אין יוצא ואין בא, פרט למקרים הומניטריים: הממשלה אישרה הערב (יום א') בישיבתה השבועית את סגירת נמל התעופה בן גוריון ממחר בחצות (בין שני לשלישי) ועד סוף הסגר. נכון לעכשיו, התוכנית כוללת סגירה של בית הנתיבות עד לסיום הסגר ביום ראשון הבא בחצות, פרט למקרים של טיסות לצרכים הומניטריים וחריגים. שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה הייתה היחידה שהתנגדה.
- תקועים בחו"ל? יש לכם כרטיסי טיסה לשבוע הקרוב? כתבו לנו במייל האדום
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח הישיבה כי "בניגוד למה שאומרים, אנחנו מקדימים את כל העולם. אף מדינה לא עשתה את מה שאנחנו הולכים לעשות - אנחנו סוגרים את המדינה הרמטית".
נתניהו אמר עוד כי "רק בשבוע הזה של סגירת השמיים נחסן עוד מיליון ישראלים. בשבוע הקרוב נקיים דיון על אסטרטגיית יציאה מהסגר. הבנתי את השאלה של דחיפות המוטציות בעולם. לא רק שהווריאנטים שם, אם וריאנט מגיע - מספיק שאחד מגיע ולא תפסנו אותו זה עניין גיאומטרי עד שהוא ידביק.
"לאור ההתגברות של הווריאנטים, זה מוביל לקצב הדבקה ואולי גם בקטלניות, אז אמרתי קודם כל בואו נסגור. בניגוד לשיח הציבורי, אנחנו סגרנו את השמיים במתכונת הרגילה מאפריל עד אוגוסט - וזה מה שנקרא לסגור את השמיים. עכשיו אנחנו ממש סוגרים, בלי טיסות מסחריות ובלי כלום חוץ מחריגים. קודם כל לסגור".
שרת התחבורה מירי רגב אמרה: "בפעם הראשונה לא נאפשר לישראלים ויהודים לעלות לארץ אלא אם מדובר במצב של חיים או מוות. כשסוגרים את השמיים לא יהיו טיסות מלבד הומניטריות שייעשו על ידי מטוסים פרטיים. ראש הממשלה הנחה ששר האוצר יממן את ההפרש של הפרט בהיבטים רפואיים ומימון הכרטיסים לאותם האזרחים ובהיבטי רשות שדות התעופה וחברות התעופה".
שר הבריאות יולי אדלשטיין: "בסדר העניינים הרגיל, כשהיה מדובר על 'למנוע תחלואה' - אכיפה טובה וקפדנית אולי הייתה נותנת מענה. כשאנחנו מדברים על הגעת מוטציות - אחד או שניים שיסרבו להתפנות (למלוניות) ושוטרים או פקחים יידבקו מהם, אז כבר הכנסנו את המוטציה לישראל. לא מדובר על סתם הגעת תחלואה, מספיקה טיפה אחת בים. לא התעלמנו מנושא אכיפת הבידודים, החשש עדיין קיים גם עם בידוד קפדני".
שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר: "חבל שלא עשינו את זה לפני חודשיים. טוב שאנחנו עושים את זה כעת, ואפשר למצוא פתרונות לחריגים. אחרי כמה שבועות נגלה שאין מוטציות נוספות מסוכנות מהעולם. אפשר גם להחליט על אזור בארץ מבודד כמו אילת שאליו מחזירים אנשים".
בהתייחסו לתיעודי ההפרות החוזרות ונשנות בחברה החרדית, אמר ראש הממשלה נתניהו: "רוב המגזר החרדי שומר על ההנחיות, אבל יש שם יוצאים מהכלל שמתנהגים בצורה בלתי מתקבלת על הדעת".
שר הביטחון בני גנץ אמר בפתח ישיבת הממשלה: "בואו נגיד לעצמנו את האמת - היעדר האכיפה עולה בחיי אדם. חייהם של הרבה מאוד אנשים נפגעים בשל אי אכיפה במקומות שבהם הדבר הזה נדרש בגלל אינטרסים פוליטיים. לצערי, הממשלה ומשרד החינוך לא מפעילים את סמכותם לשלול תקציבים ולסגור מוסדות שפותחים בסגר בניגוד להנחיות המדינה. זוהי ממש הפקרות של חיי אדם".
בהמשך התייחס גנץ לדרישתו להעלות את הקנסות למפירי תקנות הקורונה: "העלאת הקנסות לא צריכה רק לעלות לקריאה ראשונה אלא לעבור לגמרי בכנסת. חשוב שהדבר הזה יקרה. אני קורא למנהיגי הציבור החרדי ומנהיגי הציבור בכלל - לא יכולים לפעול בניגוד להנחיות ממשלת ישראל. הקורונה זה אתגר משותף לכולם. אף אחד לא סוגר מוסדות תורה כי הוא רוצה לסגור מוסדות תורה. להפך - קיום התורה הוא חשוב".
נתניהו העיר בתגובה לדבריו של גנץ: "שלא יובן לא נכון. אנחנו מביאים את זה לקריאה ראשונה כי זה מה שחוק אומר בפגרה, אבל נפעל להביא את זה לאישור עד הסוף ללא דיחוי".
שרת התיירות אורית פרקש הכהן אמרה בישיבת הממשלה: "לגבי אנשים שלא מוצאים לנכון ללכת ולהתחסן - אנחנו כממשלה צריכים לשנות דיסקט. לא נוכל להמשיך ולהחזיק מיליוני מחוסנים בבית ואין סיבה להשאיר אותם בבית בני ערובה ולפגוע בפרנסה כי 15 אחוז לא מתאים להם להתחסן. לא נוכל בעוד כמה שבועות לנהל את הדיונים הבלתי פוסקים עם אנשי משרד הבריאות על אלו שלא מחוסנים ועלייה בתחלואה ומוטציות".
העימות בין נתניהו לדרעי
שר הפנים אריה דרעי העיר: "אני תומך בכל מילה של השרה פרקש בנושא החיסונים. צריך לעשות מאמץ ממוקד באוכלוסייה החרדית. אני כמו מופרע שבא לישיבת הממשלה להפריע. תתרגלו לשמוע גם דעות אחרות". ראש הממשלה נתניהו: "אני אף פעם לא מקשיב לדעות אחרות, כמו שאתה יודע".
השר דרעי המשיך בביקורת: "לא יכול להיות שנמנע מישראלים שרוצים לחזור לארץ להיכנס לישראל, אני מסכים עם היועץ המשפטי שצריך למצוא לזה פתרון - גם לישראלים וגם לעולים חדשים". נתניהו הגיב: "מה זה 'מה זה'? אני אמרתי סגור, אז סגור". דרעי זעם: "אתה תקשיב גם לדעות שאתה לא מקבל, תלמד להקשיב. צריך לאפשר לישראלים להיכנס, לשלוח אותם למלוניות אבל אי אפשר למנוע מהם חזרה הביתה".
דרעי אמר עוד: "צריך להתחשב בעלייה המאורגנת של השבוע הקרוב, תדבר על זה גם שרת העלייה והקליטה". השר תמנו שטה אמרה: "כבר חכרנו מטוסים ועולים צריכים לנחות מחר מאוקראינה. יש זקנים וטף, אי אפשר להפקיר אותם אחרי שהם מכרו את הבתים שלהם וכרגע עם מזוודות בדרך לארץ".
נתניהו השיב: "שיחכו שבוע, תהיה ועדת חריגים לשם כך". תמנו שטה: "אתה שולח לוועדת חריגים, מה זה הדבר הזה? אני רוצה שנחליט כאן בממשלה. מעולם לא עצרנו את העלייה מאז קום המדינה גם בעתות מלחמה ומשבר. נתניהו: "התשובה היא כן, הפעם נעצור. הם יכולים לחכות, זה לא אבסולוטי. אם יש נגיף צריך לעצור גם את העלייה. אנחנו נדאג להם".
דרעי המשיך להתעמת עם נתניהו: "מה זה הדבר הזה? כל הזמן הפרעות בישיבות ממשלה, אי אפשר ככה". נתניהו: "מי הפריע לך?". דרעי: "אתה צריך לקבל דעות אחרות". נתניהו: "אני לא יכול לשמוע דעות אחרות?!". דרעי: "תשמע דעות אחרות".
השרה תמנו שטה, שהתנגדה כאמור להחלטת הממשלה על סגירה מוחלטת של נתב"ג ממחר בחצות, שוחחה מיד לאחר ישיבת הממשלה עם שר הביטחון גנץ ועם שרת התחבורה רגב בנוגע להחרגת העולים החדשים.
תמנו שטה ביקשה לייצר מתווה שיאפשר לעולים חדשים שכבר רכשו כרטיס וביצעו את ההליכים הנדרשים, להשלים את עלייתם או לפחות להחריג קבוצות עולים, ששינוי מועד הגעתם עלול להיות מורכב. בסך הכול אמורים להגיע השבוע לישראל 813 עולים חדשים. כעת מסתמן כי עד מחר בחצות ייקלטו 187 עולים, ועלייתם של 626 אחרים תידחה.
ביום שישי הקרוב תוכננה להגיע לארץ הטיסה השביעית במבצע "צור ישראל" להעלאת יהודי אתיופיה ועליה כ-330 עולים חדשים שממתינים שנים רבות לעלות לישראל. כעת נראה שטיסה זו תידחה בכמה ימים.
במקביל, רגע לפני סגירת נמל התעופה מחר תגיע לישראל טיסת עולים מאוקראינה - אולם מסתמן כאמור כי בשלב זה שאר העולים ייאלצו להמתין בחו"ל עד אשר תתקבל החלטה אחרת.
מוקדם יותר הפיץ מזכיר הממשלה לשרים את התקנות לסגירת נתב"ג, שצפויות להיכנס כאמור לתוקף בעוד יומיים ולהימשך עד סוף הסגר. לפי התקנות ניתן יהיה לטוס רק לקבלת טיפול רפואי, השתתפות בהליך משפטי, יציאה למקום מגורים, השתתפות בהלוויה של קרוב משפחה או במסגרת עבודה המותרת בחוק. לפי התקנות, בראש ועדת החריגים ליוצאים לחו"ל יעמוד גם מנכ"ל משרד הבריאות ולא רק מנכ"ל משרד התחבורה.
בדברי ההסבר נכתב כי "תופעה של וריאנטים (מוטציות) מעידה על סיכון לייבוא וריאנטים עם שיעורי הדבקה גבוהים בהרבה מהמוכר לנו עד עתה, וחמור מכך - חשש להכנסת זן עם יכולת הדבקה מוגבלת שהוא גם עמיד לחיסון. תרחיש שבו נכנס וריאנט שפוגע ביעילות החיסון הוא החמור ביותר ועלול, במגבלות המידע הקיים, לאיים על תועלת מבצע חיסוני הקורונה המתקדם במהירות כעת בישראל".
עוד נכתב כי "הערכת הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות היא שלחוזרים מחו"ל קיים סיכון מוגבר להבאת ווריאנטים של הנגיף שעשויים להיות מסוכנים, הן מבחינת ההדבקה והן מבחינת השפעה על יעילות החיסון".
משרד הבריאות עדכן הערב על חמישה מקרים נוספים של זיהוי המוטציה הדרום-אפריקנית בבדיקות שנעשו לישראלים שחזרו לארץ מדרום אפריקה או דובאי. עד כה ידוע על 27 מאומתים עם הזן המדובר בתשע שרשרות הדבקה.
המאבקים בין גנץ ללשכת ראש הממשלה
גורמים המעורים בנושא טענו שגנץ עיכב את התקנות ולא ענה ללשכת רה"מ ולמשרד הבריאות, אך בסביבתו של יו"ר כחול לבן אמרו ש"הטיוטה התקבלה רק לפני שעה", וכי צריך לבדוק שהיא תקינה משפטית. כמו כן, בקרבת גנץ טענו שהוא רוצה לשוחח עם הפרויקטור נחמן אש, ושלשכת רה"מ ממשיכה למנוע את העלאת הקנסות והאכיפה.
בינתיים, יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה פנחס עידן זועם על הפוליטיקאים שלדבריו "היחידים שקיבלו החלטות על נתב"ג הם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרת התחבורה מירי רגב. השאר לא מפסיקים לפגוע בעובדי נתב"ג כדי לקדם אינטרסים פוליטיים". בשיחה עם ynet אמר עידן כי "אי אפשר לסגור את נתב"ג. אני בחלום בלהות שלא נגמר לי ולא יודע איך לצאת ממנו. העובדים שלנו חסרי אונים, ואני רוצה שהפוליטיקאים ירדו מהחיים שלנו. שיעזבו אותנו, אנחנו במצב קשה. אנחנו לא פישלנו, ובטח שלא עשינו טעות".
יו"ר ועד העובדים התעקש כי אי אפשר לסגור את נמל התעופה שאחראי על קבלת החיסונים נגד קורונה: "נתב"ג הוא אחד משדות התעופה הבטוחים בעולם גם בגלל התו הסגול וגם בגלל המעבדה שהקמנו בו. שלא יפילו על נתב"ג את אכיפת המלוניות, זה לא קשור לנתב"ג ולא בתחום אחריותו". עוד ציין כי הוא לא מאמין שאפשר להשאיר ישראלים מחוץ למדינה ולא לאפשר להם לחזור הביתה.
הדיון על סגירת נתב"ג התקיים אמש זמן קצר לאחר שמשרד הבריאות הודיע כי שש נשים הרות שחלו בקורונה ואושפזו במצב קשה - אובחנו כנשאיות של המוטציה הבריטית. נציגי משרד הבריאות אמרו בדיון כי איתור המוטציות קשה ומורכב יותר, ולא תמיד מתגלה בבדיקה פשוטה. מוקדם יותר אמר שר הבריאות יולי אדלשטיין כי "במצב האידאלי, מי שאין לו סיבה לטוס מישראל - לא יטוס. עדיין לא ברור אם הסגירה תהיה הדרגתית או מוחלטת, מבחינתנו צריך לסגור מיד. ייתכן שיש אילוצים שלא מאפשרים זאת, והם צריכים להיפתר".
באופן תמוה מאוד ולמרות התחלואה שעלתה בשבועות האחרונים, רק 30 אלף בדיקות קורונה פוענחו אתמול. על פי נתוני משרד הבריאות 2,394 ישראלים נמצאו אתמול כחיוביים לנגיף ושיעור החיוביים עמד על 8%. במקביל, מקדם ההדבקה (R) ממשיך לרדת ועומד על 0.9. על פי דו"ח אמ"ן, מספר המאומתים החדשים נמוך יותר מהצפוי בגלל מיעוט בדיקות ביממה החולפת ביחס לממוצע.
במקביל, הממשלה אישרה את הצעת השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה למנות את גונדר קטי פרי לנציבת בתי הסוהר בדרגת רב-גונדר. תוקף המינוי יהיה למשך שלוש שנים החל מהיום. הממשלה תהיה רשאית, בנסיבות מיוחדות, להאריך תקופת מינוי זו בתקופה נוספת שלא תעלה על שנה אחת.
פורסם לראשונה: 13:51, 24.01.21