החלטה משמעותית נוספת של טראמפ מבוטלת: ארצות הברית תעביר חבילת סיוע בהיקף של 235 מיליון דולר לפלסטינים, ותחדש את המימון לסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם (אונר"א) שבוטל בכהונתו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.
מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה אמש (רביעי) כי לצד 15 מיליון הדולר שהועברו במהלך הקורונה, יועברו 150 מיליון דולר לאונר"א, שמסייעת לכ-700 אלף פלסטינים שנאלצו לעזוב את בתיהם במלחמת העצמאות, 75 מיליון דולר לפיתוח ולסיוע ברצועת עזה וברשות הפלסטינית ו-10 מיליון דולר לתוכניות לקידום השלום באמצעות הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי. כמו כן ארה"ב תדאג לסיוע ביטחוני. בהודעה האמריקנית נכתב כי הסיוע יכלול עזרה לבעלי עסקים שנפגעו בקורונה, מענקים של כסף, אוכל ומים לנזקקים וסיוע אזרחי ותקציב לבית חולים במזרח ירושלים.
המחלוקת על אונר"א - כתבות נוספות
לפי סוכנות הידיעות רויטרס, הסיוע הכלכלי לרשות הפלסטינית עדיין לא יוצא לדרך ולפי גורם המעורה בפרטים ביידן ממתין להתייעץ עם הקונגרס על עניינים חוקתיים. זמן קצר לאחר השבעתו, צוותו של ביידן החל להניח את היסודות לעבודת המטה הדרושה לחידוש המגעים בין ישראל לפלסטינים ולאישור חבילת הסיוע. עם זאת, המהלך נבנה באיטיות לאור חוסר היציבות הפוליטית בישראל, והבחירות הצפויות ברשות הפלסטינית. שני גורמים ציינו בשיחה עם רויטרס כי יועציו של ביידן עדיין מגבשים תוכנית מפורטת יותר לחידוש המגעים.
"ארצות הברית מחדשת את התמיכה באונר"א, שתכלול תקציבי חינוך ליותר מחצי מיליון ילדים פלסטינים ותקציבים להתמודדות עם הקורונה", מסרה מחלקת המדינה. "ארה"ב מחויבת עמוקות ששיתוף הפעולה עם אונר"א יקדם נייטרליות, אחריות ושקיפות, כפי שאנו עושים בכל שיתופי הפעולה שלנו עם מוסדות האו"ם".
האמריקנים הדגישו כי הסיוע לפלסטינים משרת את האינטרסים והערכים האמריקניים - ומספקים סעד קריטי לנזקקים ומסייע למגעים בין ישראל לפלסטינים ולתיאום הביטחוני. "ארצות הברית מחויבת לקדם את השגשוג, הביטחון והחירות לישראלים ולפלסטינים - ותמשיך לקדם את פתרון שתי המדינות", ציינו האמריקנים וקראו לתרום לתוכניות הסיוע.
באו"ם בירכו על המהלך ומסרו כי "אנחנו מקווים שהחזרה של ארצות הברית לאונר"א תוביל מדינות נוספות לחזור ולתרום לסוכנות". ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה בירך גם הוא ואמר: "אנו קוראים לממשל האמריקני ליצור דרך פוליטית חדשה אשר פוגשת את הזכויות ואת השאיפות של העם הפלסטיני על בסיס החוק הבינלאומי והחלטות האו"ם".
בישראל, מנגד, התגובה הייתה צוננת יותר. "ישראל מנהלת דיאלוג אינטנסיבי עם ארה"ב במגוון תחומים. במסגרת זו האמריקנים העלו בפנינו גם את סוגיית חידוש הסיוע לפלסטינים והשפעתו על האינטרסים המשותפים לנו ולאמריקנים", אמרו במשרד החוץ. "באשר לאונר"א, עמדת ישראל היא כי הארגון במתכונתו הנוכחית מנציח את הסכסוך ואינו תורם לפתרונו, לכן חידוש הסיוע חייב להיות מלווה בשינויים מהותיים ונחוצים באופיו, במטרותיו ובאופן התנהלותו של הארגון".
השגריר בארה"ב, גלעד ארדן, הוסיף כי "ישראל מתנגדת בתוקף לפעילות האנטי-ישראלית והאנטישמית המתקיימת במתקני אונר"א. אנו מאמינים שלסוכנות האו"ם ל'פליטים' אין זכות קיום במתכונתה הנוכחית, ושפעילותה המסיתה והדרך הפיקטיבית שבה היא מגדירה מיהו 'פליט' פלסטיני רק מנציחה את הסכסוך ומעודדת שנאה בקרב הציבור הפלסטיני. בשיחות שקיימתי עם מחלקת המדינה, הבעתי את צערי ואת התנגדותי להחלטה לחדש את הסיוע לסוכנות מבלי שלכל הפחות יתבצעו בה הרפורמות הנדרשות כדי להפסיק את פעילותה המסיתה ואת התכנים האנטישמיים הנלמדים בבתי הספר שלה. אונר"א כיום היא גוף העוסק בפעילות פוליטית ומאפשר הסתה לאלימות ועל-כן אין לו זכות קיום במתכונתו הנוכחית".
אליאור לוי השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 21:56, 07.04.21