריות להפסקות החשמל הרחבות מטילים כעת מנהיגיה הרפובליקנים של טקסס, בראשם המושל גרג אבוט, על התאגיד הפרטי האחראי לכ-90% מכלל תשתית החשמל של המדינה, Electric Reliability Council of Texas, המוכר בראשי התיבות ERCOT. אבוט כבר הודיע כי הוא דורש לחקור את התנהלות התאגיד, שלא התאים את התשתיות שלו לתנאים של קור קיצוני. זאת, חרף דו"ח ביקורתי למדי שבו הועלו הליקויים הללו, בעקבות גל קור קיצוני שפקד את טקסס לפני כעשור.
קרב האשמות ופייק ניוז על טורבינות רוח
במסיבת עיתונאים שקיים אמש אבוט הוא נשאל אם על הנהגת התאגיד להתפטר. הוא לא השיב במפורש, אך אמר כי היא נכשלה. "הם הראו שאי אפשר לסמוך עליהם. הם המומחים. הם מהנדסים בתחום תעשיית האנרגיה. הממשלה חייבת להסתמך על המומחים האלה כדי שתוכל לספק מענה בסיטואציות שכאלה".
מנגד, מבקריה של ההנהגה הרפובליקנית בטקסס טוענים כי האחריות למשבר מוטלת גם עליה, בין היתר לאור העובדה שבשוק האנרגיה המופרט של טקסס אין תמריצים לחברות פרטיות להשקיע כספים לצורך התאמת התשתיות שלהן למקרי קיצון חריגים – כמו זה שפוקד כעת את האזור. על כך מוסיפה העובדה שרשת החשמל של טקסס מנותקת לחלוטין מרשת החשמל הפדרלית, בין היתר מתוך רצון של השלטונות שם להימנע מהצורך להישמע לתקנות של הממשל הפדרלי, ולפיכך טקסס אינה יכולה בשעת משבר "לשאול" חשמל מאזורים אחרים.
למרות ההסתייגות הזו מתשתית החשמל של הממשל הפדרלי, כעת מקבלת טקסס סיוע מסוכנות ניהול האסונות הפדרלית (FEMA), ששלחה אליה עשרות גנרטורים ונערכת לספק לה גם דלק כדי לתגבר את אספקת החשמל. הנשיא ג'ו ביידן כבר אישר הכרזה על מצב חירום בטקסס, כזו שמאפשרת להקצות כספים פדרליים למדינה.
על רקע הביקורת כלפיו, תאגיד ERCOT הודיע שכעת אין זה הזמן הראוי לעסוק בשאלת האחריות למשבר, וכי הוא מקדיש את כל מרצו להחזרת התשתית לאספקה מלאה. התאגיד מסר כי הוא מבצע את הפסקות החשמל באופן יזום, כדי למנוע קריסה מוחלטת של התשתית.
חבר בית הנבחרים הדמוקרטי מארק וייסי, שמייצג את אזור פורט וורת' ודאלאס, אמר כי למד מאחד מבכירי התעשייה המקומית כי בעקבות העומס הרב על המערכת, לפני תחילת הפסקות החשמל היזומות, התשתית הייתה "דקות" מפני קריסה מוחלטת – וממשבר חריף עוד יותר. הוא מתח ביקורת על התאגיד ועל ההנהגה הרפובליקנית, כשלדבריו שניהם לא נערכו כראוי לקור הקיצוני.
גורמים פוליטיים מהצד הרפובליקני ניסו בימים האחרונים לנצל את המשבר כהוכחה לכאורה לכישלון ההסתמכות על אנרגיה ירוקה. הללו טענו כי האשמה להפסקות החשמל נעוצה בטורבינות רוח שקפאו, וברשתות החברתיות אף הופצה תמונה שנטען כי נראה בה מסוק משליך חומר כימי על טורבינת רוח על מנת להמיס את הקרח. אולם בהמשך התברר כי התמונה צולמה בכלל בשבדיה לפני כמה שנים (וש"החומר הכימי" הוא מים).
התמונה המזויפת שהופצה ברשתות:
למרות הטענות הללו, גם בתאגיד ERCOT הודו שעיקר הליקויים נגרמו בתשתיות הגז שקפאו, כי לא היו ערוכות לקור הקיצוני. לפי הנתונים שפרסם התאגיד, טקסס איבדה כ-40% מאספקת החשמל שלה, כ-46,000 מגה-וואט. מתוכם 28,000 הגיעו ממקורות אנרגיה תרמיים – גז, פחם וכורים גרעיניים – ו-18,000 בלבד ממקורות אנרגיה מתחדשת כמו טורבינות רוח.
ראש העיר נגד סיוע: "רק החזקים שורדים"
המשבר בטקסס, שנחשבת כאמור לבירת האנרגיה של ארה"ב, מציב כעת את כמה מהמנהיגים הרפובליקנים שלה בעמדה מביכה למדי, לאחר שאלו לעגו לליקויים באספקת החשמל של מדינות תחת הנהגה דמוקרטית, כמו קליפורניה. הסנאטור טד קרוז, למשל, הביע אתמול צער על ציוץ שלו מאוגוסט אשתקד, שבו כתב כי "קליפורניה לא מסוגלת כעת לספק אפילו את הפונקציות הבסיסיות ביותר של הציביליזציה, כמו לשמור על חשמל אמין".
קרוז טען באותו ציוץ כי ג'ו ביידן, שהתמודד אז בבחירות מול דונלד טראמפ, "רוצה להפוך את מדיניות האנרגיה הכושלת של קליפורניה לסטנדרט לאומי". מיד אחר כך הוסיף בלעג: "מקווה שאתם לא אוהבים מיזוג אוויר!". אתמול אמר כי אין לו "שום הגנה" לאותם דברים. "סופה פגעה בטקסס והמדינה שלנו הושבתה. זה לא טוב".
מנהיגים פוליטיים אחרים, לעומת זאת, כנראה סבורים אחרת. ראש עיירה קטנה במערב טקסס עורר אתמול ביקורת נרחבת בעקבות פוסט שפרסם בפייסבוק ובו טען כי אין זה באחריותן של הממשלה ושל הרשויות לסייע לתושבים שסובלים מהקור העז. בפוסט, שהיה רצוף בשגיאות כתיב, אמר טים בויד – ראש העיירה קולורדו סיטי שבה מתגוררים כ-4,000 איש – כי "רק החזקים שורדים והחלשים נכחדים". הוא כתב עוד כי "נמאס" לו מאנשים ש"מבקשים נדבות", דבר שלטענתו מהווה תוצר של "הממשלה הסוציאליסטית", כלשונו.
בויד, יצוין, טען כי במקביל לפרסום הפוסט הזה הוא גם התפטר מתפקידו, אך בכלי התקשורת האמריקניים הדגישו כי לא ברור מתי הוא עשה כן ואם ההתפטרות אכן נכנסה לתוקף בשעה שכתב את הדברים הבוטים. הוא מחק בהמשך את הפוסט אך לא חזר בו מרוח הדברים. "ההצהרה שלי הייתה רק על כך שאנשים שעצלנים מדי מכדי לקום ולהגן על עצמם אבל מסוגלים לכך לא צריכים לקבל נדבות", הוא כתב בפוסט נוסף שפרסם בהמשך.