מדינות האיחוד האירופי משלימות הערב (שבת) את ההכנות האחרונות לתחילת מבצע החיסונים נגד הקורונה, שייצא בהן לדרך מחר בבוקר. משאיות עם מנות ראשונות של החיסון של חברות פייזר ו-BioNTech החלו להגיע למדינות האיחוד בסוף השבוע ממרכז הייצור בבלגיה, וכמו בשאר העולם הן יחסנו תחילה את האוכלוסיות הפגיעות ביותר, ובראשן הקשישים ועובדי מערכת הבריאות.
הגעת החיסונים – ממש בשעה שהעולם הנוצרי מציין את חג המולד – היא רגע יוצא דופן של תקווה עבור אירופה, שהייתה היבשת הראשונה שספגה מכה קשה מהנגיף אחרי יציאתו מסין בתחילת השנה. ב-27 מדינות האיחוד נרשמו כבר יותר מ-16 מיליון נדבקים בנגיף ויותר מ-336 אלף מתים, ומדינות כמו איטליה, ספרד וצרפת ספגו מכה קשה במיוחד, עם עשרות אלפי מתים כל אחת. בסך הכול חיים באיחוד האירופי כמעט 450 מיליון תושבים, וחיסונם הוא צעד קריטי בדרך לחיסול המגפה שהרגה כבר יותר מ-1.7 מיליון בני אדם ברחבי העולם ומוטטה כלכלות ועסקים.
"חדשות טובות לחג המולד", הכריז היום שר הבריאות של גרמניה ינס שפאן במסיבת עיתונאים, "החיסונים כאן. ברגע זה משאיות עושות את דרכן ברחבי אירופה וגרמניה ומעבירות את מנות החיסון הראשונות, ומשלוחים נוספים יגיעו מחרתיים. החיסון הוא המפתח לסיום המגפה, המפתח לחזרה לחיים שלנו".
למרות התקווה שמפיחים החיסונים באירופים, גם במדינות האיחוד הזריקות הראשונות מחר יהיו רק ראשיתו של מבצע חיסונים ארוך ומורכב, כזה שיידרש זמן רב עד שיאפשר חזרה לשגרה. רוב מדינות האיחוד יקבלו לעת עתה רק מעט פחות מ-10,000 מנות חיסון כל אחת, מספר המספיק לחיסונם של כ-5,000 בני אדם בלבד, ואילו מבצע חיסונים נרחב צפוי להתחיל רק בחודש הבא.
כל אחת ממדינות האיחוד תקבע לפי שעה בעצמה את מי מתושביה היא תחסן ראשונים, וכולן נותנות עדיפות בראש ובראשונה לקשישים ולעובדי מערכת הבריאות. בספרד הראשונים להתחסן יהיו מחר דיירי בית אבות בעיר גוודלחארה, שאליה הגיעו מנות חיסון ראשונות היום. באיטליה הראשונה להתחסן תהיה אחות בבית החולים ספלנצאני ברומא – המרכז הראשי למחלות זיהומיות בבירה האיטלקית – ואחריה יחוסנו עובדי רפואה נוספים. שר החוץ האיטלקי, לואיג'י די מאיו, נשמע היום מלא תקווה עם קבלת החיסונים: "נקבל את החופש שלנו בחזרה", אמר, "נוכל לחבק שוב".
צרפת מקווה להשלים את חיסונם של מיליון בני אדם בבתי אבות במהלך ינואר ופברואר, ואז לחסן עוד 15-14 מיליון תושבים מהאוכלוסייה הכללית בחודשים מרץ-יוני. גם פורטוגל קיבלה כמעט 10,000 מנות ראשונות של חיסון, והן יחולקו לחמישה בתי חולים גדולים. "זה ציון דרך היסטורי עבור כולנו, יום חשוב אחרי שנה קשה כל כך", אמרה שרת הבריאות מרטה טמידו. "חלון של תקווה נפתח עכשיו, אם כי אנחנו לא שוכחים את המאבק הקשה מאוד שעוד מצפה לנו".
כמו בישראל ובארה"ב, גם באירופה התעורר חשש שתושבים רבים מדי יסרבו להתחסן, ומדינות שונות מנהלות בימים אלה מבצעי הסברה כדי להכשיר את דעת הקהל לקבלת החיסון. בפולין הפציר ראש הממשלה מטאוש מוריבייצקי באזרחיו לתת אמון בחיסון, ואמר להם כי התחסנות היא חובתם הפטריוטית. שיעור המפקפקים בחיסונים בחברה הפולנית גבוה, והוא נובע כנראה גם מהנטייה הכללית שם לחוסר אמון בשלטונות. גם בבולגריה מגלה הציבור חשדנות רבה יחסית, ובניסיון להפיג את החשש הוחלט שהמחוסן הראשון שם יהיה שר הבריאות קוסטדין אנגלוב.
מי שלא חיכתה לתחילת מבצע החיסונים המתואם מחר היא הונגריה, שהחלה בחיסונים כבר היום. המחוסנים הראשונים שם היו עובדי בית חולים בבירה בודפשט, והראשונה שבהם הייתה ד"ר אדריאן קרטס. במשלוח הראשון שלה קיבלה הונגריה די מנות לחיסונם של 4,875 בני אדם.
מבצע החיסונים באירופה יוצא לדרך בשעה שביבשת – ובעולם כולו – מוטרדים מהתפשטות המוטציה החדשה של נגיף הקורונה שהתגלתה בבריטניה. המוטציה, נזכיר, מסתמנת כזן שאינו מסוכן יותר מהזן הקודם והמוכר של הקורונה, וככל הנראה החיסונים יהיו יעילים גם נגדה, אבל מטרידה העובדה שהיא מתפשטת במהירות גבוהה בהרבה, של עד כ-70% יותר מהנגיף המוכר.
בסוף השבוע התגלו מקרים ראשונים של הידבקות במוטציה הזו בספרד, בצרפת ובשבדיה. הן מצטרפות לשורה של מדינות אחרות שבהן היא התגלתה כבר, בהן דנמרק, יפן, לבנון, גרמניה, אוסטרליה, הולנד וישראל.