מנהיגים בעולם מקבלים את החיסון של "אסטרה-זניקה" לעיני המצלמות, במטרה לשקם את האמון בחיסון השבדי – בעקבות הדיווחים על מתחסנים באירופה שסבלו מקרישי דם.
13 מדינות באיחוד האירופי השעו את השימוש בחיסון של "אסטרה-זניקה" לקורונה, אחרי שדווח על עשרות מתחסנים שסבלו מקרישי דם ודימומים. ביום חמישי קבעה סוכנות התרופות האירופית שהחיסון של "אסטרה-זניקה" יעיל ובטוח, ושלא נמצאו סימנים שמראים שהוא הגורם לאותן תופעות חמורות. אחרי ההודעה חידשו מדינות אירופה את השימוש בחיסון, שהשעייתו האטה עוד יותר את מבצע החיסונים האיטי-ממילא של היבשת.
ביום חמישי הודיע ז'אן קסטקס, ראש ממשלת צרפת, שהוא מתכוון לקבל את החיסון של "אסטרה-זניקה" לעיני המצלמות כדי לשקם את אמון הציבור בחיסון. למחרת הוא התחסן, ואמר שהוא רוצה להראות לאזרחי צרפת שהתחסנות "היא הדרך היחידה לצאת מהמשבר הזה, ואפשר לעשות את זה בביטחון מלא". כדי להראות לאזרחים שהחיסון השבדי בטוח קסטקס, בן 57, "עקף בתור" את הצרפתים שזכאים כרגע להתחסן: בני 75 ומעלה, אזרחים בקבוצות סיכון ועובדי מערכת הבריאות. שאר האזרחים, בינתיים, לא יכולים להתחסן.
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, וראש ממשלת איטליה מריו דראגי, הבטיחו שכאשר יגיע תורם להתחסן גם הם יקבלו את החיסון של החברה השבדית. "אני אקבל את החיסון של 'אסטרה-זניקה', ואחכה לתור שלי", אמרה מרקל בסוף השבוע. דראגי הבטיח שיקבל את הזריקה של "אסטרה-זניקה" וציין שההשעיה הזמנית של השימוש בחיסון לא הייתה טעות.
"לא הרגשתי דבר", אמר ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, כשקיבל את החיסון של "אסטרה-זניקה" בשישי. "כשאתם מקבלים את ההודעה ללכת להתחסן, בבקשה לכו לעשות זאת – זה הדבר הטוב ביותר עבורכם, עבור המשפחה שלכם ועבור כולם", ביקש. בניגוד למדינות באיחוד האירופי, בריטניה (שפרשה מהאיחוד), לא השעתה את השימוש בחיסון.
בריטניה משתמשת בחיסון של "אסטרה-זניקה" מתחילת ינואר, מעט אחרי שמבצע החיסונים שלה החל. ייתכן שזו הסיבה שהאמון הבריטי בחיסון השבדי עדיין גדול: לפי סקר חדש של מכון YouGov 77% מהבריטים מאמינים שהחיסון של "אסטרה-זניקה" בטוח. לעומת זאת האמון בחיסון השבדי במדינות באיחוד האירופי, שמשתמשות בעיקר בחיסונים של "פייזר" ו"מודרנה" (חיסונים שאושרו לשימוש באירופה לפני החיסון השבדי), נמוך בהרבה: לפי סקר שנערך בין 12 ל-18 במרץ, 55% מהגרמנים ו-61% מהצרפתים חושבים שהחיסון לא בטוח. באיטליה ובספרד, שם רוב הציבור האמין שהחיסון השבדי בטוח בסוף פברואר (54% באיטליה ו-59% בספרד), ירד שיעור האמון ל-36% ו-38% בהתאמה.
החיסון של "אסטרה-זניקה" הוא אחד החיסונים הראשונים שפותחו לנגיף הקורונה. מכיוון שהוא זול יחסית לחיסונים אחרים, הוא פופולארי במיוחד במבצעי חיסונים של מדינות מתפתחות. ההשעיה הזמנית של השימוש בחיסון באירופה - ובמדינות נוספות - העלתה חשש שהמאבק העולמי במגפה ייפגע, בשעה שחלק מהמדינות סובלות מזינוק בנדבקים, מעומסים קשים במערכת הבריאות ומנזק גדול שנגרם לכלכלה.
מדינות רבות באסיה, שהמתינו לממצאים של סוכנות התרופות האירופית וארגון הבריאות העולמי, מגבירות כעת את השימוש בחיסון של "אסטרה-זניקה". גם מנהיגים אסייתים קיבלו את החיסון השבדי לעיני המצלמות, כדי לשקם את אמון הציבור ולהוכיח שהוא בטוח.
תאילנד השעתה זמנית את השימוש בחיסון של "אסטרה-זניקה". ראש הממשלה שלה, פריות צ'אן אוצ'ה, היה האדם הראשון במדינה שקיבל את החיסון השבדי אחרי שההשעיה הסתיימה. "היום אני מחזק את אמון הציבור בחיסון", אמר ראש הממשלה כשהתחסן.
ראש ממשלת טייוואן, סו צנג צ'אנג בן ה-73, קיבל היום את החיסון עם פתיחת מבצע החיסונים בטייוואן. "בדיוק סיימתי לקבל את הזריקה של 'אסטרה-זניקה', אין שום כאב במקום ההזרקה, ואין כאבים בגוף. אני מקווה שכולם ירגישו נוח אחרי שיראו את המצב שלי". גם נשיא דרום קוריאה, מון ג'אה אין, מתכנן לקבל את החיסון של החברה השבדית.