תושבי העיר ניו יורק הולכים היום (ג') לקלפיות כדי להצביע בפריימריז הדמוקרטיים והרפובליקניים לראשות העיר, אבל בפועל – ההכרעה על זהותו של ראש העיר צפויה ליפול כבר בבחירות המקדימות הללו: בניו יורק, העיר הגדולה ביותר בארה"ב, מספרם של המצביעים הדמוקרטים הרשומים גדול פי שישה מזה של הרפובליקנים, ולכן המועמד שינצח בפריימריז הדמוקרטיים צפוי לנצח בקלות את המועמד הרפובליקני שיתייצב מולו בבחירות הסופיות בנובמבר.
המנצח בבחירת יירש מראש העיר היוצא, ביל דה בלזיו, עיר שעדיין מתאוששת מהמכה שהנחיתה עליה מגפת הקורונה, ושמתמודדת עם חשש הולך וגובר מהמצב הביטחוני בה ומהעלייה בתקריות הירי. ניו יורק, עיר בת 8.2 מיליון תושבים, סובלת גם מפערים כלכליים גדולים, מהיעדר דיור בר-השגה ומענף תיירות שנתקל בקשיים משמעותיים.
המועמדים הדמוקרטים המובילים כוללים את נשיא רובע בורו אריק אדאמס; המועמד לנשיאות לשעבר והיזם אנדרו יאנג; ראש מחלקת התברואה של ניו יורק לשעבר קת'רין גרסייה; פעילת זכויות האדם והפרשנית לשעבר של רשת MSNBC מאיה וויילי; ומבקר העירייה סקוט סטרינגר.
אדאמס, קצין משטרה לשעבר שהציב את השיטור והפשיעה במוקד הקמפיין שלו, הוביל לאחרונה ברוב הסקרים, אחרי חודשים שבהם דווקא יאנג הסתמן כמועמד המוביל. גרסייה, שממקדת את הקמפיין שלה בניסיון הציבורי העשיר שלה, הגדילה לאחרונה את כוחה בסקרים אחרי שזכתה בתמיכתו של העיתון "ניו יורק טיימס". כל השלושה נחשבים למועמדים מתונים, ושלושתם קראו להגדיל את משאבי המשטרה כדי להילחם בגידול בפשיעה.
וויילי, מועמדת ליברלית, הדגישה מנגד את המחאה שהתנהלה בשנה שעברה בארה"ב נגד האלימות המשטרתית כלפי בני מיעוטים, והציעה לקצץ מיליארד דולר מתקציבה של משטרת ניו יורק, העומד על קרוב לשישה מיליארד דולר, ואת הכסף שיקוצץ לנתב למימון שירותים אחרים, כמו ייעוץ נפשי. היא הפכה למועמדת המועדפת על ארגונים פרוגרסיביים, אחרי שנגד סטרינגר הועלו האשמות בהתנהגות מינית בלתי-הולמת. הוא מכחיש את הטענות.
כמעט כל אחד מהמועמדים המובילים בפריימריז יעשה היסטוריה אם ייבחר לתפקיד בנובמבר: אדאמס כראש העיר השחור השני בתולדות ניו יורק; יאנג כראש העיר האסייתי-אמריקני הראשון שלה; גרסייה כאישה הראשונה לכהן בתפקיד; והמועמדת וויילי כראש העיר השחורה הראשונה שם.
אדאמס: מנסים למנוע בחירה בשחור
הקלפיות ייסגרו בשעה 04:00 בבוקר בין היום למחר שעון ישראל, ותוצאות ראשוניות בנוגע לשאלה מי סומן כמועמד המועדף על המצביעים הרבים ביותר צפויות להגיע זמן לא רב אחר כך. עם זאת, אם לא יהיו הפתעות – לצורך קבלת תוצאות מלאות וברורות יידרשו שבועות ארוכים, וההמתנה עשויה להימשך עד 12 ביולי.
הסיבה לכך היא שהפריימריז הנערכים היום הם מערכת הבחירות הראשונה לראשות העיר ניו יורק שבה מצביעים האמריקנים ב"שיטת ההעדפות המדורגות": המצביעים מוזמנים לבחור לא רק מועמד אחד שבו הם רוצים, אלא לסמן את חמשת המועמדים המועדפים עליהם – ולדרג אותם מהמועמד הרצוי ביותר לרצוי פחות. זו שיטה שמשמשת כבר בכמה ערים בארה"ב, בהן לוס אנג'לס, ופירושה שגם מועמד שלא היה המועמד המועדף על רוב הבוחרים יכול לנצח – אם דורג אצל רבים מהם במקום השני, למשל. רק אם מועמד אחד יסומן במקום הראשון אצל יותר מ-50% מהבוחרים, הוא יוכרז כמנצח בלי קשר לשאר ההעדפות.
"שיטת ההעדפות המדורגות" נותנת למועמדים תמריץ לבקש מתומכי יריביהם לדרג גם אותם במקום גבוה. השיטה הזו הובילה למחזות יוצאי דופן בסוף השבוע האחרון של הקמפיין: יאנג וגרסייה איחדו כוחות והופיעו יחד בשבת ובראשון, כנראה בניסיון לעצור את המומנטום שצבר אדאמס. יאנג עודד את תומכיו להציב את גרסייה במקום השני, והיא – אף שנמנעה מלהשמיע בדיוק את הקריאה ההפוכה – שיבחה את יאנג על הקמפיין שלו. במחנהו של אדאמס טענו כי ההופעה המשותפת של יאנג וגרסייה נועדה למנוע מאדם שחור לנצח במרוץ.