המערכת הפוליטית סוערת סביב אחד האתגרים הראשונים של הקואליציה החדשה - להעביר את חוק האזרחות והכניסה לישראל המונע התאזרחות של פלסטינים הנישאים לערבים ישראלים. בליכוד מאיימים להתנגד לחוק ולהפיל אותו, ובקואליציה נשמעת על כך היום (חמישי) ביקורת חריפה. "הליכוד בוחר במודע בביביזם על פני המדינה ועושה צעד אנטי ציוני", אמר שר התקשורת יועז הנדל בריאיון לאולפן ynet.
מדובר בחוק שעובר בכנסת במתכונת של הוראת שעה מאז שנת 2003, וכדי להשאירו בתוקף על הכנסת לחדש אותו מדי פעם. תוקפו של החוק צפוי לפוג בקרוב - ב-6 ביולי. הליכוד, שממשלותיו תמכו בחוק לאורך השנים, הודיע לאחרונה המפלגה לא תתמוך בו הפעם, אלא אם כן הקואליציה תקדם הסדרה של מאחזים ביהודה ושומרון. בממשלה זקוקים לאצבעות מהאופוזיציה, שכן מפלגת רע"מ מתנגדת לחוק זה - וגם ח"כ מוסי רז ממרצ, כמו גם חברים אחרים בסיעתו, אמר כי הוא מתנגד להארכתו.
השר הנדל (תקווה חדשה) אמר: "עד היום, 73 שנה, מפלגות ציוניות בשמאל ובימין שיתפו פעולה על אינטרסים ציונים. גם השמאל לא מצביע נגד חוקים כאלה. ופה הליכוד בוחר במודע בביביזם על פני המדינה. בוחר להצביע או לפחות מפלרטט עם הרעיון, עם בל"ד והמשותפת, כדי להצביע על חוק פוסט ציוני, אנטי ציוני. הם אומרים שהם עושים את זה כי הצד השני נגד. מחר הם יגידו שהם מצביעים בעד פינוי יישובים ושחרור מחבלים כי אני נגד זה לא ימין, זה לא ציוני".
הנדל הבהיר כי המחלוקת הזו "ממש לא" תפיל את הממשלה: "זה מקסימום יצור מציאות לא נוחה למדינת ישראל. זה יהיה על הכתפיים שלהם, זה אירוע אנקדוטי קטן. אם הליכוד משתף פעולה עם בל"ד כדי להפיל חוק ציוני על איחוד משפחות זה בעיה שלו, לא שלי. אני מצפה מהאופוזיציה לנהוג באחריות, זו מסורת שבענייני ביטחון אין קואליציה ואופוזיציה. אם עכשיו ביטחון המדינה לא חשוב כי הם באופוזיציה אז אדרבא, זה רק ימחיש למצביעים שלהם מה בין התפיסה הציונית לאומית לפולחן אישיות. מי שמוותר על ביטחון המדינה ושם את המנהיג שלו מעל ביטחון המדינה יש לו בעיה".
גם שר התפוצות נחמן שי התייחס במשדר למחלוקת על החוק, שאותו הגדיר "נקודת מבחן לקואליציה", ואמר: "אם לליכוד יש אומץ, נראה אותו מצביע נגד החוק הזה. אנחנו גם נשאל אותם - אתם כל כך דבקים באמונות שלכם, אז למה אתם מצביעים כך? גם אני כשישבתי באופוזיציה ועלו סוגיות שהסכמתי או הסכמנו שנכונות הצבענו בעד החוקים. היו מקרים כאלה, זה לא יוצא דופן. האופוזיציה היא לא דובון לא לא, היא לא פוסלת כל החלטה מראש. ברור שהחוק יוארך, ויהיו עוד מבחנים. הם רוצים בעיקר להתיש אותנו אבל אנחנו מלאי כוח, רק הגענו לא הולכים לשום מקום".
ח"כ מירב בן ארי (יש עתיד) אמרה באולפן כי "אין שום סיבה שבטח מי שמגדיר עצמו ימין לא יתמוך בהצעת חוק הזו וייתן לה גב". היא הוסיפה: "גם אני הייתי ארבע שנים בקואליציה ובחוקים משמעותיים האופוזיציה הרבה פעמים נתנה גב לקואליציה, והרבה פעמים האופוזיציה חשבה מה נכון למדינה והצביעה איתה".
בן ארי גם סיפרה כי נפגשה אתמול עם יו"ר רע"מ מנסור עבאס ושוחחה איתו על חוק האזרחות. "אני לא יודעת מה הוא יצביע לגבי החוק זה, אבל יש עם מי לדבר. אבל הרגשתי שאני יושבת עם בן אדם ואפשר לדבר איתו. אמרתי לו שאני רואה אצלו רוח אחרת".
ח"כ פטין מולא מהליכוד אמר במשדר כי מפלגתו תצביע נגד הארכת החוק, "כי אנחנו באנו כאופוזיציה להילחם בממשלה עד שהיא תיפול".
אם הייתם בממשלה, לא הייתם צועקים שהאופוזיציה חסרת אחריות, האופוזיציה מחרבת את ישראל היהודית?
"לא, לא היינו אומרים את זה. אופוזיציה תפקידה להילחם, ואנחנו במקום שנפיל את הממשלה בימים הקרובים. תמיד יש ביקורת על הקואליציה. כשהיינו בקואליציה לא חסכו מאיתנו דבר ותקפו אותנו, זה דבר לגיטימי בכנסת ישראל ונילחם בכל חוק".
ח"כ משה ארבל מש"ס, שבתפקידו כסגן שר הפנים פעל בכנסת להארכת חוק האזרחות, אמר גם הוא כי יפעל להפיל את הממשלה באמצעות הצבעה נגד החוק. "אני מודע לחשיבות שלו, אבל יש לנו פה אירוע שמוכיח עד כמה באמת הממשלה הזו היא ממשלת כלאיים לא טבעית שפוגעת באינטרסים של מדינת ישראל. בסוף אי אפשר לברוח מנושאי ליבה מרכזיים, דוגמה לזה שמרצ ורע"מ שהן חברות בקואליציה ויש להן זכות וטו".
אתה יכול להתנגד לחוק שאתה מאמין בו?
אם אדע שהחוק הזה וזה יכול להיות בקלות מאוד על ידי בקשת אחד מחברי סיעות הקואליציה להפוך להצבעת אי אמון, ואם החוק הזה יפיל את הממשלה הרעה הזו, אז זה תהליך חשוב מאוד כאופוזיציה לעשות את עבודתנו".