עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ארמניה ואזרבייג'ן, ששתיהן היו בעבר חלק מברית המועצות, שוכנות בדרום הקווקז. זה עשרות שנים שהן מנהלות סכסוך על השליטה בחבל נגורנו קרבאך, מובלעת שרוב תושביה הם ממוצא אתני ארמני אך שוכנת בתוך אזרבייג'ן. מאז סיום המלחמה שם ב-1994 נמצא החבל בשליטת כוחות של ארמנים הזוכים לתמיכה מממשלת ארמניה, ומעת לעת פורצים בו קרבות בין שני הצדדים.
אולם סבב הלחימה הנוכחי אינו מתנהל בנגורנו קרבאך, שנמצא בדרך כלל בלב הסכסוך, אלא באזור טבוש, המרוחק כ-300 קילומטרים משם. אף שבמרוצת השנים פרצו קרבות בין כוחות ארמניים ואזריים, העימות הנוכחי הוא החמור ביותר ביניהם מאז סבב לחימה שאירע ב-2016 בנגורנו קרבאך, סבב שנמשך ארבעה ימים ועשרות נהרגו בו.
חילופי האש בין צבאות אזרבייג'ן וארמניה בגבול החלו שלשום, וכל אחד מהצדדים טוען כי הצד השני הוא שתקף ראשון. ראש ממשלת ארמניה, ניקול פשיניאן, האשים אתמול את אזרבייג'ן באחריות לעימותים והזהיר כי היא תישא בהשלכות הלחימה, שאותן לדבריו אי אפשר לצפות. נשיא אזרבייג'ן, אילהאן אלייב, האשים מצדו את ארמניה בפרובוקציה, והבטיח להגן על שטחי ארצו.
לפי משרד ההגנה האזרי, עם ההרוגים בלחימה היום נמנים שני קצינים רמי דרג. ארמניה טוענת כי במהלך הקרבות היום שיגרה אזרבייג'ן מל"טים שתקפו מבנה אזרחי בעיירה ברד, וכי אחד המל"טים הופל. לטענת ארמניה, האזרים גם פתחו במתקפת סייבר על אתרי אינטרנט של הממשלה הארמנית.
הקהילה הבינלאומית חוששת מפגיעה ביציבות בקווקז גם משום שבאזור זה עוברים צינורות חשובים המובילים נפט וגז למדינות שונות בעולם. ארה"ב ורוסיה, היושבות שתיהן בראש צוות של הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה שתפקידו לנסות ליישב את הסכסוך בנגורנו קרבאך, גינו את האלימות והפצירו בצדדים לשמור על איפוק. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, שוחח עם עמיתיו הארמני והאזרי וקרא לארצותיהם לנצור את האש.
טורקיה, שלה יש קשרים אתניים ותרבותיים הדוקים עם אזרבייג'ן, הביעה תמיכה נחרצת בבאקו.