נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיע הערב (ה') לחלוק כבוד לשופטת הליברלית המנוחה רות ביידר גינסבורג, שארונה מוצב מחוץ לבית המשפט העליון בוושינגטון. טראמפ, שהבטיח להכריז בשבת הקרובה על מועמדת שמרנית למילוי המושב של ביידר גינסבורג – עוד לפני הבחירות – ספג קריאות בוז מהקהל שהתאסף מחוץ לבית המשפט.
טראמפ ורעייתו מלניה עשו את הדרך הקצרה מהבית הלבן לבית המשפט העליון, שבו הונח אתמול הארון של ביידר גינסבורג על מנת שהציבור יוכל לחלוף על פניו ולחלוק לה כבוד. באופן חריג למדי טראמפ עטה הערב מסכה על פניו, וכך עשתה גם רעייתו.
כשהגיעו למקום אחד מהאנשים בקהל צעק "הנה הוא" – והקהל פרץ בקריאות בוז. בין היתר נשמעו הקריאות "סלקו אותו בקלפי" וכן "כבד את משאלתה" – התייחסות למשאלתה האחרונה של ביידר גינסבורג. לפי נכדתה היא אמרה כשהייתה על ערש דווי שהמשאלה "החזקה ביותר" שלה היא שהמחליף שלה ייבחר רק על ידי המנצח בבחירות לנשיאות, שייערכו בעוד קצת יותר מחודש, ב-3 בנובמבר.
טראמפ, נזכיר, הטיל ספק שזו אכן הייתה משאלתה האחרונה של ביידר גינסבורג, שנפטרה בסוף השבוע מסיבוכי סרטן הלבלב. הוא טען שזה "סיפור יפה" – אך נשמע יותר כמו משהו שהדמוקרטים בדו מלבם כדי לנסות להניא אותו מלבחור מחליף, כזה שיגדיל את הרוב של השמרנים בבית המשפט העליון לשישה מול שלושה ליברלים.
טראמפ ורעייתו עמדו בפנים חתומות במשך כמה דקות ועזבו את המקום. עד כה לא התייחס הנשיא לקריאות מהבוז לעברו. ארונה של ביידר גינסבורג יועבר מחר לבניין הקפיטול, והיא תהיה האישה הראשונה אי-פעם שזוכה לכבוד הזה בתולדות ארה"ב. למנוחת עולמים תובא בשבוע הבא בטקס פרטי בבית הקברות ארלינגטון, לצד בעלה מרטין. טראמפ כאמור מתכוון להכריז על המחליפה שלה עוד לפני כן, בשבת.
ביידר גינסבורג, שמונתה לבית המשפט על-ידי הנשיא ביל קלינטון ב-1993, הייתה מוערצת על-ידי הליברלים, במיוחד עם הפיכתו של בית המשפט ליותר ויותר שמרני עם השנים. מותה מטלטל כעת את מערכת הבחירות, שעד כה עיקר העיסוק בה היה מגפת הקורונה והמשבר הכלכלי שהיא הובילה אליו.
הדמוקרטים חוששים מאוד מהאפשרות שבית משפט עליון עם רוב כה שמרני עלול לקבל הכרעות דרמטיות בסוגיות חשובות עבורם, כמו הפלות. עד כה גם כמה מהשופטים השמרנים בבית המשפט, בהם הנשיא ג'ון רובטרס, מתנגדים לביטול התקדים שנקבע ב-1973, בפסק הדין רו נגד ווייד שהתיר לבצע הפלות ברחבי ארה"ב.
הנשיא מתעקש שעל הסנאט, שבו לרפובליקנים יש רוב של 53 מול 47 לדמוקרטים, למנות בזריזות מחליף לביידר גינסבורג, למרות שהרפובליקנים עצמם חסמו ב-2016 מינוי לעליון של הנשיא דאז ברק אובמה, בטענה שיש להמתין למנצח בבחירות. אובמה הכריז על מינוי שלו כתשעה חודשים לפני הבחירות, וכשטראמפ יעשה זאת בשבת יישאר רק חודש אחד לבחירות.
טראמפ הבטיח שיבחר באישה למילוי המושב של ביידר גינסבורג בבית המשפט. הנשיא טען אמש שהמינוי הזריז נדרש כיוון שהבחירות יגיעו להערכתו להכרעה בבית המשפט העליון, ולכן אסור שיהיה מצב שבו בבית המשפט – שבו תשעה שופטים בסך הכול – יהיו רק שמונה שופטים, באופן שבו עלול להיווצר תיקו.
לטענת טראמפ, מכיוון שקיים חשש מ"תרמית של הדמוקרטים", אסור שתהיה אפשרות של תיקו בבית המשפט. "מצב של 4 מול 4 הוא לא מצב טוב. למקרה שזה יהיה יותר פוליטי ממה שזה צריך להיות, חשוב מאוד שיהיה שופט תשיעי".
במסיבת עיתונאים הלילה, בין רביעי לחמישי, טראמפ סירב פעם נוספת לקבל מראש את תוצאות הבחירות, והזהיר מהאפשרות של הונאה מסיבית דרך ההצבעה בדואר. עקב מגפת הקורונה צפויה השנה ההצבעה בדואר להיות נרחבת הרבה יותר מבשנים קודמות, והשיטה הזו מיטיבה לפי ההערכות עם הדמוקרטים ופחות עם הרפובליקנים, שמעדיפים להצביע יותר בקלפי.
הנשיא האמריקני כבר סירב כמה פעמים בעבר להבטיח שיתפנה מתפקידו ללא התנגדות – רטוריקה שבה השתמש גם בבחירות הקודמות, ומעוררת חשש כבד אצל יריביו. יריבו הדמוקרטי ג'ו ביידן נשאל הלילה על הסירוב של טראמפ להכיר מראש בתוצאות הבחירות, במהלך אירוע שקיים בדלאוור, ולא היה מופתע: "באיזה מדינה אנחנו נמצאים?", שאל בסרקזם. "הוא אומר הרבה דברם לא הגיוניים. אני לא יודע מה לומר על זה. אבל זה לא מפתיע אותי".
בקמפיין של ביידן היו בוטים אף יותר ופרסמו הודעה שבה נאמר: "העם האמריקני הוא שיכריע בבחירות הללו. וממשלת ארה"ב לגמרי מסוגלת ללוות מסיגי גבול אל מחוץ לבית הלבן". ההודעה הזו מזכירה דברים שביידן עצמו אמר בחודש יוני, אז הביע חשש מהאפשרות שטראמפ יסרב להתפנות מהבית הלבן אם יפסיד. ביידן טען אז שבמקרה כזה יהיה צורך להשתמש בצבא כדי לסלק אותו משם בכוח.
סירובו של טראמפ להכיר מראש בתוצאות הבחירות – והחשש מהאפשרות שימנע אם יפסיד חילופי שלטון סדירים – עורר התנגדות גם בקרב הרפובליקנים. מנהיגם בסנאט, מיץ' מקונל, כתב היום בציוץ בטוויטר: "המנצח של הבחירות ב-3 בנובמבר יושבע ב-20 בינואר. יהיו חילופי שלטון סדירים כפי שהיה בכל ארבע שנים מאז 1792". מקונל, אגב, הבטיח לאפשר הצבעה על המינוי של טראמפ לעליון כבר השנה, אך טרם הבהיר אם הדבר ייעשה לפני הבחירות או לאחריהן.