כדי להביא לעולם שתי בנות היה על חבר הסנאט של ניו יורק בראד הוילמן ועל בעלו לצאת למסעות מחוף אל חוף, עד לקליפורניה, ושם נולדו בנותיהם בהליכי פונדקאות. באותה העת הייתה ניו יורק אחת מכמה מדינות יחידות בארה"ב האוסרות לקיים הליכי פונדקאות בתשלום, אבל כעת הליכים מהסוג הזה עומדים להפוך לחוקיים שם, הרבה בזכות הוילמן עצמו: במשך שנים נאבק יחד עם בעלי בריתו לקדם את המהפכה, אל מול התנגדותם העזה של פוליטיקאים מהאופוזיציה המקומית.
מומחים לפונדקאות מעריכים שהמהפך שתעבור כעת מדינת ניו יורק יהיה קיצוני, והיא תיעשה למובילה בתחום בארה"ב. לדבריהם החוק החדש שאושר באפריל ושנכנס לתוקף היום וקובע חבילת זכויות שמהן תיהנה האם הפונדקאית, מבטיח לנשים כאלה הגנה חזקה כמו שאין להן בשום מדינה אחרת.
סעיפי החוק קובעים בין השאר כי לפונדקאית תהיה זכות לייצוג משפטי עצמאי, מבטיחים לה כיסוי רפואי הולם ומעגנים את זכותה לקבל בעצמה החלטות הנוגעות לבריאותה – בכלל זה ההחלטה אם להפסיק את ההיריון או להמשיך בו. "אנחנו נסענו לקליפורניה כי היו לה החוקים הטובים ביותר", מספר הולימן. "עכשיו לניו יורק יש את החוק הכי טוב, ואנחנו חושבים שזו דוגמה למדינות אחרות בארה"ב".
החוק שנכנס היום לתוקף מתיר לקיים בניו יורק הליך פונדקאות בתשלום שבו הפונדקאית איננה קרובה גנטית לעובר. במסגרת ההליך הזה נלקחת הביצית מהאם המיועדת, מופרית בזרע ואז מועברת אל הפונדקאית – וזאת בניגוד להליכי פונדקאות אחרים, שבהם הפונדקאית היא גם זו שממנה ניטלת הביצית. החוק החדש אינו מאפשר לאזרחים זרים לגמרי לקיים הליך פונדקאות בניו יורק: לפחות אחד מההורים המיועדים חייב להיות אזרח אמריקני או תושב קבע אמריקני.
כעת, עם כניסתו של החוק לתוקף, לואיזיאנה ומישיגן הן המדינות היחידות בארה"ב שעדיין אוסרות במפורש על פונדקאות בתשלום. מדינה נוספת, נברסקה, אינה אוסרת במפורש את ההליך, אבל החוק שם קובע כי חוזי פונדקאות בתשלום אינם ניתנים לאכיפה.
פונדקאות בתשלום היא עסק יקר, ועלותו היא בין 100 אלף דולר ל-150 אלף דולר: ההליך כולל גם תשלום לעורכי דין ולסוכנות הפונדקאות, הוצאות על תהליך ההפריה החוץ גופית, ונוסף על כך התשלום לפונדקאית עצמה (שמרוויחה בדרך כלל בין 25 אלף דולר ל-50 אלף דולר) ולביטוח הבריאות שלה. נוסף על העלות הגבוהה כרוך ההליך גם במסעות מתישים: הוילמן ובעלו הקולנוען דייוויד סיגל נאלצו למשל לקיים כ-10 נסיעות מניו יורק לקליפורניה כדי לעקוב מקרוב אחרי הליכי הפונדקאות שבהם נולדו שתי בנותיהם, סילביה בת ה-10 ולוסי בת ה-3.
הצעת החוק הראשונה שנועדה לבטל את איסור הפונדקאות בניו יורק הועלתה כבר ב-2012 על-ידי מחוקקת בשם איימי פאולין, אבל היא עוכבה שנים בשל התנגדות עזה של הכנסייה הקתולית ושל פמיניסטיות, שטענו כי פונדקאות בתשלום תגרום לניצול של נשים. הפעילה הפמיניסטית גלוריה סטיינם הזהירה ב-2019 את המחוקקים כי "הצעת החוק הזו תהפוך נשים במצוקה כלכלית לכלי להשכרה, והעוּבּרים שהן יישאו יהפכו לנכס של אחרים". מושל ניו יורק אנדרו קואומו, שבראשית כהונתו פעל נמרצות לאישור נישואים חד-מיניים, טען מנגד כי האיסור על פונדקאות בתשלום "מבוסס על פחד, לא על אהבה" וכי הוא פוגע באופן מיוחד בזוגות חד-מיניים.
מומחה מוביל לפונדקאות מקליפורניה, פרהאם זאר, מעיד שב-20 השנים שבהן הוא מנהל מכון פונדקאות בבוורלי הילס כמחצית מהלקוחות שלו היו זוגות להט"בים וגברים יחידנים. בסך הכול עזר המכון להביא לאוויר העולם יותר מ-1,200 תינוקות בתקופה הזו, וכעת הוא מתכוון לפתוח שלוחה בעיר ניו יורק.
עורכת הדין ויקי פררה ממדינת קונטיקט, המכהנת כמנהלת המשפטית של Worldwide Surrogacy, מביעה התרשמות עמוקה מהחוק החדש של ניו יורק, וקובעת כי הוא "מביא את הפונדקאות לתחום מוסרי אחר לגמרי מזה שהיינו עדים לו עד כה במדינות אחרות". כעת היא מקווה שניו יורק תדאג לערוך בדיקות קפדניות לנשים המיועדות לשמש כפונדקאיות ולהורים-לעתיד לפני החתימה על חוזה.
"אנחנו מבקשים מאנשים שאינם מכירים זה את זה לשתף פעולה כדי להביא ילד לעולם", היא מסבירה. "אנחנו צריכים שלשני הצדדים תהיה הגנה, כך שהתינוק ייוולד או התינוקת תיוולד למצב חיובי באמת".