עשרות מחלצים מקצועיים ומתנדבים פועלים במרוץ נגד הזמן כדי להציל כמה שיותר לווייתנים שנקלעו לחוף או למים רדודים באי האוסטרלי טסמניה. לפי הרשויות המקומיות לפחות 90 לווייתנים מהמין נתב גדול סנפיר כבר מתו – אך עוד כ-200 נוספים עדיין תקועים באזור. מדובר באירוע החפת הלווייתנים הגדול ביותר בטסמניה זה כעשור.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
עד כה הצילו המחלצים 25 לווייתנים, שחלקם נקלעו לשרטון במים הרדודים וחלקם הגיעו ממש עד החופים המערביים של טסמניה, באזור סלעי ומרוחק המכונה נמל מקווייר. הגישה לאזור זה, הן בכבישים והן בסירות, מוגבלת למדי.
המחלצים מתוכנית השימור של הסביבה הימית בטסמניה הגיעו למקום ביום שני בערב (לפי השעון המקומי), ואז כבר לפחות שליש מ-270 הלווייתנים כבר מתו. כך אמר לתקשורת המקומית הביולוג הימי כריס קרליון. הוא ציין כי מבצע החילוץ, שבו משתתפים כ-60 בני אדם ובהם מתנדבים ודייגים מקומיים, צפוי להיות מורכב ולהימשך כמה ימים, בין היתר לאור העובדה שחלק מהלווייתנים נמצאים באזורים שקשה להגיע אליהם.
הלווייתנים שחולצו עד כה היו קרובים יותר למים העמוקים, והמחלצים יכלו בקלות רבה יותר להנחות אותם לשם. קרליון ציין כי בניגוד למקרים אחרים של החפת לווייתנים, שבהם היצורים עולים ממש על היבשה, במקרה הזה רוב הלווייתנים תקועים על שרטון במים רדודים, והמחלצים פועלים להרים אותם עם ציוד מיוחד ולהנחות אותם בחזרה למים העמוקים.
המחלצים מתמודדים גם עם תנאי מזג אוויר גשום וקריר, אם כי לפי קרליון הדבר דווקא מסייע ללווייתנים לשרוד זמן רב יותר, כל עוד הם נמצאים באופן חלקי בתוך המים. "זה די מגעיל עבור האנשים פה על הקרקע, אבל בכל הנוגע ללווייתנים זה אידיאלי, כי זה שומר עליהם רטובים, זה שומר עליהם קרירים", אמר קרליון, שציין כי הלווייתנים יוכלו לשרוד כך כמה ימים.
לאור הקצב האיטי שבו צפויות פעולות החילוץ להתבצע, קרליון אמר כי המחלצים נותנים עדיפות ללווייתנים שסיכוייהם לשרוד גבוהים יותר. "ניקח את החיות שיש להן את הסיכוי הטוב ביותר ואת אלו שאנחנו יכולים להתמודד איתן", אמר. חלק מהלווייתנים, יצוין, גדולים מדי עבור המחלצים. נתבים גדולי סנפיר יכולים להגיע לגודל של עד שבעה מטרים ולשקול עד שלוש טונות.
גם לאחר שהלווייתנים מחולצים ומועברים אל מים עמוקים יותר, ציין קרליון, חלקם עלולים לחזור לקרבת החוף כדי להתאחד עם הלהקה שלהם. גם הזרמים במים מקשים על החילוץ.
למראות שאירועי החפת לווייתנים קורים לעתים קרובות יחסית באזור טסמניה, הלהקה הנוכחית שנסחפה לקרבת חופי האי היא הגדולה ביותר שם מאז 2009, אז נסחפו לאזור כ-200 לווייתנים.
המדענים לא בטוחים מדוע נסחפו הלווייתנים לחופי טסמניה, אך קרליון סבור שייתכן כי הלהקה הלכה לאיבוד בחיפוש אחר מזון סמוך לקו החוף, או שהלכה בעקבותיהם של לווייתן אחד או שניים שאיבדו כיוון.
קרן סטוקין, מומחית לבעלי חיים ימיים מניו זילנד, אומרת שטסמניה מהווה סוג של "מלכודת" עבור לווייתנים מהמין נתב גדול סנפיר, וכי לא פעם המוני לווייתנים כאלו מתקרבים לחוף ונתקעים בו, אם כי לא בסדר גודל כמו באירוע הנוכחי.
סטוקין אומרת כי בעוד הלווייתנים מהמין הזה חסינים יותר ממינים אחרים, המחלצים נמצאים במרוץ נגד הזמן כיוון שככל שהלווייתנים יהיו זמן רב יותר מחוץ למים, השרירים שלהם יתנוונו והאיברים הפנימיים שלהם יימחצו תחת כובד משקלם. "הזמן הוא החבר שלך", היא אומרת. "בלי ספק, ככל שפעולות החילוץ יהיו מהירות יותר, כך סביר להניח שסיכויי ההישרדות יהיו גדולים יותר".