שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און התנצל היום (ו'), בצעד נדיר, על רצח הגבר הדרום קוריאני השבוע, ואמר כי מדובר ב"מקרה מחפיר" שלא היה צריך לקרות. כך נמסר מלשכת הנשיאות בסיאול. התנצלויות של צפון קוריאה, במיוחד כאלה המיוחסות ישירות לקים, הן יוצאות דופן.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
גורמי צבא בסיאול דיווחו אתמול כי הגבר, שעבד במשרד הדיג במדינה וניסה לערוק, נמצא על ידי חיילים צפון קוריאנים בים ליד האי יאונפיאונג, בגבול בין המדינות. החיילים ירו בו למוות ולאחר מכן שפכו דלק על גופתו והציתו אותה בגלל החשש מנגיף הקורונה. זו הפעם הראשונה זה עשור שחיילים מהצפון הרגו אזרח מהדרום.
מכתב ההתנצלות של קים נשלח אל נשיא דרום קוריאה מון ג'יאה-אין על ידי משרד החזית המאוחדת של צפון קוריאה, האחראי על היחסים עם הדרום. "קים הצטער מאוד על האירוע הבלתי צפוי והמביש שאכזב את הנשיא מון ואת הדרום קוריאנים, במקום לסייע להם לנוכח מגפת הקורונה הזדונית", אמר סו הון, היועץ לביטחון לאומי בסיאול.
ההתנצלות הגיעה בשעה של קיפאון ביחסים בין שתי המדינות. אנליסטים אמרו כי פיונגיאנג ביקשה להרגיע את שכנתה בעקבות הזעם שעורר המקרה בדרום קוריאה. "המכתב היה תגובה מהירה לבקשות שלנו לקבל הסבר לאירוע וכלל הבטחה שזה לא יקרה שוב", אמר סו. לדבריו, קים הביע תקווה שהתקרית לא תערער את מאמצי הפיוס האחרונים בין המדינות. הוא הוסיף כי מון וקים החליפו מכתבים החודש.
בלשכתו של מון אמרו כי הנשיא שיבח את נחישותו הרבה של קים להציל חיים, את המאמצים להשיג שליטה במגפה ואת השיקום מהשיטפונות במכתב ב-8 בספטמבר. אחרי ארבעה ימים השיב קים במכתב כי מון ינצח את הקורונה ואחר כך יקרו "דברים טובים".
מאז 2018 קיימו שני המנהיגים שלוש פסגות ואף חתמו על הסכמים להפחתת המתיחות. אך היחסים בין המדינות התקררו מאז שקרסה הפסגה השנייה בין קים לבין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בשנה שעברה, שבה הציע מון לשמש מתווך.
הירי באיש, שנעלם השבוע, זעזע רבים בדרום קוריאה ועורר ביקורת חריפה מצד האופוזיציה והציבור נגד מון, מה שהוביל לתגובה קשה במיוחד מצדו כשכינה את האירוע "בלתי נסלח". המבקרים האשימו את מון בכך שלא הציל את חייו של האזרח ואמרו שהוא מפגין יד רכה כלפי הצפון. עוד טענו כי הצבא לא ניסה להציל את האיש למרות שזיהה אותו שש שעות לפני שנורה למוות.
חיילי הצפון ירו יותר מעשר פעמים לעבר האיש לאחר שניסה לברוח מבלי לחשוף את זהותו, אמר סו, שהקריא את המכתב. צפון קוריאה הכחישה כי גופתו נשרפה ואמרו שהחיילים שרפו רק את המצוף שבו השתמש בהתאם לנהלי המאבק בקורונה.
גורמים רשמיים בסיאול אמרו שהפקיד שנרצח ניסה לערוק לצפון אחרי שנקלע לחובות. שנים של דיכוי ועוני בצפון המבודד הובילו עשרות אלפים לברוח לשכנה הדמוקרטית בעשורים שחלפו מאז מלחמת קוריאה, אך עריקה בכיוון ההפוך היא נדירה ביותר.
רוברט אדאמס, מפקד הכוחות האמריקניים בדרום קוריאה, אמר החודש שהחיילים הצפון קוריאנים קיבלו מהשלטון פקודה לירות-כדי-להרוג, כדי למנוע ממסתננים שנדבקו בקורונה להיכנס למדינה מסין. לפי אדאמס צפון קוריאה הקימה אזור חיץ בגבול.
בחודש יולי עריק צפון קוריאני שברח לדרום לפני שלוש שנים הסתנן בחזרה למולדתו, אחרי שהואשם בתקיפה מינית. בעקבות המקרה הטילה צפון קוריאה סגר על עיירת הגבול קייסונג, מכיוון שחששה שהעריק נדבק בקורונה.
למערכת הבריאות של צפון קוריאה המבודדת אין את הכלים להתמודד עם מגפה. עד כה לא דיווחה המדינה על נדבקים בשטחה. בחודש ינואר היא סגרה את הגבול עם סין. בחודש יולי העלתה את רמת הכוננות לדרגה הגבוהה ביותר.